O čemu ćete pričati danas: Reakcije na sporazum iz Vašingtona, ko će vladati u Šapcu, zašto je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna

0
Foto: Beta - AP Photo/Evan Vucci, Profimedia, Profimedia

SPORAZUM – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti juče su u Vašingtonu u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa potpisali svaki za sebe dokument pod naslovom “Ekonomska normalizacija” koji ima dve verzije s razlikom u poslednjoj tački, dok je ostali tekst identičan.

Vučić je posle ceremonije u Beloj kući rekao da su Srbija i Kosovo potpisali bilateralne sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

To je kasnije negirao Trampov specijalni izaslanik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel, rekavši da SAD nisu strana u sporazumu.

“Oni su potpisali sporazum da rade zajedno, nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnik. Tramp je potpisao, kako bih to opisao, u osnovi pismo kojim potvrđuje da će raditi zajedno i sprovesti sporazum”, rekao je Grenel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

POMPEO O HRABRIM LIDERIMA SRBIJE I KOSOVA – Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da hrabri i ka budućnosti usmereni lideri Srbije i Kosova ne donose samo ekonomski rast i radna mesta građanima, već definišu novi ton pomirenja na putu ka napretku Zapadnog Balkana.

“SAD pohvaljuju predsednika Srbije (Aleksandra) Vučića i kosovskog premijera (Avdulaha) Hotija za istorijske sporazume koje su postigli u Beloj kući o širokom spektru pitanja normalizacije ekonomskih odnosa”, naveo je Pompeo u pisanoj izjavi povodom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomski odnosa.

On je dodao da SAD još jednom potvrđuju podršku tekućim pregovorima Kosova i Srbije ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

“Takođe čestitamo premijeru Hotiju na monumentalnom postignuću normalizacije veza i uzajamnog priznavanja Kosova i Izraela, kao i predsedniku Vučiću na obavezivanju Srbije da otvori kancelariju privredne komore i preseli ambasadu u Jerusalim”, naveo je Pompeo.

Šef američke diplomatije je ocenio da će ti “hrabri koraci učvrstiti mir” između partnera SAD u Evropi i na Bliskom Istoku.

AMBASADOR PALESTINE U BEOGRADU: PREMEŠTANJE AMBASADE PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU – Ambasador Palestine u Beogradu Mohamed Nabhan ocenio je povodom izjava iz Vašingtona i Izraela o nameri Srbije da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, da je to, ukoliko se desi, protivno međunarodnom pravu i rezolucijama UN koje se ondose na palestinsko pitanje.

On je saopštenju za medije naveo da je Jerusalim okupiran grad i da takva namera šteti pravu palestinskog naroda da osnuju svoju državu na svim teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine, uključujući Jerusalim.

Uz to je ocenjeno da bi se time nanela šteta tradicionalnom prijateljstvu Palestine i Srbije i ne bi služilo njegovom razvoju.

Ambasador Nabhan koji važi za prijatelja Srbije i srpskog naroda, kako je navedeno, izrazio je nadu da će se prijateljska Srbija ograditi od tih izjava.

DAČIĆ O SPORAZUMU – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras u Beogradu da SAD nisu izvršile pritisak na kosovske Albance do kraja i da je posle potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine ostao problem političkog okvira, odnosno statusa Kosova.

“Amerika nije izvršila pritisak do kraja, nismo rešili političko pitanje, trebalo je da izađu sa političkim rešenjem (kosovskog problema)”, rekao je Dačić na RTS.

On je ocenio da potpisani sporazumi Srbije i Kosova sa SAD, odnosno “čin da Srbija bude tema o kojoj priča predsednik SAD ali ne u negativnom kontekstu”, predstavlja “istorijski događaj” koji je “od velike važnosti za Srbiju”.

“Za nas je izvanredno što je do ovoga došlo, ali će za dva meseca da budu novi pritisci. Trajno rešenje ne može da bude bez dogovora, a tog dogovora nema dok Albanci ne pristanu na kompromis”, naveo je šef srpske diplomatije.

JEREMIĆ O “BANANA” DOKUMENTU – Predsenik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija “teško ponižena i izvrgnuta ruglu” na pregovorima u Vašingtonu, jer način na koji je tretirana i na koji su vođeni razgovori u Beloj kući nije dostojan suverene države i više je primeren domorodačkim plemenima.

