Obrt u istrazi o smrti grčkog političara: Bivši ministar policije se nije udavio u moru, već je ubijen iz nehata…?

0

(Beta) – Istražuju se podaci koji ukazuju da se grčki političar Sifis Valirakis (77) u nedelju nije u moru udavio slučajem, već da je ubijen iz nehata, objavili su atinski mediji.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i istorijski član nekadašnje stranke socijalističke levice, PASOK-a, nađen je u moru u ronilačkom odelu, sa smrtonosnim povredama glave i vrata.

Pretpostavlja se da je ispao iz svog malog gumenog čamca kojim je krenuo u podvodni ribolov kod obale ostrva Evije, severno od Atine, gde je imao kuću i često ribario jer je bio u dobroj formi uprkos svojim godinama.

Pošto je danas sudski veštak objavio da su uzrok smrti povrede za koje se pretpstavlja da su od propelera, istražuje se da li ga je prilikom pada iz čamca udario propeler njegovog ili tuđeg motora.

U današnjem pismu Janisu Plakiotakisu, ministru pomorstva koje vodi istragu, supruga bivšeg ministra, Mina Papateodoru-Valiraki, iznela je da ima svedoka koji govore o mogućoj umešanosti posade jednog čamca profesionalnih ribara u smrt njenog muža.

Potom je ministar najavio temeljnu istragu podataka koji ukazuju na to.

Atinski mediji večeras prenose da je po iskazima svedoka, ribara koji su tada bili na moru, izbila svađa između Valirakisa i posade jednog ribarskog čamca kojima je smetao njegov dolazak u podvodni ribolov. Dok je Valirakis pokušavao da otplovi, taj čamac je kružio oko njegovog, znatno manjeg, stvarajući visoke talase zbog kojih je Valirakis pao u more.

Zasad se ne zna da li je tada Valirakisa u glavu i vrat udario propeler ribarskog čamca s čijom se posadom sporio, i koji je kružio oko njega, ili ga je udario propeler njegovog malog gumenog čamca, koji je otplovio prazan. Nađen je kod jednog ostrvca u koje udario, gde mu se tek tada ugasio motor.