Odluka o policijskom času za prvi maj, radi li remdesivir protiv COVID-19 ili ne, potpuno otvaranje jedna italijanske provincije: Vaš brifing za četvrtak

0

VUČIĆ: MOJ PREDLOG ZA POLICIJSKI ČAS – Razgovarao sam sa doktorom Konom, pitao sam pet puta na kriznom štabu i stručnjaci su se složili – i doktor Kon i doktorka Darija i doktor Stevanović, doktor Nestorović je bio nešto drugačijeg stava. Moj i Anin predlog je da sutra počne policijski čas u 18 časova i da se završi u subotu u pet ujutro, a da dani vikenda budu posmatrani kao ostali dani, sa policijskim časom od 18 časova”, rekao je Vučić.

Penzioneri bi, prema predsednikovom predlogu, imali čitav petak slobodan za šetnju u trajanju od sat vremena, a tokom vikenda bi mogli da šetaju nakon 18 časova, kao i do sada.

Istakao je da nikome nije cilj da vanredno stanje potraje.

KON O POLICIJSKOM ČASU ZA PRVI MAJ – Epidemiolog dr Predrag Kon i imunolog dr Srđa Janković naveli su gostujući u emisiji “Pressing” na televiziji N1 da bi još jednom, za predstojeći praznik, trebalo izdržati zabranu kontakata koja se, kako je navedeno, postiže zabranom kretanja.

“Jesu kontradiktorne informacije o Prvom maju na prvi pogled. Situacija se poboljšava, to je činjenica. Ali popušta i pažnja, a mi smo kao kočničari”, naveo je doktor Kon. “Ovo je bila idealna prilika da se stariji od 65 godina potpuno slobodno kreću kad god hoće. Znamo da sve mami lepo vreme i mi razumemo tu potrebu…”

PRESEK STANJA U SRBIJI – U Republici Srbiji je do 15 časova 29. aprila registrovano ukupno 8.724 zaraženih koronavirusom.

Hospitalizovano je ukupno 2470 pacijenata, dok je na respiratoru 78 ljudi.

Ukupan broj preminulih je 173.

Od početka epidemije ukupno je izlečeno 1.292 pacijenata.

PO GRADOVIMA… – Dr Darija Kisić Tepavčević potvrdila je juče da je najviše registrovanih slučajeva koronavirusa u Beogradu – 2.122, dok je u Nišu – 1.189.

Ona je rekla da je u skoro svim mestima u Srbiji registrovan neki slučaj koronavirusa, ali i dodala da kako mere budu popuštale, veća odgovornost biće na nama samima.

Doktor Kon je rekao da je procenat pozitivnosti u Beogradu svega 1 odsto.

VIŠE OD 2.500 MRTVIH U SAD ZA DAN – U SAD je u poslednja 24 sata od koronavirusa preminulo više od 2.500 ljudi, saopštio je američki Univerzitet Džons Hopkins.

Posle dva dana smanjenog broja smrtnih slučajeva, u SAD su u poslednja 24 sata umrle 2.502 osobe tako da je ukupan broj prpeminulih 60.853, navodi se u saopštenju univerziteta koji dnevno saopštava bilans preminulih i zaraženih koronavirusom.

SAD sa više od milion zaraženih je zemlja koja je najviše pogođena epidemijom.

OPREČNE INFORMACIJE O REMDESIVIRU – Američka laboratorija Gilead objavila je juče da je njen lek remdesivir pokazao “pozitivne” rezultate kod obolelih od Kovida-19 u velikom kliničkom testiranju vođenom zajedno sa američkim Institutima zdravlja. 

Međutim juče je druga studija objavljena u časopisu Lanset ukazala da lek remdisivir američke kompanije Gilied “nema znatne kliničke predonsti” pri upotrebi za lečenje Kovida-19. 

Lek nigde u svetu još nema dozvolu za upotrebu.

JEDNA ITALIJANSKA PROVINCIJA SE OTVARA – Danas će, piše CNN, doći do otvaranja u italijanskoj provinciji Kalabrija.

Tamo će biti otvorene pekari, kafići, picerije i ljudi će početi da se vraćaju normalnim životnim aktivnostima.

Guverner te provincije kaže da su stanovnici Kalabrije pokazali spremnost da poštuju pravila, iskazali su “građansku odgovornost” i to je donelo rezultate.

U toj provinciji zabeležen je samo jedan smrtni slučaj od početka pandemije.

RUSIJA: NAPAD RAKETAMA SA AMERIČKIH PODMORNICA SMATRAĆEMO NUKLEARNIM NAPADOM – Moskva je odbacila američke argumente za razmeštanje nuklearnih bojevih glava slabije razorne moći na podmorničke balističke rakete i upozorila da bi pokušaj upotrebe takvog oružja protiv Rusije doveo do nuklearnog odgovora.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi Moskva “svaki napad američkim balističkim raketama lansiranim s podmornice, nezavisno od specifikacije oružja, smatrala nuklearnom agresijom”.

“Oni koji vole da teoretišu o fleksibilnosti američkog nuklearnog potencijala moraju da razumeju da se, u skladu s ruskom vojnom doktrinom, takvi potezi vide kao opravdanje za upotrebu nuklearnog oružja od Rusije u svrhu odmazde”, rekla je Zaharova.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: