O čemu ćete pričati uz novi Nedeljnik: Šta predsednik SANU stvarno misli o Kosovu, da li nas je Milena naterala da shvatimo, Slaven Bilić…

Uz svaki primerak Nedeljnika poklon Mond diplomatik na srpskom jeziku

1
Fotografija: Oksana Skendžić/Arhiva Nedeljnika

Slučaj seksualnog zlostavljanja, verovatno najvećeg poznatog u našoj novijoj istoriji, „pomerio” je sve. Svi sada razmišljaju. Od zabrinutih roditelja – gde su i s kim su im sve bila deca, preko žrtava koje se „lome” da li da i one kažu, pa do, nadamo se svih jer svih se tiče, a najviše se preispituju, ili bi makar trebalo, muškarci. Da li je trebalo staviti ruku oko njenog struka tokom fotografisanja? Da li je trebalo poljubiti u vrat umesto u obraz?

O tome je u ovom broju pisala Ana Mitić, o tome je i uvodnik glavnog urednika Veljka Lalića, o jednom preispitivanju je i onaj poslednji tekst u broju. Od Mire Furlan oprostio se Branko Rosić, a Uroš Jovičić je zadužen za ekskluzivu: za novi Nedeljnik govori Slaven Bilić. Splićanin je jedan od najboljih fudbalskih trenera sa ovih prostora, ali nimalo tipičan.

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika.

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na nstore.rs

KOSTIĆ I KOSOVO – Šta je o Kosovu do detalja napisao i predložio Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

DA LI SMO SHVATILI – Slučaj seksualnog zlostavljanja, verovatno najvećeg poznatog u našoj novijoj istoriji, “pomerio” je sve. Svi sada razmišljaju. Od zabrinutih roditelja – gde su i s kim su im sve bila deca, preko žrtava koje se “lome” da li da i one kažu, pa do, nadamo se svih jer svih se tiče, a najviše se preispituju, ili bi makar trebalo, muškarci. Da li je trebalo staviti ruku oko njenog struka tokom fotografisanja? Da li je trebalo poljubiti u vrat umesto u obraz? Biće dobro ako muškarci počnu sebi da postavljaju neka pitanja.

DRAGAN PETROVIĆ PELE – Glumcu i profesoru glume na Fakultetu dramskih umetnosti je i posle nekoliko dana teško kada se vrati na temu zlostavljanja njegove studentkinje, mlade glumice Ive Ilinčić, i one koja je prva izašla u javnost – Milene Radulović. Na saznanje o svemu, njemu je i pozlilo. I dvadesetak dana kasnije on je potresen baš kao i posle prvog minuta saznanja.

NULTA TOLERANCIJA – “Niko normalan nije mogao da stane u odbranu Miroslava Aleksića. Posebno kad su krenule da se gomilaju optužbe. Dvadeset devojaka sa sličnom pričom. Dakle, obrazac. Ali je onda krenula da se probija i relativizacija…”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

SMAJLOVIĆ – O “istorijskoj propasti eksperimenta sa političkim kvotama u redakcijama” u kolumni “Đavo u kolegijumu” piše Ljiljana Smajlović.

FURLAN – Činilo se da su, u tužnom inventaru zajedništva, poslednja dva lica koja su uvezala Kranj i Kumanovo bila Milena Dravić i Neda Arnerić. Ali sada, u danima opraštanja od Mire Furlan, vidimo da je zapravo i ona simbol te “poslednje mladosti Jugoslavije”, taj randevu sa odrastanjem uz velike filmove i predstave, novi talas, što je naglo prekinuto tenkovima, rafalima, krvlju, a pre toga odbacivanjem, isterivanjem iz pozorišta, zemlje, grada. Mira Furlan je taj dvojaki simbol, i zajedništva i krvavog fajronta… Oproštaj od velike glumice u novom Nedeljniku.

SLAVEN BILIĆ – Jedan od najvećih trenera s ovih prostora, ikona nekoliko engleskih klubova i tvorac najbolje generacije hrvatskog fudbala svih vremena retko daje intervjue. Naročito medijima iz svog susjedstva. “Napravićemo to, ne razgovaram sa novinom ili pozivnim brojem, nego sa čovikom. Da me pozove jedan ti iz Tunguzije, Kinšase ili iz Splita, uvijek ću pristati. Kod mene je uvijek stvar u energiji…” Veliki intervju Slavena Bilića u novom Nedeljniku.

