Obaveštajni puč veka: Kako je JNA slala sve svoje tajne u CIA i NSA – Čitajte u Nedeljniku

3
Profimedia

Bila je 1989. godina kada je u Upravu za elektroniku i veze Jugoslovenske narodne armije (JNA) stigao uređaj sa nazivom koji apsolutno ništa ne znači: “HC-5205”. Ali, taj uređaj, uopšte nije bio beznačajan. Naprotiv. Bio je to jedan od prvih elektronskih uređaja za šifrovanje poruka, osmišljen i napravljen u vojno neutralnoj Švajcarskoj, specijalno za potrebe JNA.

Samo, u JNA tada nisu znali da će svaka poruka poslata preko ovog uređaja završiti direktno, u realnom vremenu u sedištu američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). I da će CIA i nemački BND na tome dobro zarađivati.

Bio je to u stvari uređaj koji je preteča današnjih aplikacija kao što su Viber, Whats Up, Telegram ili Signal koji uz pomoć enkripcijskog ključa omogućavaju bezbednu komunikaciju koju nije moguće presresti (ili ipak mogu).

Taj uređaj za šifrovanje nije smeo da padne u ruke neprijatelju, jer ne postoji tako bitna stvar za vojsku kao što je sigurna komunikacija. Poznato je to još od Drugog svetskog rata i čuvene nemačke “Enigme” čije “provaljivanje” je, smatra se, skratilo trajanje najvećeg svetskog sukoba za najmanje dve godine.

U novom Nedeljniku čitajte o otkriću koje je uzdrmalo svet. Kako je Jugoslavija nabavila uređaj od CIA, a da to nije ni znala, kako je JNA izdala uputstvo o uništenju kripto uređaja ako padne u ruke neprijatelja i o tome kako su se podaci sa sa “sigurne veze” koristili u haškom procesu za Srebrenicu

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 20. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

3 KOMENTARA

  1. Поучан текст и за уредништво “Недељника”. И један савет ,”између редова”, колико знам једна од непроваљених начина комуникације у Другом светском рату је она преузета од Индијанаца. Па, срећно вам било и не заборавите да Шутановцу пошаљете ћебенце и три пера.

Comments are closed.