“Oborili su me na zemlju. U dvorištu je bio bazen, upadnem u njega i onako mokar pojurim…”: Šta je Petar Živković radio u noći kada je ubijen kralj – Poklon knjiga uz svaki Nedeljnik

0
foto promo

Kada je reč o ulozi Petra Živkovića u Majskom prevratu 1903. godine ima svakakvih svedočenja. Njegova uloga je bila da otvori kapiju zaverenicima, a svedočenja o tim događajima se uglavnom poklapaju u tome da se “ušeprtljio”.

Dragiša Vasić u knjizi “Devetsto treća” navodi: “… jedan od najnestrpljivijih, potporučnik Radoje Janković, ljutito dobaci Živkoviću: ‘Otvaraj! Šta si se ušeprtljio?!’ Onda Živković, grčeći se, učini još jedannapor i otključa. A kad, pod njihovim snažnim pritiskom, pade i poslednja prečaga, vrata poleteše, škripeći i odbacujući Živkovića, koji se povede…”

Dejvid Mekenzi uknjizi “Apis” rekonstruiše ovaj događaj na sličan način, ali i dodaje da Živković posle pada nije želeo da prihvati ruku Apisa, koji je hteo da mu pomogne dok je bio na zemlji

Milan Stojadinović, koji će decenijama kasnije biti predsednik vlade kraljevine Jugoslavije i koji je bio u žestokom sukobu sa Petrom Živkovićem, u svojoj knjizi “Ni rat ni pakt” napisao je, na osnovu priče koju mu je ispričao Radoje Janković, da je Petar Živković, kada su zaverenici došli pred kapiju, toliko bio uplašen i drhtao “da nije mogao da pronađe rupu od ključaonice iznutra, pa je, na protest nervoznih zaverenika spolja, proturio ključeve kroz rešetke od kapije da je zaverenici sami otvore”.

Ni sam Živković u svojim memoarima nije baš poricao nespretnost te noći.

“Kad sam otključao bravu, otključam i katanac i otvorim obe gvozdene poluge koje su lupile o kaldrmu. Oficiri napolju su bili nervozni i gurnuli na kapiju, međutim ista se nije mogla otvoriti, dok se i one dve donje kuke od oba kraka ne dignu iz ležišta. Ja se sagoh i digoh ih, oficiri gurnuše kapiju i oboriše me na zemlju i sa Apisom na čelu jurnuše ka dvoru…”

Opisao je i jedan događaj koji se odigrao kada su zaverenici ušli u Dvor.

“Izašav iz dvora i videvši kako se straža postrojava ispred stražare, požurim pravo njoj, i izgubivši iz vida da se u dvorištu nalazi bazen s vodom, upadnem u njega i onako mokar pojurim ka straži…”

Uz svaki primerak Nedeljnika na poklon se dobija knjiga o Petru Živkoviću i Beloj ruci – o tome kako se stvara mehanizam upravljanja državom iz senke – treća je poklom knjiga iz hit edicije “Senke nad Balkanom”, koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 16. januara.

A novom broju Nedeljnika ČAK DVA POKLONA

Uz knjigu o Petru Živkoviću čitaoci dobijaju na poklon Njujork tajms na srpskom jeziku.

U novom Nedeljniku čitajte i specijal posvećen Nedi Arnerić, redovnu kolumnu Srđana Valjarevića…