“Oblik dvogrbe kamile je u trećem talasu opasan”: Imaćemo još jedan vrh ako se opustimo, taj drugi vrh treba sprečiti, upozorava Radovanović

1
Foto N1/Youtube Screenshoot

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je neozbiljno što Krizni štab još nije saopštio korona mere za novogodišnje praznike, ističući da se “nedozvoljeno kasni” i predviđajući da će “mere biti nesumnjivo mnogo blaže nego što su lekari (iz Ujedinjenih protiv kovida) zahtevali”. Navodi da je ovo verovatno poslednji talas ovako jakog intenziteta bolesti i dodaje da će četvrti talas, “do kojeg će sigurno doći u zavisnosti od mera, biti znatno manji”, i ako krene vakcinacija u obećanom obimu “posle ćemo imati samo talasiće”.

Na pitanje zašto se još ne znaju mere Kriznog štaba za novogodišnje praznike on u N1 Studio Live ističe da je “to toliko neozbiljno, to se planira i stanovništvo se obavesti znatno unapred… To je sad jedan haos”.

“Međutim, prvi put  je medicinski deo Kriznog štaba pokazao da malo ima kičmu, jer njima zavrat duvaju ostali lekari, 20.000 lekara u javnoj službi, koji su u crvenim zonama, koji zahtevaju reakciju… S jedne strane lekari u Kriznom štabu osećaju pritisak svojih kolega koji ne mogu više da se nose sa ovolikim brojem obolelih, i zameraju Kriznom štabu što je bio pasivan u oktobru i novembru, kada je nužno bilo doneti mere, a evo i sad se to odlaže, jedan ping-pong, da bi na kraju neko konstatovao ‘evo prošla je Nova godina, pa šta sad možemo'”, navodi Radovanović za N1.

Predviđa da je trenutni, treći talas koronavirusa verovatno poslednji takvog intenziteta, ali i ističe da će sve zavisiti od tempa kojim ćemo dobijati vakcine.

Navodi da su u prvom talasu “drastično sakrivani brojevi, drugi i treći su bili baš intenzivni i doveli su do ivice pucanja zdravstvenog sistema. Srećom četvrti talas do kojeg će sigurno doći u zavisnosti od mera, biće znatno manji, i ako krene vakcinacija kako je obećano, posle ćemo imati samo talasiće”.

“Ali, moraćemo da se naviknemo da je bolest tu. U ovom trenutku niko ne može da kaže da li će biti potrebno da se stanovništvo vakciniše jednom godišnje ili jednom u nekoliko godina, ali moraćemo da se naviknemo da povremeno zavrćemo rukav”, ukazuje epidemiolog.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon najavio protest ako se popuštanje mera oduži, Radovanović kaže “‘ajde videćemo šta znači protest, koliko sam razumeo on će biti verbalan, biće rečeno ‘mi protestujemo’, a onda će se opet doneti jedinstvena odluka”.

“Međutim, to je daleko od onog što su zahtevali lekari iz Ujedinjeni protiv kovida koji su tražili da se mere primenjuju još od 18. decembra do  8. januara, dosta čvrste mere, imajući u vidu da su na ivici snaga i poznajući bolje situaciju u praksi”, podseća Radovanović i dodaje da bi te mere podrazumevale da budu zatvoreni svi objekti, osim prehrambenih, apoteka i benzinskih pumpi.

Dodaje da je “to je ponašanje koje nas prati mesecima”.

Enormno falsifikovanje podataka

“Od početka Krizni štab je pokušao stručnim terminima da opravda, još u maju, da je kovid u opadanju. To su tada uradili zbog izbora (21. juna). Došlo je do enormnog falsifikovanja podataka. Ja to zovem najvećom prevarom u dugoj istoriji srpske medicine”, istakao je Radovanović i dodao da su onda ove jeseni usledile “neobjašnjive pojave – pasivnost”.

“I laici su znali da će doći treći talas, i praktično ništa nije preduzeto, zato smo imali ovako dramtično oboljevanje i umiranje”, ukazuje epidemiolog i dodaje da su Ujedinjeni protiv kovida apelovali da se šteta bar smanji, i zato su i predlagali da se ograniči kretanje u kritičnim novogodišnjim noćima, 1. i 2. januara.

Na pitanje da li bi i on da je član Kriznog štaba predložio mere koje zastupaju Ujedinjeni protiv kovida, on odgovara “da sam član Kriznog štaba imali biste sasvim drugačiju predstavu o broju umrlih i obolelih u prethodnih 10 meseci”.

“Sve bi mnogo drugačije izgledalo da je neko od mojih kolega iz Ujedinjenih protiv kovida ili neko iz struke koji bi imao više manevarskog prostora i više zahtevao da se čuje njegov glas bio u Kriznom štabu. Ali u ovoj situaciju, ovo što se sad radi – nedozvoljeno se kasni i mere će biti nesumnjivo mnogo blaže nego što su lekari zahtevali”, smatra Radovanović.

A na pitanje da li se situacija poboljšava u poslednjih nedelju dana, kao što nas o tome obaveštavaju zvanični organi, on navodi da je “veoma rezervisan prema zvaničnim brojevima, i zato imam debele razloge”.

“Što se tiče poslednjih dana, u nedelju i ponedeljak uvek budu manji brojevi (jer se tokom vikenda vrši manje testiranja), tek ćemo videti sutra pravi broj. Ali, dopuštam da se poslednjih dana brojevi manje krivotvore nego ranije, počinje lak pad, ali ako se sad opustimo, onda ćemo imati ponovni porast i onda će ovaj treći talas u profilu imati oblik dvogrbe kamile, imaćemo još jedan vrh, i taj drugi vrh treba sprečiti”, ukazuje Radovanović.

Četvrti talas

Na pitanje kada bismo mogli da imamo četvrti talas, on kaže da to sve zavisi od mera.

“Ako se ignorantski odnosimo, ako se nagdornjavaju dva krila Kriznog štaba a ne preduzimaju se mere, onda ćemo imati povećanje učestalosti i to će biti treći talas kao dvogrba kamila, onda bi se treći talas razvukao do januara i februara. Ali, ako energičnije delujemo počeće da pada intenzitet bolesti. Četvrti talas može biti vrlo blagog intenziteta. Presudno je kako će teći vakcinacija, i ako zaista dobijemo milion doza u januaru i februaru, kao što je obećano, mi smo skoro problem rešili”, zaključuje Radovanović.

1 KOMENTAR

  1. Teorija zavere postaje istina.. politicari i lekari dobri poslusnici, primaju platu za samo jedan interes

Comments are closed.