Održana letnja škola Misije OEBS-a i raspisan konkurs za stipendije

  0

  Treću godinu za redom, na Kopaoniku je održana letnja škola čiji su učesnici bili nekadašnji i sadašnji studenti master i doktorskih programa na temu  bezbednosti na Fakultetu političkih nauka (FPN) i Fakultetu bezbednosti. Zajedničko za sve učesnike letnje škole je da su tokom svojih master i doktorskih studija bili stipendirani od strane Misije OEBS-a u Srbiji i Vlade Švedske, u okviru projekta „Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji“.

  Naime, Misija OEBS-a u Srbiji uz podršku švedske agencije Sida, od 2010. dodeljuje stipendije za master i doktorske studije na pomenutim fakultetima, sa ciljem da pomogne akademski razvoj kandidata koji se bave pitanjima demokratskih reformi u sektoru bezbednosti u Srbiji.

  Od dosadašnjih stipendista formirana je mreža alumnista koja okuplja više od 80 članova koji danas zauzimaju istaknute pozicije u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, na Univerzitetu, u tink-tenkovima i organizacijama civilnog društva. 

  Tema ovogodišnje letnje škole koja je održana u drugoj polovini avgusta, bila je „Geopolitka u digitalnom dobu“. Među predavačima su bili Filip Ejdus i Dragan Živojinović sa FPN-a, predstavnici DCAF-a Irina Rizmal i Milan Sekuloski, Igor Novaković iz ISAC fonda, doktorandi Vuk Vuksanović i Daniel Polimac, kao i Adel Abusara iz Misije OEBS-a u Srbiji. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa aktuelnim geopolitičkim kretanjima u digitalnom dobu, uticajem veštačke inteligencije i lobiranja na geopolitiku i međunarodne odnose, sa sve većim značajem informacione bezbednosti u međunarodnim odnosima, kao i  sa geopolitičkim aspiracijama velikih svetskih sila.

  Misija OEBS-a je, uz podršku Vlade Švedske, i ove godine raspisala konkurs za dodelu stipendija za master i doktorske studije na FPN-u i Fakultetu bezbednosti. Konkurs traje do 8. septembra 2019. Uslovi konkursa se mogu naći na: https://www.osce.org/mission-to-serbia/428024.