Obeležen je Svetski dan dece obolele od raka

  0

  Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR danas obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Ove godine u nešto izmenjenom formatu u izazovnim okolnostima usled epidemije virusa.

  Pod sloganom „Zajedno smo jači!“ NURDOR je uspeo da obezbedi podršku velikog broja građana, donatora i volontera. Iz 22 grada u Srbiji poslata je poruka solidarnosti i važnosti zajedništva, posebno u vremenima koja pred celo društvo postavljaju izazove, kakva je svakako bila 2020. godina. Podrška malim super herojima koji se leče od malignih bolesti je ove godine poslata iz: Novog Sada, Niša,
  Beograda, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Prijepolja, Rekovca, Valjeva, Lebana, Užica, Uba, Bora, Lazarevca,Kruševca, Priboja, Pirota, Leskovca, Vranja, Zrenjanina, Subotice, Sombora i Sremske Mitrovice. U sklopu poruke zajedništva u četiri grada izvedeni su nastupi podrške umetničkih ansambala: opere Narodnog pozorišta u Novom Sadu, baleta Narodnog pozorišta u Beogradu uz nastup čelistkinje i pijaniste, Niškog simfonijskog orkestra i Popularnog orkestra Frenk Sinatra iz Zrenjanina. Ovi značajni kulturni ansambli i institucije iz četiri grada pokazali su koliko je važno da celo društvo bude osvešćeno o onima među nama koji ne mogu sami. Veliki broj škola i obrazovnih ustanova uključilo se u deo akcije pod sloganom „Budi heroj – zasadi život“ u kojoj će NURDOR u toku meseca februara isporučiti školama više od 20.000 olovaka sa semenom različitih biljaka, koje će deca uz simboličnu donaciju drugarima koji se leče zasaditi širom naše zemlje.

  15. februara sa početkom u 19h biće održano i premijerno online prikazivanje predstave „Sve što ste hteli da znate o Džoniju a niste smeli da pitate“ – od koje će sav prihod od prodatih karata biti doniran NURDOR-u.

  „Nadamo se i verujemo da smo svi iz prethodne godine, koliko god bila teška, naučili da su zajedništvo i solidarnost najveće snage svakog društva. Zato je i naš slogan ove godine „Zajedno smo jači!“- jer zaista svako od nas je snažniji uz podršku i niko od nas nije sposoban da uradi sam onoliko koliko možemo da uradimo zajedno. Nas svaki dan iznova deca koja se leče od maligih bolesti uče ovome i pokazuju nam koliko smo jaki kada verujemo i jedni druge podržavamo.” Poručuje Marija Đurović, mama lečenog deteta i član NURDOR-a.

  ZAJEDNO SMO JACCI NURDOR I NARODNO POZORISSTE BEOGRAD 15. februar 2021. godine FOTO: ZZELJKO JOVANOVICH

  NURDOR je u toku 2020. godine svoje resurse u najvećem delu usmerio na prevazilaženje poteškoća i posledica izazvanih epidemijom virusa korona. Tako su u kontinuitetu sva odeljenja pedijatrijske hemato-onkologije u Srbiji bila snabdevana sredstvima za dezinfekciju i zaštitnom opremom. Tokom vanrednog stanja svih pet roditeljskih kuća u kojima su smeštena deca koja se leče i njihove porodice bile su obezbeđene nabavkom namirnica i svakodnevnim organizovanim prevozom na terapije. Uz veliku zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju u ovim ustanovama, uspeli smo zajednički da omogućimo da terapije malignih bolesti kod dece teku bez bilo kakvih prepreka i problema i da sačuvamo zdravlje i stabilnost dece i njihovih roditelja.

  „Nastavljamo borbu dalje. Prioritet su nam kao i uvek bolji uslovi lečenja i života dece oblele od raka i njihovih porodica, ali i borba za bolje društvo, solidarnost i zajedništvo.“ – zaključuju iz NURDOR-a.

  Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli su: Mastercard, Ticket.rs, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište u Beogradu, Niški simfonijski orkestar, Popularni orkestar Frenk Sinatra iz Zrenjanina, Zrenjaninska biblioteka, Delta City, Promenada, Ušće, Stadion, Big, Mercator, Roda i StopShop.