Obama se oglasio zbog nereda na protestima u SAD: “Ne opravdavajte nasilje i ne učestvujte u njemu. Usmerite svoj bes u pravcu mirne akcije…”

1
US President Barack Obama pauses while speaking during the White House Correspondents’ Association Dinner on April 27, 2013 in Washington, DC. Obama took part in the yearly dinner which is attended by journalists, celebrities and politicians. TOPSHOTS, Image: 287815654, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Bivši predsednik SAD Barak Obama osudio je nasilje na protestima širom Amerike zbog ubistva Džordža Flojda pozivajući aktiviste da usmere svoj bes u pravcu mirne, održive i efiksanse akcije kako bi se pomoglo u postizanju stvarnih promene.

Obama je to napisao u eseju za Medijum, posle vikenda ispunjenog nasiljem, vandalizmom i pljačkama u SAD na demonstracijama u više desetina gradova.

“Nemojmo da opravdavamo nasilje ili da ga racionalizujemo ili učestvujemo u njemu”, napisao je Obama izjavljujući podršku onima koji mirno protestuju. “Ako želimo da naš krivično-pravni sistem i američko društvo uopšte deluju u skladu sa višim etičkim kodeksom, onda moramo sami da ga modeliramo”, naveo je Obama.

On je dodao da je poenta protesta da se podigne svest javnosti i usmeri pažnja na nepravdu, da se moć učini neprijatnom.

Bivši američki predsednik rekao je da brojnost protesta znači “istinsku i legitimnu frustraciju” afroameričke zajednice zbog “višedecenijskog neuspeha u reformi policijskih praksi i širem sistemu krivičnog pravosuđa u SAD”.

Obama je naglasio potrebu da se obezbedi da demonstracija budu orkestrirane na miran način.

“Velika većina učesika bila je mirna, hrabra i odgovorna i nadahnjujuća. Oni zaslužuju naše poštovanje i podršku, a ne osudu”, napisao je Obama.

On je kritikovao “malu manjinu ljudi koji su pribegavali nasilju u različitim oblicima, bilo da su to uradili zbog iskrenog besa ili pukog oportunizma”..

Obama je primetio da su protesti istorijski uspeli da dovedu do značajnih promena u SAD i da bi to ponovo mogli da urade, mada tvrdi da će drugi način reforme policije biti kroz glasačku kutiju.

U eseju, Obama se zalaže za veće građanskog učešće na državnim i lokalnim izborima i ohrabrio je aktiviste da prihvate posebne zahetve koji se smatraju odgovornim liderstvom.

“Da, trebalo bi da se borimo da imamo predsendika, Kongres, Ministarstvo pravde i savezno pravosiđe koje zapravo prepoznaju tekuću, korozivnu ulogu koju rasizam igra u našem društvu i da želimo da nešto učinimo po tom pitanju”, napisao je Obama. “Ali izabrani zvaničnici koji su najvažniji u reformi policije i krivično-pravnog sistema rade na državnom i lokalnom nivou”.

Dodao je: “Suština je sledeća: ako želimo da donesemo stvarne promene, onda izbor nije između protesta i politike. Moramo i jedno i drugo”.

Obamina osećanja prate izjavu koju je objavio prošle nedelje pozivajući zvaničnike u Mineapolisu da zadovolje pravdu porodice Flojd, jer ubistva Afroamerikanaca ne bi trebalo da budu normalna u 2020. godini”.

1 KOMENTAR

  1. U međuvremenu dok to postignu,za nekih 150-200 godina,KKK može slobodno da tamani tamnopute i latino građane SAD a…

Comments are closed.