“Od ‘Vučiću, igraj se sam’, do želje da se igrate s njim, put očito nije dalek, ali ako ga je Trifunović tako lako prešao…”

0
Foto: Nedeljnik, Beta

Pokret Dveri saopštio je danas da nije pozivao Pokret slobodnih građana (PSG) u predizbornu koaliciju i poručio im da ne uvlače druge u njihovo “izborno blato”.

“Izjava Sergeja Trifunovića o pozivu Dveri na nekakvu predizbornu koaliciju sa PSG istinita je koliko i njegov potpis na Sporazumu sa narodom i obećanje da će bojkotovati izbore ukoliko se ne stvore uslovi da oni budu zaista slobodni i pošteni”, navodi se u saopštenju Dveri.

Iz tog pokreta ističu da mogu da razumeju da je lični i stranački interes preovladao u slučaju PSG i da je izlazak na izbore šansa da se nešto “politički ućari” bez obzira na političke principe i obećanja građanima, ali ne shvataju zašto u to “izborno blato” uvlače druge koji ne žele u tome da učestvuju.

Dveri navode da su kao i Savez za Srbiju u celini, ostali verni Sporazumu sa narodom i bojkotu izbora, i uvereni su da će građani to umeti da cene.

Taj pokret kaže da je sve one iz opozicije koji su rešili da učestvuju na “nedemokratskim, zdravstveno nebezbednim i protivustavnim izborima”, “dobronamerno” pozvao da razmisle o tome i povuku svoje izborne liste.

“Motiv nam je samo jedan: neučestvovati u kršenju Ustava. Ako to za njih nije prihvatljivo i insistiraju na tome da učestvuju na Vučićevim lažnim i protivustavnim izborima, dajući tako legitimitet ovom nedemokratskom režimu, to je njihovo pravo, ali mi u tome nećemo da učestvujemo”, navodi se u saopštenju.

Dveri su istakle da odluka o bojkotu nije laka i ima mnogo mana i kazali su da vode “veoma aktivnu kampanju bojkota širom Srbije”.

Svesni su, kako su dodali, da će ostati bez skupštinske govornice, medija i finansija za politički rad, ali smatraju da će dobiti novi “moralni politički kapital” jer su poštovali datu reč i ostati verni svojim političkim principima.

“Od ‘Vučiću, igraj se sam’, do želje da se igrate s njim zajedno u istom, unapred režiranom izbornom blatu, put očito nije dalek, ali ako ga je naš bivši saborac Sergej Trifunović tako lako prešao, ne vidimo razlog zašto u to uvlači druge, sem zbog griže savesti. Svi ćemo snositi posledice svojih odluka, ali mi smo sada dve različite kolone”, navodi se u saopštenju.

Dveri poručuju da ko ide na “Vučićeve lažne izbore” i očekuje da će nešto uraditi u “rijaliti skupštini” – ima pravo na to.

“Ali neka se konačno posveti borbi protiv vlasti i svom političkom programu koji nudi biračima, a smanji doživljaj prema nama koji im nismo konkurencija jer na izborima ne učestvujemo”, piše u saopštenju Dveri.

(Beta)