Objavljeno i pismo koje je u Beloj kući potpisao Tramp: Naslovljeno je na Hotija…

0
Beta - AP Photo/Evan Vucci

(Beta) – Tekst koji je u petak u Beloj kući u Vašingtonu potpisao predsednik SAD, Donald Tramp, danas je objavio sajt vesti iz Tirane “Exit News”.

Na svečanosti u Ovalnom kabinetu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijer Kosova, Avdulah Hoti, potpisali su dve verzije dokumenta pod naslovom “Ekonomska normalizacija” – koje se razlikuju samo u jednoj tački, a Tramp je potpisao treći, dosad neobjavljeni tekst.

To pismo koje je potpisao Tramp, s grbom Bele kuće, upućeno je premijeru Kosova Avdulahu Hotiju, u kojem piše da su ga “SAD ugostile sa zadovoljstvom”.

Dalje Tramp piše: “Pozdravljam vašu hrabrost u postizanju naretka ka normalizaaciji Srbija-Kosovo”.

Potom u pismu piše da su “SAD od početka bile postojan partner Kosova, a mi verujemo u pregovore”.

“Posle više od 20 godina ograničenog napretka, verujemo da je ekonomska normalizacija postignuta ovde, ključ da se osigura duguročni mir i stabilnost Balkana”, piše u pismu.

“Uz to, pozdravljamo vašu smelu odluku da normalizujete diplomatske odnose sa Izraelom. To je važan korak za savezništva Kosova na Bliskom istoku, i radujemo se nastavku našeg partnerstva s vama”, kaže se na kraju teksta koji je Tramp u petak potpisao u Beloj kući.

Taj tekst je sajt vesti iz Tirane “Exit News” preneo u napisu pod naslovom “Kosovo i Srbija potpisali odvojena obećanja, a ne sporazum”.

Sajt navodi da su Vučić i Hoti “pojedinačno potpisali zasebna dokumenta, istog sadržaja, sem tačke o Izraelu, svaki pod nazivom ‘Ekonomska normalizacija’, i za svaki od njih postoji čestitka predsednika Trampa”.

“Nejasno je da li su lideri razmenili kopije dokumenata koje su potpisali. Takođe je nejasno kakvo bi važenje imali ti dokumenti, sem neformalnog (izraza) razumevanja među stranama”, piše albanski sajt.

U tekstu se ukazuje da “samit Kosova, Srbije i Sjedinjenih Država u Beloj kući nije uspeo da postigne bilo kakav bilateralni ili trilateralni sporazum”.

“Exit News” podseća da je na konferenciji za novinare u petak, izaslanik predsednika Trampa za kosovsko-srpski dijalog, “Ričard Grenel, izjavio je da SAD nisu potpisale nikakav sporazum”.

Predsednik Tramp je “potpisao pismo u kojem je potvrdio da će raditi zajedno i sprovesti ovaj sporazum“, dodao je Grenel.

“Izborom da strane potpišu neobičnu vrstu dokumenta, izbegnute su bilo kakve implikacije ili tumačenja da je Srbija priznala Kosovo”, objasnio je albanski sajt vesti na kraju teksta.

(Beta)