“Odlazeća vlast je pokazala da joj leka nema. Osim ako se neko od njih jednog dana pokaje…”

0
Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

Odlazeća crnogorska vlast je, odlukom da protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića imala “višestruko zlu nameru”, poručio je danas episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

“Da podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva, naročito među braćom Pravoslavne vere, da izazove recipročne mere od strane Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posijalo što više otrova i bratske mržnje. Ovim potezom odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj leka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje. Daj Bože”, naveo je Joanikije, a prenose Vijesti.

On je dodao kako su uvereni da ogromna većina naroda u Crnoj Gori želi vlast koja će “učiti i poštovati istoriju Crne Gore kakva ona jeste, bez potrebe da je prekraja, sužava ili zloupotrebljava”, koja će negovati unutrašnji dijalog radi stabilnosti države i međusobnog uvažavanja onih koji različito misle i veruju, kojoj neće biti potrebni diplomatski skandali i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu, a i šire, znati da uspostavi najbolje odnose, “posebno sa bratskom Srbijom”.

Joanikije je poručio kako se nadaju da će nova, demokratski izabrana vlast, čim zvanično preuzme odgovornost, “iako će naslediti velike i nagomilane probleme”, posvetiti punu pažnju “izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podela u narodu”.

“Moleći se Bogu za spasenje svih, verujućih i neverujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav verujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podela među braćom i bratskim državama. Želeći da svim pravoslavnim hrišćanima ovaj Božićni post, koji je tek počeo, donese duševno i telesno zdravlje i duhovno prosvetljenje od izvora večne svetlosti Bogomladenca Hrista, da bi smo živeli u međusobnoj slozi i ljubavi sa svim ljudima dobre volje, istrajno radeći na opštem dobru i na takav način svedočili patriotizam i odanost svojoj otadžbini Crnoj Gori”, zaključio je Joanikije.