Od ponedeljka nema više TikToka i Vičeta u SAD: “Pretnja su za nacionalnu bezbednost…”

0
(AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

(Beta) – Kineske aplikacije TikTok i Vičet (WeChat) biće zabranjene u SAD od nedelje, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine, pozivajući se na pretnje za “nacionalnu bezbednost”. 

“Komunistička partija Kine pokazala je da ima sredstva i namere da koristi te aplikacije da preti nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD”, navelo je Ministarstvo u saopštenju. 

SAD su tako sprovele pretnju koju je uputio predsednik Donald Tramp tim dvema kineskim aplikacijama u kontekstu povećanja tenzija između Amerike i Kine, dve vodeće svetske privrede.

Trampova administracija dala je kineskoj kompaniji Bajtdens koja je vlasnik aplikacije TikTok, rok do 20. septembra da postigne dogovor o prodaji ili prekine poslovanje na teritoriji SAD.

Vašington je ipak ostavio otvorena vrata TikToku, vrlo popularnoj aplikaciji kod mladih za pravljenje kratkih videa, pre nego što mu potpuno zabrani rad u Americi. 

“Predsednik ostavlja do 12. novembra da se reše problemi nacionalne bezbednosti koje predstavlja TikTok. Zabrane bi mogle biti ukinute ako se to uradi”, navelo je Ministarstvo u saopštenju. 

Američki giganti Majkrosoft i Volmart dali su ponudu za kupovinu američkih aktivnosti TikToka, ali kompanija Bajtdens je odbila to u nedelju. 

Sada izgleda da se priprema dogovor o prodaji TikToka kalifornijskoj grupi Orakl, ali za sada još nije otkriven nikakav detalj o tome. 

“Iako pretnje koje predstavljaju Vičet i Tiktok nisu iste, one su slične. Svaka sakuplja znatnu količinu podataka od korisnika”, dodalo je američko ministarstvo.

Platforma Vičet koja pripada kineskom gigantu Tensent (Tencent) je sveprisutna u životima Kineza, poruke, plaćanje na daljinu, rezervacije, itd.