“Očekujemo ozbiljno povećanje broja zaraženih i širenje korone u naredne dve nedelje”

1
Foto Igor Pavićević

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se u naredne dve nedelje može očekivati ozbiljno povećanje i proširenje koronavirusa ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji.

Kon je gostujući na televiziji Pink naveo da je to prirodni tok virusa.

On je istakao i da se preporuka za nošenje maski na otvorenom ne poštuje i potsetio da se preporuke nikada ne daju bez ozbiljnih osnova.

“Ako ne shvatimo da je ovo situacija gde počinje da vri po čitavoj Evropi i da ulazimo u najgori period, približavamo se zimi kada dominiraju respiratorne bolesti, pa će tako biti i s kovidom, ako i tad ne razumemo da preporuke jesu značajne onda jesmo u problemu”, rekao je Kon.

On je naveo da se lek Remdesivir, koji se od danas u Srbiji koristi za lečenje obolelih od virusa korona, od samog početka Kovid-19, pominjao.

“Bio je tada u ispitivanju, sad je registrovan i može se koristiti”, rekao je Kon.

O efektima koje rekao je da o lečenju neće pričati u medijima, na osnovu stava domaćih infektologa, jer su reakcije ljude neočekivane i hoće po svaku cenu da stignu do leka.

“Neprekidno se usavršava složeni način lečenja koji se preporučuje”, rekao je Kon.

Podsetimo, dr Kon je upozorio porukom preko Fejsbuka da nenošenje maske i ismevanje preporukama da maske treba nositi onemogućava sprečavanje novog talasa zaraze koronavirusom.

On je u objavio napisao da se ekstremno retko nose maske na otvorenom prostoru, iako je to jasna preporuka kako bi se smanjila cirkulacija i potencijal virusa.

On je istakao i da se preporuke ismevaju.

“A neki stručnjaci čak i ‘podučavaju’ da maske ne treba nositi. Kako onda sprečiti novi talas kovid-19? Da li baš sve mora biti obavezna mera?”, upitao je Kon.

1 KOMENTAR

Comments are closed.