Održan trideseti protest “1 od 5 miliona”: Nisu naši protivnici samo vesići i jovičići, oni su pojavni oblici degenerisanog sistema

0
Fotografija sa prošlonedeljnog skupa. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

U centru Beograda održan je trideseti protest pod nazivom “1 od 5 miliona”.

Na početku, pročitano je pismo Uroša Janjića, mladića koji je prošle nedelje izboden u Nišu zbog toga što je nosio majicu sa antifašističkim motivom.

Građanima se obratio jedan od organizatora Srđan Marković, zatim Srđan Milivojević, bivši akitista “Otpora” i član DS, kao i Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, koji je početkom ove nedelje i privođen.

Nikola Jovanović izjavio je da su šestomesečenim protestima postavljeni temelji nove Srbije i da će opozicija, ako izborni uslovi budu fer i demokratski, nastupiti zajedno i pobediti.

“Nema šanse da ne pobedimo ako izbori budu fer i pošteni. Ako predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne omogući fer i poštene izbore, svi ćemo ih bojkotovati, a on će se tako sam ispisati iz demokratskog života. Ostaće predsednik samo za one koji mu u Sava centru aplaudiraju kao da im život od toga zavisi”, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da SNS više nikada neće pobediti u Beogradu i da se građani i opozicija bore protiv sistema u kojem caruju, kako je naveo, ljudska glupost, pohlepa, bahatost i nesposobnost.

“Nisu naši pravi protivnici neki Vesići i Jovičići, oni su samo pojavni oblici jednog degenerisanog sistema. Oni su prošlost, a mi smo u prethodnih šest meseci postavili temelj jedne nove Srbije”, naveo je Jovanović.

Bivši aktivista “Otpora” Srđan Milivojević kazao je da su protesti, kako je ocenio, upalili baklju slobode i da se Srbija ne može umiriti.

Milivojević je naveo da je u Srbiji posle sedam meseci protesta situacija, kako je ocenio, još gora.

“Cela Srbija danas je Brus, Kruševac, Grocka, i Srbija je postala favela u kojoj caruje Srpska napredna stranka”, rekao je Milivojević.

Protestna kolona je od Terazijske česme do trga Nikole Pašića, potom kroz Dečansku i Nušićevu ulicu do Politike, kroz Svetogorsku stigla do zgrade Radio Televizije Srbije (RTS).