“Odbili su mog sina koji studira i radi u isto vreme”: Na Malti deportacija preti i studentima, ne samo deci

0
Foto: Profimedia

Ostanak najmanje 22 srpske dece na Malti doveden je u pitanje, ali situacija po svoj prilici nije mnogo drugačija ni kada je reč o studentima – pred potencijalnom deportacijom nisu bezbedni ni oni, koji suštinski više i nisu deca, već imaju više od 18 godina i studenti su.

Broj godina do kog je dete izdržavano lice na Malti iznosi 21, za razliku od Srbije gde je ta starosna granica 18.

“Odbili su mog sina za dobijanje ID (boravišne dozvole), a ima 19, studira i radi u isto vreme, i to im nije dovoljno”, ispričala je za Blic jedna majka iz Srbije, koja već šest godina živi na Malti.

Podsetimo, Malta je počela da sprovodi pravila prema kojima je u ovoj zemlji uskraćen ostanak deci čiji roditelji mesečno zarađuju manje od 19.000 evra, i dodatnih 3.800 po detetu, a ne potiču iz zemalja EU.

Štos je u tome što mnogi roditelji zarađuju sasvim dovoljno, ali ukupnom broju novca koji mesečno privrede doprinose i razni bonusi i prekovremeni sati koje država, međutim, ne uvažava.

Radna dozvola ili studentska viza? Nijedno.

“Sin studira turizam i ugostiteljstvo, i u toku svake školske godine mora da nađe sebi hotel, restoran, gde će tri meseca biti na praksi. Zbog ta tri meseca radne prakse ne može da aplicira za studentsku vizu, jer mu treba radna dozvola za ta tri meseca. Onda smo mi aplicirali za radnu dozvolu gde je on posle završetka prakse nastavio da studira, a u tom restoranu je radio vikendom. S tim što svi znaju da on i ostala deca koja moraju da se dovijaju na sve načine ne bi li ostala sa roditeljima, apliciraju za radnu dozvolu, a u stvari su studenti”, ispričala je sagovornica Blica.

“Ne mogu istovremeno biti puno vreme studenti i puno vreme radnici. Inače, dešava se da ostanu u školi od podneva do 23 sata. To svi odlično znaju, jer ne mogu da osmisle neku studentsku dozvolu, gde će, recimo, biti uključena ta radna praksa od tri meseca”, dodala je ona.

Njen sin je, međutim, pošto je praksa završena morao ponovo da aplicira za studentsku vizu, ali je primio pismo da je odbijen.

“Danas je 16. decembar. Na pismu stoji da je odbijen još 2. decembra, i piše da ima 10 dana da napusti Maltu, to je 13. decembar. Pismo je uručeno 16, što znači da mogu da ga deportuju i da dobije zabranu od tri godine ulaska u EU, i to sve njihovom greškom”, objašnjava ona.

Ove navode potkrepila je i dokumentom u koji je Blic, kako piše, imao uvid – odbijenicom iz Vladine agencije zadužene za državljanstvo i boravak (Identity Malta Agency).

Agenciji se obratio i dekan fakulteta na kome mladić studira. On je u pismu objasnio da je u pitanju student druge godine, koji se nakon radne prakse vraća na narednu godinu studija. Majka kaže da ovo pismo nije uvaženo.

Prema rečima njegove majke, u Srbiji nemaju ništa i maltene ne bi ni imao gde da se vrati ukoliko bi ga zaista deportovali.

Srpski zvaničnici sa malteškim tek za mesec i po dana

Podsetimo, danas se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je upoznato sa sve učestalijim žalbama srpskih državljana koji žive i rade na Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom “zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou”.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako je saopšteno, od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

Konzularne konsultacije zakazane su za 27. januar 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva.

U toku večeri oglasio se i malteški nadbiskup, kao i poznati malteški tenor koji su ponudili neku vrstu prelaznog rešenja za porodice koje su se zbog krutih malteških propisa našle u problemu.