Odbačena krivična prijava protiv novinarke Ane Lalić

0
Foto: Profimedia

Krivična prijava protiv novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić je odbačena, potvrdjeno je danas agenciji Beta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Krivična prijava je bila podneta za krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343. Krivičnog zakonika.

Zamenica osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu kazala je da je obaveštenje o rešenju Osnovnog javnog tužilaštva upućeno Ani Lalić i njenom braniocu.

Ana Lalić privedena je 1. aprila uveče, nakon čega je provela noć u policijskom pritvoru.

Ona je privedena nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) obavestio tužilaštvo i policiju da je Lalićeva svojim tekstom koji je objavila toga dana uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

“Odveli su je. Pre toga su temeljno preturili celi naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobilna telefona”, kazao je tada njen suprug agenciji Beta.

Ana Lalić je u tekstu koji je objavljen na portalu Nova.rs bila navela da KCV-u imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje je tvrdilo da u KCV-u vlada potpuni izostanak sprovodjenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi “više improvizacija, nego organizacija”.

Nova.rs je u tekstu navela da je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV-u, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

Privodjenju Ane Lalić prethodilo je usvajanje Zaključka Vlade Srbije kojim je bilo propisano da je jedino Krizni štab ovlašćen da daje zvanične informacije u svemu što ima veze sa pandemijom, dok se sve ostale informacije mogu smatrati dezinformacijama i podleći krivičnoj odgovornosti.

Nakon privodjenja novinarke i pritiska domeće i medjunarodne javnosti, vlada je povukla sporni zaključak.

NDNV je 16. aprila osudio “kampanju mržnje” na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv Ane Lalić i pozvalo nadležne institucije da konačno razviju sistem zaštite onih koji koji rade u javnom interesu, kao što su novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

“Upozoravamo donosioce odluka da je govor mržnje dosegao takve razmere da je društvo u Srbiji dovedeno na ivicu sukoba, te da izostanak adekvatne rekacije može imati pogubne posledice”, naveo je tada NDNV u saopštenju.

Dodali su da su i ovaj slučaj prijavili Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara kao i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, i najavili da će pružiti pravnu pomoć koleginici Lalić u nameri da pred sudom traži zaštitu svojih prava.

NDNV je juče zatražio od nadležnih državnih organa da odgovore zbog čega se i dalje vodi postupak protiv novinarke Ane Lalić, kao jedine novinarke u Evropi koja je bila uhapšena zbog izveštavanja o pandemiji virusa korona, odnosno nedostatku zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

“Pitamo državnog tužioca na osnovu čega je nastavljen postupak protiv naše koleginice, novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a, čak i posle priznanja glavnog epidemiologa u Kriznom štabu Predraga Kona da ipak nije bilo dovoljno zaštitne opreme na početku, ali da se o tome ćutalo jer nisu hteli da plaše gradjane”, piše u saopštenju NDNV-a.

Krivična prijava protiv novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić je odbačena, potvrđeno je agenciji Beta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, prenosi N1.

Krivična prijava je bila podneta za krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343. Krivičnog zakonika.

Zamenica osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu kazala je da je obaveštenje o rešenju Osnovnog javnog tužilaštva upućeno Ani Lalić i njenom braniocu.

Ana Lalić je privedena početkom aprila pošto je na portalu Nova.rs objavila tekst u kome je upozorila da zdravstveni radnici u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu nemaju dovoljno zaštitne opreme za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus