“Obradovićevo otkriće pokazuje da su u Srbiji uobičajeni korupcija i organizovani kriminal uz podršku s vrha”: Kako Špigl piše o aferi Krušik

3
Screenshot

Nemački magazin Špigl pisao je o otkrićima uzbunjivača Aleksandra Obradovića i svim saznanjima do kojih se došlo u vezi sa aferom Krušik, kao i o tome kako je državni vrh Srbije povezan sa čitavim slučajem.

U tekstu “Uzbunjivač stavlja srpsku vlast pod pritisak”, objavljenom u online izdanju Špigla, navodi se da ono što je Obradović otkrio “na prvi pogled ne zvuči spektakularno, ali ima politički eksplozivnu snagu”, prenosi N1.

“Državna kompanija Krušik koja proizvodi artiljerijske granate, mine i rakete, prodavala je oružje po veoma niskoj ceni privatnoj kompaniji za trgovinu oružjem GIM od 2017. godine. GIM je potom to oružje prodavao u inostrantsvu, uz veliku zaradu. Jedan od posrednika u tim dogovorima bio je, kako se navodi, Branko Stefanović, koji je radio kao pravni savetnik za GIM. Preko njega postoji direktna veza s vladom, pošto je Stefanovićev sin Nebojša aktuelni ministar unutrašnjih poslova”, stoji u tekstu.

Uz tekst je objavljena slika na kojoj su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Ispod slike je i pitanje da li je vrh srpske vlasti uključen u ilegalne poslove.

“Veoma je verovatno da su ljudi iz vlasti Srbije, uključujući predsednika, umešali prste u ilegalne dogovore o trgovini oružjem, ali to u veoma malom broju slučajeva može da bude dokazano na sudu. U slučaju Krušika je drugačije. Obradović je gotovo u potpunosti dokumentovao korupcionašku praksu te kompanije. U Srbiji to mnogi slave kao simbol otpora moćnoj srpskoj ‘državnoj mafiji'”, piše nemački nedeljnik.

U kontekstu srpske kandidature za ulazak u EU, Špigl piše da je Srbija još od vremena Slobodana Miloševića bila razvijeno ilegalno tržište za trgovinu oružjem i da se nije mnogo toga promenilo ni danas.

“Zbog toga Srbija, kandidat za članstvo u EU, predstavlja bezbednosni rizik koji ne bi trebalo da bude potcenjen”, stoji u tekstu.

3 KOMENTARA

  1. Zašto o ovome ne pišu mediji prepuni hvala i rezultata za “zlatno doba” ovih vlasti? Da li na zlatno doba istih utiču i ovakvi poslovi iz kojih narod nema koristi? Kada će postati jasno botovskim brigadirima i onima koji u ime penzionera odlučuju da se ovi terorišu da uopšte ne idemo ka EU već puzimo ka kapitulaciji i navodno kompromisnom komadanju države. Uz ovakva ponašanja i šuplji pravosudni sistem ni za 777g nećemo doći u priliku da uđemo u EU, a i ona će se do tada preseliti na neku drugu planetu. Da li iko može i da pomisli da ovde nije samo dim i da bi jedan ovakav list pisao prvoaprilske i rijaliti priče, a da nema obaveštajne podatke i informacije?

  2. “Spiegel” je poznati srbofobni i rusofobni medij, pa su mu i komentari u tom stilu. To je ološ od medija .

  3. Krušik: tamo je odavana tehnologija i planovi srpske vojske . Zašto ovakva vest otišla u svet bez cenzure. Šta znači tajna ako svi znaju. Dali treba svet da zna koji isto imaju svoju tajnu. Da li konkurencija sme da se upusti u odavanje svoje vojske.

Comments are closed.