Od danas rade i teretane, a dr Kon i dr Kisić imaju savete za zaštitu od moguće infekcije: “Nosite svoj peškir, jedan čovek mora da bude na deset kvadrata…”

0
Foto: Profimedia

Uz stroge mere zaštite, od danas će se dizati tegovi u svim teretanama u gradu. Na osnovu odluke Vlade Srbije o ublažavanju mera donetih sa ciljem suzbijanja koronavirusa, od danas rade i teretane i fitnes centri.

Prethodnih dana mnogo se govorilo i o rizicima od zaraze u ovakvim objektima, koji i dalje postoje, a jedno od pitanja koje se odnosi na to, juče je postavljeno i epidemiologu Predragu Konu.

“U teretanama mora da bude na deset kvadrata samo jedan, mora sve da bude zakazano, mora da ima dezobarijeru na ulasku, da se sve dezinfikuje… Ako se koristi bilo kakav prostor za tuširanje, mora da se sve dezinfikuje. Isto važi i za sve, što ako ne radi, moralo bi da se zatvori. Gradski zavod za javno zdravlje je pripremio sva uputstva i to će biti na kriznom štabu Grada Beograda i to će biti dostupno svima ostalima. Vraćanje u život ide polako”, rekao je Kon.

Govoreći potom na TV Pink o tome zašto se u rad puštaju teretane, a zabranjuje kretanje tokom vikenda, Kon je rekao da je frekvencija kontakata u teretanama na stotine puta manja, nego među šetačima.

“Tu je i frekvencija kontakata koji nastaju indirektno preko lopte u parku ili kad svi izađu masovno u Knez Mihailovu, da li će svi da nose maske? Trebalo bi sprečiti kontakte. Na stotinu puta je frekvencija kontakata je veća među onima koji šetaju nego u teretanama, jer broj onih koji koriste teretane stotinu puta manji od onih koji šetaju. Takođe, kada neko igra fudbal itekako ima kontakata, a pitanje je da li je neko zarazan među njima ili ne”, rekao je dr Kon.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević poručila je prethodno građanima da u narednom periodu izbegavaju teretane i fitnes centre, i ako baš moraju, da vežbaju na otvorenom i u prirodi.

“Treninzi na otvorenom se više preporučuju nego u zatvorenom prostoru. Ja lično ne mogu da zamislim vežbanje u teretani a da se poštuju propisane mere. Kakve god restrikcije da se donesu, tu ne možemo da govorimo o smanjenju rizika. Razumem profesionalne sportiste i ljude koje su navikli da vežbaju, sada se ipak preporučuje da se to radi na otvoreno”, rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus