Od kriptomanije do nove tehnološke revolucije

  Piše Petar Protić, menadžer razvoja u SOG Law Firm

  0
  Fotografija: Nebojša Babić

  Globalna kriza stvorila je kripto zimu, ostavljajući nesagledive posledice na tržište kriptovaluta u koje su mnogi verovali, ponekad sa više entuzijazma nego racija. Ipak, nagoveštaji su da nakon ispumpanog kripto bubbla, dolazi era stabilnosti uz blokčejn tehnologiju.

  Svedočimo kolapsu kripto tržišta koje gubi i do 600 milijardi dolara nedeljno. Raste broj skeptika koji gube veru u kriptovalute. Sada već bivši direktor softverske kompanije Evernote, Fil Libin, izjavio je da se kripto balon sastojao od 80 posto pohlepe i 20 posto ideologije. Uz to, sve više se vode polemike o magičnoj tehnologiji zvanoj blokčejn, koja je proslavila i sam bitcoin.

  Blokčejn se posebno stavlja u kontekst nove verzije interneta – Web 3.0 u kojem, dok se kripto gasi, mnogi vide novi hajp. Vodeći ljudi iz blokčejn firmi kao što su Alchemy i Cosmos tvrde da pad cena kriptovaluta ne znači da su drugi projekti, koji imaju blokčejn kao osnovu, osuđeni na propast. Meta je, recimo, povukla projekat koji se bavio razvojem walleta (novčanika za kriptovalute), ali je pokrenula inicijative vezane za VR aplikacije u metaverzumu. Gejmerima poznati Unity Software ulaže u dizajn video-igara pokrivajući više od 60% svetskog 3D sadržaja. A Roblox, igra poznata osnovcima, zvezda je metaverzuma vredna 41,9 milijardi $.

  Preveliki novac je, očigledno, već uložen u Web 3.0 da bi se od njega sada odustalo, a čovečanstvo će na neku opštu korist morati da sačeka. Na to upozorava i Marta Benet, IT istraživačica koja poredi vreme ranog interneta (1.0) sa dugo očekivanom novom verzijom (3.0). Kaže da je rani internet po svom nastanku dao neke konkretne stvari za čovečanstvo kao što su e-pošta i mnogo informacija na mreži dok sa Web 3.0 još uvek nemamo ništa od toga.

  Najzad, zanimljiva je izjava šefa finansijskih tehnologija u Meti, Stephanea Kasriela, koji analizira slom kriptomanije. On smatra da se sa kriptom desilo nešto slično kao sa dot.com bubblom koji je blesnuo na berzi, a onda propao. Ipak, prema Kasrielu, ono što karakteriše period nakon velikih slomova jeste naknadna faza stabilnije tehnološke revolucije. Pa možda će Web 3.0 hajp postati u jednom trenutku i naša opipljiva stvarnost. Dok čekamo da se takva tvrdnja potvrdi, o koristima blokčejna i novog interneta neozbiljno je ćutati.