Odgovor SANU na izjavu akademika Rakića: “Nije tačno da se Akademija nije izjašnjavala o problemima KiM…”

0
Nedeljnik

 (Beta) – Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) odbacila je danas kao netačnu tvrdnju akademika Ljubisava Rakića da se SANU nije izjašnjavala o “problemima Kosova i Metohije”.

Reagujući na Rakićevu ocenu da izjavu predsednika Akademije Vladimira S. Kostića da je Kosovo “faktički i formalno izgubljeno za Srbiju”, nije podržao “niko iz redova SANU”, iz te institucije su naveli da je Kostić u svojim istupanjima, “po pravilu naglašavao da se radi o ličnim stavovima, bez obzira na to o kom problemu se radilo, bez ijednog pokušaja ‘prekrajanja istorije’ ili pokušaja da svoje stavove predstavi kao stavove SANU”.

“Suprotno tvrdnjama akademika Ljubisava Rakića, Predsedništvo SANU se javno i nedvosmisleno oglasilo sa sednice od 19. januara. U vrlo sličnim tonovima, ogromna većina članova SANU je kroz svoja odeljenja u proteklih par meseci načelno podržala pravo na mišljenje i slobodu izražavanja bilo kog člana SANU i dala punu podršku Izvršnom odboru i Predsedniku u obavljanju njihovih dužnosti, što je dostavljeno svim akademicima bez izuzetka”, stoji u saopštenju.

Rakić je ranije izjavio da se Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) nije izjasnila o budućnosti Kosova ali da je njegov stav “identičan sa opštenacionalnim interesom Srbije koji je formulisan u Ustavu, da je Kosovo neraskidivi deo Srbije”.

“Imali smo nedavno jedno istupanje predsednika SANU Vladimira Kostića, na tragu njegovih ranijih stavova, da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju. Uz poštovanje njegove stručnosti i naučnih doprinosa, mora se reći da je tako eksplicitno izjašnjavanje, čak i kao lično mišljenje, bilo nesmotreno i neprimereno funkciji koju obavlja”, rekao je Rakić.