Objavljeni detalji Mulerove istrage: Tramp je bio “zainteresovan” za ukradene mejlove

0
Foto Profimedia

Američko ministarstvo pravde je objavilo pregled ispitivanja i imejlove uključenih u istragu specijalnog istražitelja Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u izbore za predsednika Sjedinjenih Država 2016. godine. Dokumenti su objavljeni nakon što su to sudski zatražili CNN i Buzfeed News.

Predsednik SAD Donald Tramp i članovi njegovog štaba za predsedničke izbore 2016. godine više puta su privatno raspravljali o tome kako bi mogli da dođu do ukradenih mejlova do kojih je Vikiliks došao 2016, navodi se u najnovijim beleškama sa ispitivanja specijalnog savetnika Roberta Mulera.

CNN je sudski zatražio od ministarstva pravde SAD pristup beleškama sa Milerovog ispitivanja, a ovog vikenda je prvi put omogućen uvid javnosti u Milerov istraživački rad van sudskih procesa, kao i u sam izveštaj.

Prema naredbi sudije, ministarstvo pravde će nastaviti da objavljuje ostale delove Milerovih beleški, prema zahtevu CNN i Buzfeed News, koji ih je takođe tužio.

Bivši zamenik šefa Trampovog izbornog štaba Rik Gejts, koji je sarađivao sa šefom štaba Polom Manafortom, prepričao je događaje iz 2016. godine. To su najznačajnije informacije koje je do sada ministarstvo pravde objavilo o raspravama tokom kojih je Tramp tražio da se pronađu informacije koje bi štetile njegovj protivnici iz redova demokrata Hilari Klinton.

“Rik Gejts se seća kada je Tramp u avionu rekao ‘Dođite do mejlova’. Majkl Flin je rekao da može da upotrebi svoje obaveštajne izvore kako bi pribavio mejlove”, napisali su istražitelji u sažetku Gejtsovog ispitivanja iz aprila 2018.

Flin je bio bivši politički savetnik u Trampovom štabu, a zatim i prvi savetnik za nacionalnu bezbednost.

“Flin je imao najviše kontakata u Rusiji od svih ostalih u štabu i bio je u najboljoj poziciji da zatraži mejlove ukoliko su bili negde tamo”, navodi se u beleškama istražitelja.

Gejts je tokom ispitivanja opisao kako su pojedini bliski savetnici Donalda Trampa, članovi Trampove porodice, kao i sam Tramp razmišljali kako da dođu do ukradenih dokumenata, navodi se u sažetku ispitivanja.

“Gejts je rekao da je Donald Tramp na porodičnim sastancima pitao gde su mejlovi. Majkl Flin, Džared Kušner, Pol Manafort, Kori Levandovski, Džef Sešns i Sem Klovis su takođe izrazili interesovanje za mejlove. Gejts je naveo da su prioritet istraživačkog tima opozicije u Trampovoj kampanji bili i Klintonovi mejlovi i doprinosi za Klinton fondaciju. Flin, Džef Sesšns, Džered Kušner i Donald Tramp su bili usredsređeni na teme koje su se ticale opozicije”, navodi se u sažetku intervjua.

Ranije je Miler u svom izveštaju o ruskom uticaju na izbore 2016. napisao da je Trampov izborni štab pokazao zainteresovanost za hakovane dokumente koje je Vikiliks imao u leto i na jesen 2016. 

CNN je u subotu dobio dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, 274 stranice beležaka sa intervjua koje je Miler obavio, kao i imejlovi i druga dokumenta koja se odnose na saradnju sa Gejtsom, bivšim šefom kampanje Stivom Benonom i ličnim advokatom predsednika Trampa Majklom Koenom.

I Koen i Benon su se izjasnili krivima za optužbe koje je protiv njih podneo Miler.

Stiv Benon je kancelariji specijalnog tužioca rekao da je Tramp bio zainteresovan za pronalaženje 33.000 mejlova Hilari Klinton, koje je, prema dokumentima, ona obrisala sa svog privatnog servera.

Ni Benon ni Gejts nisu rekli da su znali da su Rusi ukrali dokumenta demokrata, ali da su verovali da su ih hakovali strani državljani.

Tramp je tokom mitinga 2016. godine javno zatražio od Rusije da pronađe mejlove koji su nedostajali.