“Očekujem presudu koja će obeshrabriti plagijatore…”: Olja Bećković o tužbi protiv “Hit tvita”

0
Foto: Printscreen

“Očekujem presudu koja neće obeshrabriti samo tužene plagijatore, nego i svakog drugog ko je poverovao da u ovoj zemlji nema ničeg prirodnijeg i nekažnjivijeg od krađe”, rekla je listu Danas Olja Bećković, autorka Utiska nedelje, povodom tužbe koju je podnela protiv koautora emisije Hit tvit.

U Višem sudu u Beogradu danas će biti održano prvo ročiste po tužbi Olje Bećković protiv televizije Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića, koautora emisije Hit tvit.

Olja Bećković, autorka emisije Utisak nedelje koja postoji od 1991. godine i koja je kao autorsko delo deponovana u Autorskoj agenciji od 1994. godine, podnela je tužbu nadležnom sudu radi utvrđenja da je povređeno njeno autorsko pravo.

Viši sud u Beogradu će u parničnom postupku na osnovu svih predloženih dokaza i činjenica utvrđivati da li su koautori emisije Hit tvit izvršili preuzimanje originalne idejne koncepcije i bitnih segmenata emisije Utisak nedelje te da li je na taj način došlo do povrede autorskog prava autorke Olje Bećković.

Željko Mitrović, vlasnik TV Pink i jedan od koautora emisije “Hit tvit” rekao je za Danas da je njegov autorski koncept “potpuno različit od Utiska nedelje i da predstavlja, pre svega, sagledavanje objava na društvenim mrežama iz prethodne nedelje”.