Ohrabruje ekstremiste, ne tvituje u javnosti i ne, neće vas zapratiti: Devet najvažnijih stvari koje nam je o Trampu rekao njegov Tviter

0
Foto Profimedia

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp eksploatiše društvene mreže kako to nijedan @potus do sada nije radio: na Tviteru saopštava najvažnije političke odluke, obračunava se sa svim svojim neistomišljenicima i političkim (i drugim) rivalima, ali datih 140 karaktera neretko iskoristi da proglasi medijski “lov na veštice” ili sebe za najboljeg predsednika svih vremena. Kelien Konvej, njegova savetnica u Beloj kući, lepo je to jednom rekla: “On mora da tvituje kao što mi moramo da jedemo.”

Usput neretko potkači tuđe tvitove koji mu zapadnu za oko, a pošto ga uglavnom ne zanima preterano ko se nalazi iza njih, skoro po pravilu retvituje i tako daje kredibilitet svakakvim – u najmanju ruku – neukusnim Tviter nalozima.

Njujork tajms je objavio tri teksta u kojima je analizirao Trampove tvitove i profile koje predsednik prati, ali i razgovarao sa desetinama zaposlenih u aktuelnoj administraciji, onih koji služe u predstavničkim telima, zaposlenima u kompaniji Tviter i sasvim običnim američkim građanima koji su se našli na Trampovoj “lajni”.

Trideset tri meseca, 11.000 tvitova, i 66 miliona pratilaca kasnije, ovo su osnovne stvari koje bi valjalo znati o predsedniku na Tviteru.

Napad, napad, napad – sa jednim izuzetkom

Više od polovine od 11.000 Trampovih tvitova su napadi usmereni na sve i svakoga od istrage o umešanosti Rusa u predsedničke izbore i Saveznih rezervi do crnih igrača NFL i osnivača Amazona, Džefa Bezosa. Ipak, više od 2.000 tvitova Tramp je iskoristio da jednu osobu svim srcem pohvali: sebe.

Saradnici su želeli da razmak između njegovih tvitova bude 15 minuta

Ubrzo po stupanju Donalda Trampa na mesto predsednika, kako saznaje Njujork tajms, njegov tim najvažnijih savetnika razmatrao je da od Tvitera zatraži da kompanija uvede razmak od 15 minuta na njegov profil, umesto standarnih pet sekundi. Ipak, vrlo su brzo odustali od ove ideje pošto su shvatili da bi nastao potpuni haos da za to nekim slučajem saznaju mediji, ili – još gore – Tramp.

Obaveštajne službe pokušavaju da privuku njegovu pažnju

Tviter nalozi povezani sa državnim propagandnim akcijama u Kini, Iranu i Rusiji uputili su hiljade objava Trampu. Oni često promovišu teorije zavere ili jednostavno podržavaju Trampovu agendu. Jedan od njih napisao je “Volimo vas, gospodine predsedniče!” i Tramp je to retvitovao.

Tramp retvitovanjem ohrabruje esktremiste

Predsednik je retvitovao objave najmanje 145 neverifikovanih naloga na kojima se promoviše ekstremistički sadržaj, a više od dve desetine njih Tviter je dosad ugasio. Među njima su i grupe belih nacionalista, antimuslimanskih grupa i pristalice QAnona, teorije zavere o satanističkim pedofilima i “dubokoj državi” koji, makar prema FBI, predstavljaju potencijalnu terorističku pretnju.

Ne, Tramp vas neće zapratiti

Trampov feed je brižno sastavljen – većina materijala koji američki predsednik retvituje dolazi sa svega 47 profila na Tviteru, a većina pripada članovima njegove porodice, slavnim ličnostima, voditeljima sa Foks njuza ili drugim republikancima. Neki od tih ljudi, zauzvrat, prate Tviter naloge na kojima se promovišu QAnon, izražavaju antiislamistički stavovi ili zagovara beli suprematizam.

I ne, nikada ga nećete videti da tvituje u javnosti

Zato što ne voli da nosi naočare za čitanje koje su mu neophodne da bi uopšte video ekran svog iPhone-a. Umesto toga, kada je naplju, Tramp tvitove diktira Denu Skavinu, menadžeru Bele kuće za društvene mreže.

Jutro je rezervisano za tvitovanje

Tramp je na Tviteru najaktivniji ujutru, dok u Beloj kući gleda Foks njuz, skroluje po feed-u i društvenu mrežu pretvara u, kako je jedan njegov saradnik jednom rekao, “ultimativno oružje masovne odmazde”. Skoro polovina njegovih tvitova u kojima napada ovog ili onog objavljena je u periodu između šest i deset sati prepodne, a upravo je tada, najčešće, sam, bez ikakvih savetnika u blizini.

Njujork tajms je pročitao sve tvitove koje je Tramp ikada napisao

Američki predsednik se čak 183 puta hvalio veličinom publike koja ga je negde dočekala ili jačinom aplauza kojim su ga pozdravili; imigrante je napao 570 puta; dikatatore veličao čak 132 puta; medije nazvao “neprijateljima naroda” 46 puta. U čak 16 prilika je o sebi govorio kao o “omiljenom predsedniku svih ljudi”.

Tviter je jedno, a život drugo

Prema podacima YouGov koji se bavi istraživanjem Trampovih tvitova, neke od tema na kojima je predsednik zaradio najviše “lajkova” i “retvitova”, uglavnom nemaju sjajnu prođu kod šire javnosti.