O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, pričati danas: Ličnosti koje su obeležile godinu, sudbine fatalnih Srpkinja, zašto ipak treba biti optimista

0
Profimedia

Tradicionalni praznični dvobroj Nedeljnika mogao je – toliko je bilo događaja, toliko vesti, toliko junaka, antiheroja, zloća i solidarnosti – mirne duše da bude i na dve stotine, tri stotine stranica. A mogao je da bude i tanji nego ikada, jer bi se i redakciji oprostilo da samo slegne ramenima i poput fudbalera koji posle poraza izlazi s terena kaže: „Videli ste, desilo se to što se desilo…”

Desilo se šta se desilo u 2020, ali će naredna godina, sem što, zbog vakcine, očekujemo da se život vrati u iole normalne tokove, biti i ona u kojoj ćemo obeležiti prvu deceniju Nedeljnika. Nova edicija “Fatalne Srpkinje”, sa prvom knjigom koja vas čeka u ovom broju – o nedavno preminuloj Mici Lou – samo je početak darivanja koje će trajati narednih dvanaest meseci.

Bilo bi neukusno poželeti čitaocima bilo šta drugo sem dobrog zdravlja. Čuvajte se, pa da zajedno proslavljamo i jubilej Nedeljnika i pobedu nad koronavirusom…

I čitajte Nedeljnik, ovaj praznični. Evo šta vas u njemu očekuje.

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na nstore.rs

2021 – Posle epidemije španske groznice, pre jednog veka, usledile su čudesne dvadesete, sa napretkom tehnologije, sa jačanjem srednje klase, sa zabavama, žurkama, plesom, mnogo smeha i mnogo pesama… Šta nas čeka u 2021? Zašto bi dvanaest meseci pred nama moglo da bude bolje nego što nam sada izgleda? Zašto se ne treba fokusirati samo na finansijsku krizu, na tegobe i svakodnevne crne brojke? Dajemo vam samo neke razloge…

LIČNOSTI GODINE – Bila je ovo godina kao nijedna druga. Takav “otpozdrav”, valjda, i zaslužuje: umesto tradicionalnog izbora za ličnost godine, koji je obesmišljen pandemijom i vestima što su preticale jedna drugu, Nedeljnik vam predstavlja ličnosti (i poneku profesiju) kroz koje se prelamala neverovatna 2020. Predstavljamo vam ljude koji su obeležili dvanaest prethodnih meseci.

PLIŠANA REVOLUCIJA – “Ako je nešto zahvatilo demokratski svet, to je polarizacija. Ali kako na to da reaguje naše društvo koje se poslednjih 30 godina bavi istim temama?”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novogodišnjeg dvobroja.

FATALNE ŽENE – Za njima se uzdisalo. Za njima se patilo. Zbog nekih su se gubile glave, više preneseno, mada ponekada i doslovno. U ediciji Nedeljnika “Fatalne Srpkinje” biće tri knjige, ali je onih koje su ostavile specifični trag u istoriji ovih prostora bilo mnogo više. Ovo su skice za biografiju, kratke priče o velikim sudbinama…

SMAJLOVIĆ – Aktivisti nisu omasovili pokrete koje su osnovali, nisu naciji omilili zapadne vrednosti, nisu pridobili birače za “drugo mišljenje”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni “Annus horribilis”.

DEVEDESETE – Zaboravljeni foto-album Vladimira Milivojevića Boogieja, našeg poznatog fotografa, sa uličnih demonstracija u Beogradu, prvi put u javnosti u prazničnom broju Nedeljnika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!

VELIKO PITANJE – Frojdova omiljena bečka kafana „Lantman” nalazila se u samom istorijskom jezgru grada, a par minuta hoda dalje od nje bila je kafana „Central” gde su pili kafu, jeli kolače, čitali novine i vodili žive rasprave Trocki i Staljin. U istu kafanu, iznutra ukrašenu svodovima, zalazio je i Hitler. Takva neobična koincidencija inspirisala nas je i da postavimo ovogodišnje Nedeljnikovo “Veliko pitanje” – Koju biste istorijsku ličnost upoznali jednu sa drugom i zašto?

MITOMANIJA – Istoričar Dejan Ristić je svojom drugom naučnopopularnom knjigom “Zablude srpske istorije”, kao i prethodnom o istorijskim mitovima, začeprkao po tumačenjima istorije koja su netačna, ali je opšte mišljenje da ih “ne treba dirati jer su se “već ustalila”. O svemu tome Ristić je govorio za Nedeljnik…

SVEZNADAR DRAŽA – Dragoljub Draža Petrović tradicionalni piše svoj tradicionalni najprecizniji horoskop tradicionalno poznatih ličnosti za 2021. godinu.

Vesti koje će, usput, dok čitate novogodišnji Nedeljnik, obeležiti današnji dan

KORONA (NE)ODGOVORNOST

Vlada Srbije potvrdila je mere Кriznog štaba da restorani i kafići 31. decembra i 1. januara rade do 18 sati, a objekti prehrambene robe do 20 sati. Neće biti organizovanog dočeka Nove godine, kao ni reprize.

Posle prazničnih dana, na snazi ostaju stara ograničenja.

Sa poslednje konferencije predstavnika Кriznog štaba u ovoj godini jedinstvena poruka – poziv na odgovornost u “prelomnom trenutku”.

Da li je to pozivanje na odgovornost ili prebacivanje odgovornosti?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su “oni” uradili sve što je u njihovoj moći i da je sada sve na “nama”.

SVET

U Vuhanu verovatno bilo zaraženo oko pola miliona ljudi, prenosi CNN.

Kamala Heris primila vakcinu.

Ursula fon der Lajen najavila da će EU nabaviti dodatnih 100 miliona Fajzerove vakcine.

U Rusiji otvorena istraga protiv Navaljnog zbog prevare.

DENVEROVA KRIZA IDENTITETA

Košarkaši Denver Nagetsa ponovo su izgubili od Sakramento Kingsa, ovoga puta uz mnogo manje uzbuđenja, rezultatom 125:115. Da, stvari moraju tako da se postave, Nagetsi su dvaput poraženi jer tim koji je prošle godine igrao finale Zapadne konferencije ne sme sebi da dozvoli da ga dva puta za kratko vreme pobedi tim koji nije mogao ni kada mu najlepše ide da dosanja plej-of.

Ali tako je sa Denverom. Uvek su do sada znali da nas iznenade, kada niko od njih ništa nije očekivao pravili su velike stvari.

Ali tako je sa Sakramentom. Izgleda da je bilo potrebno da Divac ode da bi se pokazalo da je napravio zanimljivu ekipu.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

NA DANAŠNJI DAN

1922 – Zvanično osnovan SSSR

1975 – Rođen Tajger Vuds

2006 – Obešen Sadam Husein