“Od jutros veći broj ulazaka iz Crne Gore…”, a od večeras stupa na snagu zdravstveni nadzor

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Večeras u 18 časova stupa na snagu nova mera Kriznog štaba prema kojoj će povratnici iz inostranstva na granici dobiti upozorenja sa instrukcijama gde i na koji način da se jave iako nemaju simptome koronavirusa.

Aleksandar Maksimović, upravnik Carinarnice Užice, kaže za RTS da je na graničnim prelazima Gostun i Jabuka tokom noći bio pojačan intenzitet saobraćaja i veći broj ulazaka u Srbiju iz pravca Crne Gore.

Kako se očekuje, do 18 časova doći će do povećanog broja ulaza u Srbiju.

Mera posebnog zdravstvenog nadzora uvodi se zbog bojazni da bi, vraćajući se iz žarišnih područja, odnosno okolnih zemalja u kojima je epidemiološka situacija pogoršana, mogla da se dogodi masovnije prenošenje virusa.

Po prelasku granice, građani Srbije dobiće zdravstveno upozorenje. Najpre, građani bi trebalo da pri povratku u zemlju da urade test samoprocene na COVID-19 koji je dostupan na adresi e-zdravlje.gov.rs/landing/.

Kako se ističe, popunjavanje tog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid ambulantu.

“Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu, što znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva”, navdi se u saopštenju.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19.

U saopštenju se naglašava, ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Oni koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je jutros da će većina građana poštovati ove mere koje je doneo Krizni štab.

Tiodorović je za RTS napomeno da je cilj da se što pre otkriju potencijalni slučajevi i da posle deset dana, ako nema problema, sledi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija.

Ipak, poručio je da deca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

Prema poslednjem preseku stanja epidemija koronavirusa u Srbiji, juče je registrovano 82 novozaraženih, a od posledica infekcije preminulo je 2 pacijenta. Novi podaci očekuju se danas oko 15 časova.

Epidemiolozi iz Kriznog štaba ocenjuju, na osnovu statističkih podataka poslednjih nedelja, da je epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna, kao i da ne bi smelo da se desi da se pogorša usled nepoštovanja mera, nošenja maski, držanja distance.

Tiodorović je jutros ipak napomenuo da, posmatrajući iskustva iz Evrope, očigledno je da izdržljivost stanovništva u sprovođenju mera nije na adekvatnom nivou i toga se boji i kada je o Srbiji reč.

Svetska zdravstvena organizacija je juče upozorila na alarmatan nivo prenošenja koronavirusa i izrazila zabrinutost zbog skraćenja planiranih ili uvedenih karantina u vezi sa koronavirusom u više zemalja.

“Cifre iz septembra treba da služe kao alarm za sve nas širom Evrope, gde je broj novih slučajeva zaraze veći od onog zabeleženog u martu i aprilu”, rekao je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.