Novi Statut Beograda: “Obmana i laž” ili “približavanje građanima”

0

Prvo se pojavila informacija o rebalansu budžeta grada Beograda, koji je, kako su tvrdili iz gradske vlasti, sada najveći u istoriji srpske prestonice. Predstavnici opozicionih partija su tada isticali da je u pitanju samo maska za stvarnu promenu – povećanje troškova kabineta gradonačelnika i njegovog zamenika za 18,3 miliona dinara.

Oštrije reakcije od pitanja rebalansa, izazvala je najava, a zatim i proces promene Statuta grada Beograda.

Gradski sekretar Goran Vesić, takvu je promenu nazvao ukidanjem “poslednjeg relikta Đilasove vlasti”, prenosi N1.

“Suština izmena jeste približavanje građanima mesta odlučivanja čime će se olakšati rešavanje njihovih problema”, rekao je Vesić.

On je dodao da će opštine biti podeljene u dve zone – gradske i prigradske. Vesić je posebno istakao da su još 2006. godine gradske vlasti “zaboravile na beogradske opštine” i potpuno centralizovale grad.

Ipak, šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović smatra da su u pitanju “laž i obmana”.

On je izjavio da promena Statuta grada Beograda nije napravljena sa namerom da poveća ovlašćenja gradskim opštinama, već je to maska za stvarni cilj – da se ograniči Gradska Skupština i da se njeni odbornici spreče da kontrolišu rad gradske uprave, gradonačelnika i gradskog veća.

“Izmenom statuta, gradskom parlamentu neće morati da podnose izveštaje gradonačelnik, njegov zamenik i gradsko veće. Gradska uprava više neće odgovarati nama nego izvršnoj vlasti u Beogradu”, rekao je Jovanović.

Odbornici gradske skupštine iz Saveza za Srbiju nisu prisustvovali sednici gradske skupštine na kojoj je izmena Statuta izglasana.