OEBS: Đukanovićev DPS imao neprimerenu prednost zbog zloupotrebe položaja i državnih resursa

0
Beta - AP Photo/Risto Bozovic

Demokratska partija socijalista (DPS) na parlamentranim izborima imala je neprimerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa i velike medijske pokrivenosti, saopštili su danas međunarodni posmatrači.

Iako su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni transparentno i efikasno, široka zloupotreba položaja i državnih resursa dala je vladajućoj partiji neupitnu prednost u atmosferi intenzivno polarizovane rasprave o nacionalnom identitetu i crkvi, navodi se u preliminarnim zaključcima međunarodne misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR.

“Primetno učešće predsednika, koji pritom nije kandidat i ostalih visokih državnih zvaničnika u kampanji, zamaglilo je granicu između države i vladajuće partije”, navode posmatrači.

Još dodaju da vladajuća partija uživa neprimerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa, poput nuđenja prevremenog zapošljavanja u državnom sektoru i dodele vanrednih socijalnih naknada “ugroženim” grupama na osnovu nejasnih kriterijuma.

U preliminarnom izveštaju navode da je ograničena misija za posmatranje izbora ODIHR primila pritužbe na račun pritiska da se glasa za vladajuću partiju, te da su u dva slučaja započete zvanične istrage.

Specijalna koordinatorka i vođa OEBS-ovih kratkoročnih posmatrača Margareta Cederfelt je istakla da su izbori održani u okruženju koje je bilo polarizovano po pitanju crkve.

Ocenila je da su genereralno izbori bili transparenti, iako DIK nije do kraja ostvarila svoju regulatornu ulogu.

“Izborni dan je protekao uredno, a zdravstveni protokoli nisu dosledno sprovedeni”, rekla je Cederfelt.

Istakla je da je kampanja bila mirna, iako je bila suprotstavljajućeg tona.

“Bila je ovo vrlo borbena kampanja s tim da je vladajuća partija bila u prednosti zbog nejednakih uslova takmičenja. Uticaj covid-a na kampanju, uključujući i jučerašnji izborni dan bio je neosporno jak, ali ne koliko i rasprave o crkvenom i nacionalnom identitetu”, kazala je Cederfelt.

Demokratska partija socijalista predsednika (DPS) Mila Đukanovića odlazi u opoziciju nakon što su više od trideset godina bili na vlasti.

Tri opozicione stranke – koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) koju predvodi do skoro javnosti nepoznati profesor Zdravko Krivokapić, koalicija okupljenja oko Demokratske Crne Gore Alekse Bečića i koalicija oko pokreta URA Dritana Abazovića imaju većinu za formiranje vlasti, odnosno 41 od ukupno 81 mandata u parlamentu.