Između “značajne podrške” i “dobrodošlice kada se steknu uslovi za fer izbore”: O čemu su Vučić, Brnabić, Dačić i Lutovac razgovarali dva dana sa generalnim sekretarom OEBS

1
Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas nakon sastanka sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingemom da je značajna podrška koju ta organizacija pruža Srbiji i istakao da je Srbija zadovoljna saradnjom sa OEBS-om, naročito zbog saradnje na izradi Medijske strategije i unapređenju izbornog procesa.

Važnost saradnje sa OEBS-om Dačić je istakao i zbog bezbednosnih pitanja kojima se bavi ta organizacija i rekao je da je zadovoljan saradnjom i sa Misijom OEBS-a na Kosovu.

Dačić je podsetio da je bivša Jugoslavija jedna zemalja potpisnica Helsinške deklaracije 1975. godine kojim je osnovana ta organizacija.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Gremingem izjavio je da Srbija igra važnu ulogu u promovisanju ekonomske saradnje zarad buduće ekonomske stabilnosti i razvoja regiona.

“Razgovor sa ministrom Dačićem je bio iskren i otvoren. Razgovarali smo o aktivnostima OEBS-a u Srbiji. Drago mi je da vidim da je Srbija veran i aktivan partner našoj organizaciji”, kazao je Gremingem.

On je istakao da će OEBS nastaviti da pruža ekspertsku pomoć i podršku reformama u Srbiji, kao što je nezavisno sudstvo.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je, tokom sastanka sa predstavnicima OEBS u Beogradu, da je misija te organizacije dobrodošla “kada se steknu uslovi za slobodne i poštene izbore”.

Kako je prenela ta stranka, Lutovac je predstavnicima OEBS predstavio stanje izbornih uslova u “sva tri bitna segmenta – medijima, izbornom procesu u užem smislu i u segmentu izborne administracije”.

“Predali smo i predlog nezavisnih stručnjaka za stvaranje elementarnih uslova za slobodne i poštene izbore koji podržavamo i uz koji tražimo efikasne mehanizme da se to sprovede uz rok od najmanje devet meseci od trenutka postizanja sveobuhvatnog sporazuma za slobodne i poštene izbore”, naveo je Lutovac a prenela Demokratska stranka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa Gremingerom i razgovarao o reformskim procesima, unapređenju izbornog sistema, kao i o situaciji u regionu.

Vučić je ocenio da je saradnja Srbije sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u oblasti unapređenja izbornog procesa na visokom nivou.

“Veoma smo zadovoljni saradnjom koju ostvarujemo sa Misijom OEBS-a i smatramo da je ekspertska podrška, koju ova Organizacija pruža našim institucijama, izuzetno značajna. Cenimo i podršku Misije procesu izrade Medijske strategije”, rekao je Vučić, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Sa Gremingerom se juče sastala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je, kako je saopšteno iz Vlade, poručila da je zadovoljna saradnjom koju Vlada ostvaruje sa Misijom OEBS-a u Srbiji, kao i da je ekspertska podrška koju pruža domaćim organima i institucijama izuzetno značajna za našu zemlju.

Sa ciljem praćenja preporuka i unapređenja izbornog procesa Vlada Srbije 29. avgusta donela je odluku o osnivanju Radne grupe sa OEBS-om i ODIHR-om, na čijem je čelu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.