„Da mene neko pita, strpao bih sve te budale u zatvor…“: Objavljen snimak na kom Bolsonaro vređa i psuje, pominjao i da želi da „naoruža stanovništvo“

0
Foto: Profimedia

Sudija brazilskog Vrhovnog suda objavio je video snimak jednog sastanka tokom kojeg brazilski predsednik Žair Bolsonaro i njegovi ministri vređaju i psuju.

Sminak je objavljen u okviru istrage o Bolsonaru. Video sastanak održan 22. aprila, koje je trebalo da ostane poverljiv, predat je pravosuđu. Sudija Selso de Meljo odlučio je da objavi snimak u okviru istrage koja treba da utvrdi da li je Bolsonaro nezakonito pokušao da se meša u policijske istrage protiv njegovih rođaka.

Te optužbe je izneo bivši ministar pravde Serđo Moro, bivši sudija protiv korupcije koji je veoma popularan u Brazilu. Moro je podneo ostavku pre mesec dana nakon što je smenjen načelnik savezne policije. Ostavku je podneo ostavku dva dana posle sastanka čije je delove sudija objavio.

Bolsonaro se na tom sastanku žalio što ne dobija informacije od savezne policije. Predsednik Brazila je koristio vulgarsne reči na tom sastanku u kojem govori o svojoj porodici i načelnicima policije.

Znajući da bi video snimak mogao da bude objavljen, Bolsonaro je prošle nedelje rekao da je na sastanku pomenuo bezbednost svojih bližnjih i da se nije obraćao snagama reda.

Međutim na istom video snimku Bolsonaro govori o drugim temama. Rekao da bi želeo da „naoruža stanovništvo“ kako bi se izbegla „diktatura“.

„Lako je nametnuti diktaturu. Neki bezveznjak od gradonačelnika donese neki glupi ukaz i zabrani ljudima da izlaze iz svojih kuća. Da su naoružani, izašli bi na ulicu“, rekao je Bolsonaro aludirajući na mere karantina koji su uveli guverneri pojedinih brazilskih saveznih država zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Na istom sastanku je ministar obrazovanja Abraham Vanjtraub napao Ustavni sud. „Da mene neko pita, strpao bih sve te budale u zatvor, počev od onih u Vrhovnom sudu“, rekao je brazilski ministar.

Sudija koji je objavio snimak, podneo je glavnom tužiocu zahtev opozicionih stranaka u parlamentu o zapleni telefona brazilskog predsednika.

Tužilac tek treba da odluči da je zahtev prihvatljiv pošto neki smatraju da bi to moglo da dovede do nepredvidljivih posledica za nacionalnu bezbednost.

(Beta)