“O ovome nismo razgovarali…”: Tanja Fajon i Vladimir Bilčik o snižavanju cenzusa

0
Foto: Profimedia

Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, članovi delegacije Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije, rekli su za beogradske medije da snižavanje cenzusa sa pet da tri odsto nije bilo tema dijaloga.

Fajon je kazala da su promene izbornih pravila uoči izbora opasne taktike, dok je Bilčik istakao da se time otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa.

“Iznenađena sam i zabrinuta idejom o snižavanju izbornog praga sa pet na tri odsto”, izjavila je za Blic predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije (EU) i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Ona je dodala da nije videla da je spuštanje izbornog cenzusa akcija o kojoj je bilo koja politička stranka raspravljala tokom jesenjeg dijaloga.

“Radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora su veoma opasne taktike”, upozorila je Fajon i dodala da se to uglavnom ne smatra dobrom praksom i da može ozbiljno da potkopa poverenje.

“Možda bi trebalo pažljivo sve sagledati, a takođe biti svestan smernica EU za posmatranje izbora koje glase: Ako su potrebne kasne izmene, trebalo bi da postoji širok dogovor među izbornim činiocima, a sve promene treba da budu dobro objavljene”, rekla je Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije EP u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije Vladimir Bilčik rekao je za Politiku da se zakonski cenzus može smanjiti, ali da svaka nova politička inicijativa koja menja pravila pred izbore otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa.

“O tom pitanju se nikada nije raspravljalo u kontekstu našeg posredničkog rada od strane bilo koje političke snage u Srbiji, za razliku od raznih drugih promena koje je većina političkih stranaka usvojila konsenzusom i na kojima srpski parlament radi i usvaja od decembra”, rekao je Bilčik.

On je najavio da će se vrlo pažljivo posmatrati sve sledeće konkretne političke i zakonodavne incijative u ovoj oblasti, dodavši da je zaintrigiran pričom o snižavanju izbornog praga u Srbiji s pet odsto, utvrđenih 1992. godine.