Okeani su se zagrejali kao da je bačeno 3,6 milijardi atomskih bombi

0

Okeani su se tokom 2019. godine zagrejali kao da je na njih bačeno 3,6 milijardi atomskih bombi iz Hirošime, pokazala je studija na Kineskoj akademiji nauka.

Temperatura okeana dosegla je rekordan nivo, a tempo kojim se zagrevaju ubrzava se, što znači da se i sama planeta ubrzano zagreva, objavio je časopis Advances in Atmospheric Sciences.

Prošlogodišnja temperatura okeana bila je u proseku za 0,075 Celzijusovih stepeni iznad proseka izmerenog u periodu između 1981. i 2010. godine, pokazala je analiza. Iako se to možda čini minimalnim, zapravo je reč o ogromno količini toplote rasprostranjene svetskim okeanima.

“Količina toplote koju smo izazvali u okeanima jednaka je toploti koju bi proizvelo 3,6 milijardi atomskih bombi bačenih na Hirošimu”, rekao je Čeng Lijing, glavni autor studije i vanredni profesor na Institutu za atmosfersku fiziku na Kineskoj akademiji nauka.

“Ovo su izmereni podaci i neoborivi su. Oni su dodatni dokaz globalnog zagravanja. U objašnjenju ovakvog zagrevanja, nema nijedne druge razumne alternative osim ljudske emisije staklenih gasova”, pojasnio je Čeng.

On i kolege su uporedili podatke prikupljane od 1987. do 2019. s podacima iz perioda između 1955. i 1986. Ustanovili su da je u poslednjih šest decenija zagrevanje bilo oko 450 posto veće nego u istom periodu pre, što ukazuje na veliko povećanje stope globalnih klimatskih promena.

Drugim rečima, zagrevanje u periodu od 1987. do 2019. godine bilo je četiri i po puta brže od onog u periodu od 1955. do 1986.

“Ključno je da shvatimo kolikom brzinom se stvari menjanja”, rekao je Džon Abraham, koautor studije i profesor mašinstva Univerziteta Minesota.

“A ovo je strašna vest…. i tek vrh ledenog brega u odnosu na ono što nam se tek sprema”, kazao je.

Zagrevanje okeana može da izazove toplotne talase, što može da dovede do velikih gubitaka morske flore i faune, i da utiče na formiranje češćih i razornijih uragana, kao i ekstremnijih vremenskih prilika.

Topliji okeani utiču na otapanje leda, što izaziva rast nivoa mora, prenosi Index.hr.