“Jedini realni dobitnik ovih ‘pregovora’ je država Izrael, jer je jedina konkretna tačka sporazuma ona u kojoj se navodi uzajamno priznanje Izraela i Kosova i da će Srbija svoju ambasadu premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim. Sporazumom može da bude zadovoljna i LGBT populacija, jer se Srbija obavezala da će se zalagati za njena prava”, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da se u diplomatskoj praksi “izuzetno retko viđa banana dokument kakav je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući”, prenela je NS.

“Nakon izbora za predsednika SAD, koji će biti održani u novembru, možemo očekivati sledeću rundu pregovora u Vašingtonu na kojoj bi, za razliku od ponižavajuće farse koju smo gledali prethodnih 48 sati i lošeg glumljenja ljutnje i borbe, Srbiji na potpis mogao biti stavljen dokument kojim defakto priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova”, rekao je Jeremić.

On je dodao da će to biti moguće jer je Vučić premestio pregovore u Belu kuću, dok je istovremeno lažno optuživao bivšu vlast da je premestila pregovora iz Njujorka u Brisel, odnosno iz UN u Evropsku uniju.

PONAVLJAJU SE IZBORI U ŠAPCU – Sedam dana po ukidanju vanredne situacije u Šapcu se danas ponavljaju izbori za odbornike gradske skupštine.

Pravo glasa ima 28.896 birača, što je skoro trećina od ukupnog biračkog tela.

Izbori se ponavljaju na 27 biračkih mesta od kojih je sedam u gradu i 20 u selima.

Na glasačkom listiću je 12 lista, a rezultati ponovnog glasanja uticaće na odbornički sastav i većinu u šabačkom parlamentu.

Birališta su otvorena u 7, zatvaraju se u 20 sati.

Gradska izborna komisija je dostavila predsednicima biračkog odbora upustvo o sprovođenju izbora sa pojašnjenjima zakonskih odredbi iz Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima.

EPIDEMIJA – Zaraza koronavirusom u Srbiji registrovana je kod ukupno 31.772 osobe, a od posledica infekcije preminula je ukupno 721 osoba. Prema poslednjem preseku, novozaraženih je 96 od testiranih 10.833, preminule su još 3 osobe, a na respiratorima se nalazi 39 pacijenata.

Na bolničkom lečenju je 522 osobe.

Od početka epidemije, obrađeno je ukupno 966.563 testova na koronavirus.

Na redovnoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 juče nisu donate nove mere ili preporuke u vezi sa daljim tokom epidemije, ali su đaci ohrabreni da nastave sa primenom preventivnih mera, odnosno nošenjem maske, držanjem distance i redovnom higijenom ruku.

Epidemiolozi ocenjuju da je primetan pad broja novopotvrđenih laboratorijskih slučajeva zaraze koronavirusom, ali da se epidemiološka situacija može smatrati nesigurnom imajući u vidu da i najmanji “incident”, koji bi omogućio masovnije prenošenje virusa, može promeniti sada stabilan tok epidemije.

Epidemiolog Predrag Kon je ranije upozorio na nepoštovanje mera na pojedinim događajima u zemlji, posle čega je sa vanredne sednice Kriznog štaba zatražena pojačana inspekcijska kontrola nad primenom mera.

VREMENSKA PROGNOZA – U Srbiji će danas, posle svežeg jutra i kratkotrajne magle po kotlinama i visoravnima na jugozapadu, biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab vetar promenljivog pravca.

Jutarnja temperatura će se kretati od 10 do 14, najviša dnevna od 26 do 30 stepeni.

I u Beogradu će posle svežeg jutra, tokom dana biti sunčano i toplo uz slab vetar promenljivog pravca.

Jutarnja temperatura od 10 do 14, najviša dnevna oko 28 stepeni.

HITNA POMOĆ – Sinoć i noćas se u Beogradu se dogodilo tri saobraćajne nezgode u kojoj je povredjeno četiri osoba, navodi TV Prva.

Nesreće su zabeležene oko 0.30, oko 2.30 i oko 4 sata ujutru.

U 2.30 je žena (33 godine) sa lakšim povredama zbrinuta na Vojnomedicinskoj akademiji. Ona je upravljala automobilom koji je udario u banderu.

Hitna pomoć je tokom noći i večeri primila oko 1.400 poziva, a obavila je 75 intervencija, od kojih je 17 bilo na javnom mestu.

Naslovna strana aktuelnog broja Nedeljnika koji je u prodaji na svim kioscima, ali i u elektronskom PDF izdanju na NSTORE

Naslovne strane dnevnih novina