Tu su i druge dnevne aktuelnosti:

STEFAN NEMANJA – Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, otkriven je u sredu uveče na rekonstruisanom Savskom trgu u Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je podizanje spomenika svojevrstan čin polaganja računa o sopstvenom identitetu, o tome šta je Srbija naučila i gde ide. Spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, visok 23 metra i težak 68 tona, našao se na meti kritika dela javnosti i opozicionih stranaka. Kritičari, izmedju ostalog, navode da spomenik treba da bude premešten na drugu lokaciju i da treba preispitati troškove izrade i postavljanja. Nekoliko desetina gradjana nezadovoljnih spomenikom protestovalo je u sredu uveče ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Naveli su da je spomenik megalomanski i da simbolizuje apsolutizam aktuelne vlasti u Srbiji.

KORONA – Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije od srede, od posledica infekcije korona virusom umrlo je još 20 osoba. Od 11.443 testirane osobe, zaraza je potvrdjena kod 1.839. U bolnicama je 4.281 oboleli, od kojih su 164 na respiratoru. U svetu je više od 2,1 milion ljudi umrlo od korona virusa, a zaraza je potvrdjena kod više od 100 miliona.

VAKCINACIJA – Britanski list Fajnenšel tajms objavio je da je Srbija na sedmom mestu u svetu i drugom u Evropi po stopi vakcinacije stanovništva, sa 4,5 datih doza vakcine protiv korona virusa na 100 stanovnika.

OPASNA RAZMENA – Razmena teritorija Srbije i Kosova bila bi veoma opasna, izjavio je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. Lajčak je rekao da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno važno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.

BAJDEN I MERKELOVA – Američki predsednik Džozef Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se da saradjuju na zajedničkim spoljnopolitičkim prioritetima, medju kojima je i Zapadni Balkan, saopštila je Bela kuća posle telefonskog razgovora dvoje lidera. Uz Zapadni Balkan, zajednički spoljnopolitički prioriteti Vašingtona i Berlina biće i Avganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina.

FAJON – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon sama sebe diskreditovala za učestvovanje u dijalogu srpske vlasti i opozicije. Dačić je rekao da Fajon nije objektivna i da drži stranu delu opozicije u Srbiji koji predvodi predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas. Fajon je juče potvrdila da je Beograd tražio njeno izuzeće u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredstvo Evropskog parlamenta. Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović poručio je Dačiću da ni on, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neće odredjivati ko će predstavljati EU u dijalogu.

IZVESTITELJKA – Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za zaštitu i unapredjenje ljudskih prava u borbi protiv terorizma Fanula Niaolin izjavila je da su nejasni kriterijumi provere finansijskog poslovanja neprofitnog sektora u Srbiji. Niaolin se Vladi Srbije obratila povodom toga što je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma u julu 2020. zatražila godine od banaka u Srbiji uvid u finansijske transakcije najmanje 37 organizacija i udruženja, kao i 20 pojedinaca.

FRILENSERI – Predstavnici Udruženja radnika na internetu u sredu su na sastanku u Poreskoj upravi obrazložili zašto je obračunati dug za poreze i doprinose nenaplativ, rekao je predsednik udruženja Miran Pogačar. On je agenciji Beta kazao da su neprihvatljivi obračuni poreza i doprinosa koje su načinili poreski službenici u kontroli rada frilensera od 2015. do 2020. godine. Dodao je da je obustavljeno uručivanje poreskih rešenja dok traju pregovori i izrazio nadu da će sa službenicima Poreske uprave doći do prihvatljivog rešenja.

MEĐUNARODNI DAN HOLOKAUSTA – Medjunarodni Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je u sredu i u Srbiji. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević položila je u ime Vlade Srbije venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, na mestu nekadašnjeg logora Staro sajmište u Beogradu. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da sećanje na Holokaust ne sme da izbledi jer je to bio jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva. Ona je osudila aktuelno jačanje antisemitizma, radikalne desnice, netolerancije i govora mržnje.

SVET

MOSKVA – Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je produženje važenja jedinog preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja za pet godina. Očekuje se da će i gornji dom ratifikovati produženje sporazuma poznatog kao Novi START. Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je produženje važenja sporazuma nesumnjivo korak u dobrom smeru. Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u sredu da za sada nema uslova da Rusija i SAD resetuju medjusobne odnose, iako postoji važno razumevanje i saglasnost da treba produžiti važenje sporazuma Novi START.

