Odloženo suđenje za napad na Borka Stefanovića: Optuženi tražili izuzeće sudije

0
Foto: Nedeljnik

Suđenje za prošlogodišnji napad u Kruševcu na jednog od lidera Saveza za Srbiju i potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića i još dva lica, koje je trebalo da bude nastavljeno saslušanjem svedoka, odloženo je, jer je zajednički branilac trojice optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić, zatražila izuzeće postupajućeg sudije, prenosi N1.

“Podneli smo zahtev za izuzeće, smatram da u ovom postupku do sada nije ostvarena objektivnost i nepristrasnost od strane suda, koja je obavezna. Smatram da je ostvarivanje ovog načela mnogo važnije od činjenice da su neki ljudi danas izdvojili vreme i došli u svojstvu svedoka da budu saslušani. Da li će naš zahtev biti usvojen to će odlučiti predsednik suda u skladu sa zakonom”, rekla je novinarima nakon ročišta zajednički branilac optuženih. 

Punomoćnik oštećenih Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, advokat Vladimir Todorić, kazao je novinarima da je važno da suđenje bude pravnično, bez ijedne senke koja može da padne na presudu koja treba da opstane na drugom stepenu te da je u tom smislu sud danas postupio ispravno. 

“Činjenica jeste da zajednički branilac nije obrazložio zahtev, a po zakonu to mora da učini, već je rekao sutra ću dostaviti obrazloženje. U formalnom smislu zahtev je bio nekompletan, ali ovako je sigurnije da bi presuda izdržala test zakonitosti. Nemamo u tom smislu zamerke, ali je očigledno njihova strategija obesmišljavanje i pravljenje da su oni žrtve suda i javnosti, što je besmisleno”, kazao je Todorić.

Jedan od trojice oštećenih u ovom slučaju, potpredsednik SSP Borko Stefanović, rekao je da je ovo očigledno pokušaj optuženih da maksimalno produže proces i da ga dodatno obesmisle.

“Ne bavim se aktivno pravom, mada sam pravnik, ali nisam čuo da neko ustane i kaže da zahteva izuzeće suda jer mu se ne sviđa atmosfera koja je stvorena. Ne stvara sud atmosferu, a taj njihov zahtev je onemogućio da se danas uzmu iskazi svedoka i suštinski su oni dobili dodatno vreme na slobodi, vreme bez ishoda ovog procesa i dodatno vreme u kome je pravda u Srbiji i dalje u mraku, u špajzu i čeka da izađe napolje”, rekao je Stefanović novinarima nakon ročišta. 

Sudija kruševačkog Višeg suda, koja je do sada postupala u ovom slučaju, Biljana Tošković je, nakon što je podnet zahtev za njeno izuzeće, donela rešenje o odlaganju suđenja. To je učinila nakon što je najpre utvrdila da je predsednica Višeg suda, koja treba da odluči o tom zahtevu, na odmoru, te da je njen zamenik takođe odsutan. 

Na današnjem suđenju je trebalo da bude saslušano sedmoro svedoka, od kojih je njih šestoro došlo. Na prethodnom ročištu, održanom početkom decembra, policajac Dejan Palibrk koji je, pokušavajući da zaustavi tuču zadobio udarac u levo uvo, rekao je da svu trojicu osumnjičenih video na licu mesta te da je optuženog Šaponjića video kako stoji iznad Stefanovića koji je u tom trenutku nepomično ležao na zemlji. 

Oštećeni Stefanović je ranije, na prvom ročištu, rekao da nikakve “tuče niti gužve” ispred Mesne zajednice Rasadnik te večeri nije bilo već da je to bio “organizovan napad”, dok je oštećeni Boban Jovanović tada kazao da su sva trojica optuženih bila prisutna na tom mestu, da je Stefanovića udario Šaponjić, a njega Gmijović. 

Sva trojica optuženih, Miloš Šaponjić, Marko Živković i Danijel Gmijović, koji se terete za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Stefanovića i Jovanovića, a Šaponjić i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, su na prvom ročištu izjavila da ne priznaju izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret. 

Napad na Stefanovića i aktiviste tadašnje Levice Srbije u Kruševcu dogodio se 23. novembra prošle godine ispred kruševačke Mesne zajednice Rasadnik, gde je trebalo da bude održana tribina SzS. 

Nedelju dana nakon toga u Kruševcu je održana tribina opozicionih lidera i protestna šetnja pod sloganom “Stop krvavim košuljama”. Nakon toga protest je pod parolom “Jedan od pet miliona” počeo da se održava jednom nedeljno najpre u Beogradu a potom i u mnogim gradovima i opštinama.