Odložen popis stanovništva u Severnoj Makedoniji: “Složili smo se da je tako bolje zbog vakcinacije…”

0

(Beta) – Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji, koji je trebalo da počne 1. aprila, odložen je za septembar, dogovorili su se danas lideri dve najveće partije, vladajućeg SDSM Zoran Zaev i opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Popis je odložen kako bi se pre toga vakcinisalo stanovništvo protiv kovid-19 i biće održan najverovatnije od 5. do 30 septembra, pojasnio je Mickoski na konferenciji za novinare posle sastanka.

“Složili smo se da će se popis desiti kad završi proces imunizacije stanovništva, što je posebno važno za popisivače. Zato smo se dogovorili da umesto sada u aprilu, kako je planirano, bude odložen za septembar”, rekao je Mickoski.

Odlaganje popisa stanovništva je skoro svakodnevno poslednjih meseci zahtevala najveća makedonska opoziciona partija, najavljujući da će u suprotnom pozvati na bojkot.

Mickoski je rekao i da će aplikacija za samopopisivanje dijaspore, koja je aktivna od početka marta, nastaviti da funcioniše do kraja popisa, što je potvrdio i Zaev.

Terenska faza popisa stanovništva, prvog posle 19 godina, trebalo je da počne u četvrtak 1. aprila. 

Premijer Severne Makedonije Zaev i lider makedonske opzicije Mickoski su se, na takozvanom liderskom sastanku, održanom u Klubu poslanika, dogovorili i da lokalni izbori umesto u prvoj polovini oktobra budu održani u drugoj polovini tog meseca.

Oni su se saglasili i da se počne sa radom na izmeni Izbornog zakona i nabave aparati za otisak prsta koji bi počeli da se koriste na predstojećim lokalnim izborima. 

Dogovoreno je i da najveća makedonska opoziciona partija prestane sa blokadom parlamenta i podrži zakone za podršku ekonomiji i stanovništvu i borbu sa pandemijom.