Odložen početak školske godine do 1. oktobra u Crnoj Gori

0
Foto: Igor Pavićević

Početak školske godine u Crnoj Gori odložen je za mesec dana, do 1. oktobra, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

“Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje, odložen za 1. oktobar, zbog procene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje dece zbog neizvesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još uvek složena”, navodi se u saopštenju.

Odluka o odlaganju se odnosi na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vreme.

Oni dodaju da dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primenjivaće se ranije utvrđena mera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju deteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim delatnostima čiji je rad NKT procenio neophodnim u ovom periodu.

Ovakvoj odluci, koja je, kako pojašnjavaju, donešena isključivo u cilju zaštite zdravlja dece, prethodila je konsultacija sa predstavnicima svih relevantnih institucija: Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i Zavoda za školstvo.

(Beta)