Odrasla je bez oca, u nemaštini, prodavala odeću na ulici… Danas je Marta najbolja fudbalerka sveta i želi da svom Brazilu donese prvu krunu

0
Profimedia

Dva su dana ostala do početka Svetskog prvenstva za fudbalerke u Francuskoj.

Šampionsku krunu brane Sjedinjene Američke Države, koje su prigrlile treću krunu u Kanadi 2015.

Biće ovo osmo izdanje turnira premijernog održanog 1991. u Kini. Učestvovaće 24 ekipe u devet gradove. Neće igradi Ada Hegerberg, jedna od najboljih evropskih igračica, koja bojkotuje nacionalni tim zbog toga što muškarci i žene po uzusima Fudbalskog saveza Norveške nisu jednaki.

Ali, učestvovaće najbolja svih vremena, piše Telegram.

Marta će s kapitenskom trakom oko ruke povesti svoj tim u osvajanje naslova kojem bile najbliže 2007, kada su bile druge.

Šest puta je proglašavana za najbolju na svetu. Petnaest godina igra za nacionalni sastav Brazila i dala je 104 pogotka.

Počela je tako što je šutirala improvizovane lopte napravljene od kesa iz trgovine, a sada se nada da će dovesti svoj tim do prve krune.

Marta je sa 11 godina prodavala voće na lokalnoj pijaci kako bi pomogla porodici da sastavi kraj sa krajem. Prodavala je i odeću na ulici, nije išla u školu zbog nemaštine, a odrasla je bez oca. U tome je pronašla motivaciju, snagu koja je gurala prema vrhu. I zato će na predstojećem Mundijalu biti glavna zvezda.