“Obradoviću produžena suspenzija u Krušiku do okončanja postupka, a postupci se vode i po deset godina…”

0
Fotografija: Nebojša Babić

Advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da su njegovom branjeniku Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz “Krušika”, ugrožena osnovna prava jer mu je suspenzija na radnom mestu produžena do okončanja postupka koji se vodi protiv njega, a postupci u Srbiji traju i po deset godina.

“Pošto je Obradoviću pritvor određen 20. septembra, doneto je rešenje o suspenziji sa posla, u kojem se navodi da će ta mera trajati dok traje pritvor. Pritvor mu je ukinut 18. decembra, a sredinom januara su doneli novu odluku i produžili mu suspenziju do daljeg. Sada imamo pravno nemoguću situaciju”, rekao je Gajić televiziji N1.

Gajić je objasnio da produženje suspenzije do okončanja postupka predstavlja direktno kršenje prava na rad, jer niko ne može da pretpostavi dokle će taj postupak da traje.

On je dodao da je prošlo već pet i po meseci od početka tog postupka i da ni on ni Obradović još nisu videli dokaze kojima tužilaštvo tereti njegovog branjenika.

“Standard koji je usvojen i koji postoji u Zakonik o krivičnom postupku podrazumeva da okrivljeni odmah dobije na uvid dokaze koji ga terete. To mi još uvek nemamo”, rekao je Gajić.

Povodom najavljene istrage u “Krušiku”, koja bi trebalo da utvrdi da li su poslovima izvoza oružja privilegovana neka preduzeća, Gajić je naveo da “nema istrage”.

“Objavio sam i ime, mislim da se preziva Ciganović taj agent BIA zadužen za predistražne radnje, a on, prema mojim saznanjima, pokušava da ukloni dokaze. To je stara stvar kada je BIA u nešto umešana – kada su ubijeni Slavko Ćuruvija i Ivan Stambolić, kao i kada se dogodio pokušaj ubistva Vuka Draškovića, BIA je nastavila da kontroliše članove njihovih porodica. Tako je nastavljen stari modus operandi naše službe”, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da se istraga ne vodi, jer bi morala da se vodi protiv ljudi iz vlasti.

“Za tu vrstu provere je potrebno tri dana. Da se istraga vodi, Obradović bi trebalo da bude prvi saslušan, ali se istraga ne vodi, što ne znači da se neće voditi u budućnosti. Oni od toga neće moći da pobegnu. To su krivična dela koja zastarevaju posle 25 godina”, rekao je Gajić.

Obradovićev advokat je najavio da od njegovog klijenta zavise sledeći koraci, ali naglašava da je njegovo mišljenje da “njemu nema povratka u ‘Krušik'”.

“Neki izvori iz ‘Krušika’ kažu da se vodi disciplinski postupak protiv Obradovića, da se koristi materijal iz istražnog postupka i na taj način pokušavaju da ga otpuste. On tamo nema nikakvu budućnost i nadam se da će prihvatiti neki novi posao”, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da je “Krušik” nastavio ranije dogovorene poslove i da će uskoro izneti i dokaze o tome.

“Opet se radi o prodaji ispod proizvodne cene. Krušik prodaje GIM-u, a GIM onda po duploj ceni prodaje dalje. Ova vlast je kabadahijska, jer njih ne zanimaju nikakvi dokazi, pošto se istrage protiv njih ne vode”, rekao je Gajić.

(Beta)