Odeljenje jezika i književnosti SANU: izgradnjom gondole, Vesić preti da ugrozi autentičnost Beogradske tvrđave

0
Foto Tanjug

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zatražilo je da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave i Beograda vrate u nadležnost stručnjaka, uz ocenu da zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odlučnošću da na tvrđavi izgradi žičaru sa gondolom, preti da dovede u pitanje kulturno-istorijsku autentičnost tog spomenika, preneo je N1.

Takvo njegovo reagovanje na sudove i upozorenja stručnjaka – čije argumente kvalifikuje kao “histeriju” – nalaže nam da se najodlučnije usprotivimo prepuštanju sudbine istorijskih i kulturnih spomenika, identiteta naših gradova, ljudima čije su ambicije i moć u očiglednoj nesrazmeti sa njihovim obrazovanjem, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na Vesićev intervju dnevnom listu Blic od 22. septembra, u kojem se navodi da će “Beograd imati gondolu koja će povezivati Kalemegdanski park i Ušće”.

“Ovu promenu nikakva histerija agresivne manjine neće zaustaviti”, rekao je tada Vesić, navodi se u saopštenju Odeljenje jezika i književnosti SANU.

U saopštenju se podseća i da se Odeljenje istorijskih nauka SANU odlučno usprotivilo izgradnji žičare sa gondolom.