Odložena litija na Cetinju

0
Profimedia

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC otkazala je litiju koja je na Cetinju trebalo da bude održana sutra. Moleban će se održati u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali Litije do Ćipura neće biti, jer Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore, prenosi RTS.

Crkvena opština cetinjska je, kao što je javnost upoznata, najavila održavanje molebana i Litije na Cetinju za četvrtak, 23. januar 2020. godine.

Litija je trebala da protekne u miru i dostojanstveno u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira do Ćipura, gdje se svake subote održava Služba Božija. Njen cilj je trebao da bude isto ono što je cilj svih molitvenih okupljanja ovih sedmica: molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem bezakonog propisa o slobodi veroispovijesti, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC.

Moleban će se održati u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali Litije do Ćipura neće biti. Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave policije, koja je umolila Mitropoliju da se od Litije uzdrži u ovom trenutku.

Argumentacija policije je bila da su u posedu pouzdanih informacija da bi u toku Litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage. Mitropolija je upoznala Policiju da sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti.

Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo Litija i prelepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u senku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, Litija na Cetinju zasad neće biti održavana.

Ranije je bilo najavljeno da će u četvrtak biti održana prva litija na Cetinju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Na Cetinju je održana šetnja protiv najavljene litije u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, prenosi RTV Cetinje.