BUDIMPEŠTA – Agencija EU za kontrolu granica Fronteks saopštila je u sredu da obustavlja aktivnosti u Madjarskoj jer vlada u Budimpešti nije postupila po presudi Evropskog suda pravde povodom odnosa prema migrantima. Primena presude podrazumeva da Budimpešta počne da prihvata zahteve za azil i da dozvoli migrantima da ostanu u Madjarskoj do donošenja odluke o tim zahtevima, kao i da prestane s praksom da ljude na granici potiskuje u Srbiju.

VARŠAVA – Hiljade Poljakinja juče su neočekivano protestovale u nekoliko desetina gradova nakon što je Ustavni sud objavio obrazloženje presude da zabrana abortusa, i u slučaju kada je plod teško oštećen, može da stupi na snagu.

VAŠINGTON – Ministarstvo bezbednosti SAD izdalo je u sredu hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika administracije novog američkog predsednika Džozefa Bajdena. Vlasti nisu navele konkretnu pretnju, ali su ukazale na “atmosferu povećane pretnje širom SAD” za koju veruju da će “opstajati” u narednim nedeljama.

VAŠINGTON – Novi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je u sredu više uredbi koje treba da doprinesu borbi protiv klimatskih promena. Uredbe, izmedju ostalog, imaju za cilj da eliminišu zagadjenje od fosilnih goriva u elektroenergetskom sektoru do 2035. godine i u celoj američkoj ekonomiji do 2050. godine, povećanjem korišćenja solarne i energije vetra, uz smanjenje zavisnosti od nafte i gasa.

SPORT

FUDBAL – Evropska fudbalska unija (Uefa) dala je gradovima domaćinima predstojećeg Evropskog prvenstva rok do aprila da odluče da li će navijači moći da prisustvuju utakmicama. Uefa je i dalje odlučna da Evropsko prvenstvo bude održano u 12 zemalja, od 11. juna do 11. jula.

ŠTA PIŠU NOVINE

(Beta) – Beogradski listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak 28. januar pišu o vakcinaciji gradjana Srbije protiv korona virusa i mogućnosti putovanja u tim uslovima, novom spomeniku Stefanu Nemanji u centru Beograda i drugim temama.

BLIC – “Gradjanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalci”, o najavljenom novom paketu pomoći države u maju i novembru.  List piše o i o bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću pod naslovom “Navodna investicija od 2,6 milijardi evra.Vlada ne zna za Nikolićevu rafineriju?!”.

VEČERNJE NOVOSTI – “Za drugu dozu spremno još 100 punktova”, o vakcinaciji gradjana Srbije protiv korona virusa, “Saborište i putokaz za buduća pokolenja”, o spomeniku Stefanu Nemanji, koji je otkriven juče u centru Beograda.

DANAS – “Prvo pare glasačima, pa izborna kampanja”, o najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država finansijski ponovo da pomogne gradjanima, “EU sprema embargo na izvoz vakcina iz zemalja članica”, problemi koji su se javili u nameri Brisela da do kraja leta vakciniše 70 odsto stanovništva.

POLITIKA – “Stefan Nemanja na Savskom trgu”, o novom spomeniku u centru Beograda, “Memorandum o uslovima putovanja u Grčku još nije potpisan”, o mogućnosti putovanja usled epidemije korona virusa.

KAKVO NAS VREME OČEKUJE

(Beta) – U Srbiji će danas biti oblačno i suvo, dok se uveče i tokom noći očekuje novo naoblačenje mestimično sa snegom i kišom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar slab i umeren jugozapadni, u Timočkoj krajini severozapadni. Jutarnja temperatura biće od minus četiri do nule, a najviša dnevna izmedju četiri i deset stepeni Celzijusa.

U Beogradu će biti umereno oblačno i suvo. Vetar će biti slab i umeren jugozapadni. Jutarnja temperatura biće oko minus dva, a najviša dnevna oko sedam stepeni Celzijusa. Tokom noći predvidja se novo naoblačenje sa kišom, a na širem području grada i sa susnežicom i snegom.

Opreznost se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima dok će kod ostalih grupa hronično obolelih tegobe biti u slabljenju. Mogući su glavobolja i reumatski bolovi.

1 KOMENTAR

Comments are closed.