O čemu ćete pričati danas: Treba li da se plašimo novog soja koronavirusa, odlazak Predraga Marića, Mahoms protiv Brejdija u 55. Superboulu

0
Profimedia

Dobro jutro,

Početak ove osetno hladnije i poslednje januarske nedelje dočekujemo novim vestima o koronavirusu. Juče je registrovan prvi slučaj britanskog soja kovid-19 kod putnice koja je došla iz Londona. Predsednik Srbije je rekao da postoji problem sa nabavkom vakcina, ali da će svi građani koji su primili prvu dozu sigurno biti revakcinisani. Ujedno, epidemiolozi predviđaju nešto bolju epidemiološku situaciju ukoliko nastavimo da se pridržavamo postojećih kovid mera.

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić preminuo je od posledica koronavirusa…

Za one koji su noćas spavali, a planiraju da u noći između 7. i 8. februara budno prate 55. Superboul, evo koga će gledati – Čifsi brane trofej protiv Tampa Beja…

KORONAVIRUS U SRBIJI

Širom Srbije i danas se nastavlja proces masovne vakcinacije građana protiv koronavirusa. Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu objavila je da je prvi put izolovala britansku varijantu mutiranog koronavirusa, a prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je britanski soj koronavirusa registrovan u Srbiji. Takođe, očekuje se lagano poboljšanje epidemijske situacije, ali uz poštovanje mera i vakcinaciju.

Brojke

Prema poslednjem preseku, još 18 pacijenata preminulo je od kovid-19. Koronavirus je registrovan kod još 1.318 osoba, od 7.549 testiranih.

U zemlji su zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 4.693 hospitalizovana pacijenta, dok se 178 osoba nalazi na respiratorima.

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 383.603 osobe, a zabeleženo je 3.886‬ smrtnih slučajeva.

Medicinski fakultet u Beogradu: Izolovali smo britanski soj koronavirusa

Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izolovala je prvi put britansku varijantu mutiranog koronavirusa.

“Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović.

Britanski soj koronavirusa još uvek nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Lekari kažu da registrovane vakcine štite i od mutiranih sojeva.

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Mariijan Ivanuša rekao je nedavno da je važno da se građani što pre vakcinišu, jer su odobrene vakcine efikasne i protiv novog soja virusa.

“Ako vakcinišemo 30 odsto ljudi, nećemo imati novi talas. Krenuli smo u pravom trenutku”: Dr Petrović o novom soju korone, kolektivnom imunitetu i “neopravdanom strahu od vakcine”

“Teže nabaviti vakcine nego nuklearno oružje”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da jeste zabrinut, i da je bio zabrinut i kada je krenula priča oko nabavke vakcine pre pet ili šest meseci.

Kako je istakao, sada je teže nabaviti vakcine nego nuklerano oružje, a u svetu se događaju neverovatne stvari koje su delimično predvideli.

Vučić je rekao da je Srbija iz Kovaks programa za sada dobila „nula” vakcina” i poručio je svima koji su primili vakcinu da će dobiti revakcinu.

Vučić je saopštio da je do sada obezbeđeno 1.150.000 vakcina, a da jeu ovom trenutku naručeno gotovo “osam miliona cepiva, ali da ih nema”.

“Ako je vakcina efikasna 90 odsto to ne znači da imate 10 odsto šanse da se zarazite koronom”: Šta zapravo znače brojke o kojima svi govore

ODLAZAK PREDRAGA MARIĆA: DUGOGODIŠNJI NAČELNIK SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE PREMINUO OD POSLEDICA KORONAVIRUSA

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić, kojem je u decembru prošle godine potvrđen koronavirus, izgubio je noćas bitku sa ovom bolešću, prenose Novosti.

Nakon nekoliko dana stabilizovanog zdravstvenog stanja, njegova klinička slika se u poslednja tri, četiri dana pogoršala, zbog čega je u petak i u subotu nekoliko puta reanimiran.

Mariću je koronavirus potvrđen 28. decembra. Osim temperature nije imao nikakvih tegoba, ali je, ipak, upućen na skener na kojem je dijagnostikovana početna upala pluća.

POZNATI UČESNICI 55. SUPERBOULA

Mahoms protiv Brejdija, Čifsi brane trofej u Tampi

Kanzas Siti Čifsi igraće u 55. Superboulu, pošto su osvojili Američku fudbalsku konferenciju drugu godinu zaredom trijumfom nad Bafalo Bilsima rezultatom 38:24. Čifsi će se u borbi za Lombardijev trofej sastati sa Tampa Bej Bakanirsima, koji su u finalu Nacionalne fudbalske konferencije bili bolji od Grin Bej Pekersa 31:26.

Na taj način, Čifsi će se boriti za odbranu titule osvojene prošle godine pobedom nad San Francisko 49ersima. U slučaju da uspeju u tome izabranici Endija Rida će postati prva franšiza koja je osvojila dva Lombardijeva trofeja zaredom posle Nju Ingland Petriotsa koji su to učinili 2004. i 2005. Takođe, za Čifse će ulog biti treća titula, a prva je osvojena pola veka pre poslednje.

Za Bakse će to biti prvi Superboul posle 18 godina, kada su osvojili svoj jedini Lombardijev trofej pobedom nad Ouklend Rejdersima 48:21.

Bakanirsi će tako postati prvi tim koji će se za trofej u Superboulu boriti na svom stadionu, a tek peti u svojoj državi.

Zvezda Baksa Tom Brejdi po 10. put u karijeri svoj tim je doveo do najvažnije utakmice u sezoni u NFL, a svih prethodnih devet puta to je učinio sa Nju Indland Petriotsima, sa kojima je šest puta osvajao Lombardijev trofej. U duelu sa Pekersima, Brejdi je pokazao dva lica, ali se ipak bolje pokazao nego njegov veliki rival na drugoj strani Aron Rodžers.

Superboul LV na programu je 7. februara u Tampi.

I DRUGE VESTI…

KONGRES DPS-A: MILO “NOVI” PREDSEDNIK

Vanredni kongres crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS), posle izbornog poraza i silaska s vlasti nakon 30 godina, juče je održan u Podgorici, a Milo Đukanović je izabran za “novog” predsednika Demokratske partije socijalista, kao jedini kandidat.

Za potpredsednike DPS izabrani su Jevto Eraković, Ivan Vuković, Abaz Dizdarević i Sanja Damjanović, dok je kao “stari” predsednik DPS-a Milo Đukanović otvorio je 9. Kongres partije.

Poslednjih dana se dosta govorilo o dosadašnjem zameniku predsednika i doskorašnjem premijeru Dušku Markoviću koga nije bilo među predloženim kandidatima za potpredsednike. Kako prenose Vijesti, Marković bi trebalo da bude izabran na čelo Političkog saveta DPS, dok se očekuje da Predrag Bošković bude generalni sekretar DPS.

Đukanović: “Srpski svet”, “hibridni rat”, “manipulacija verskim osećanjima…”

Đukanović je u govoru rekao da je partija razumela poruku građana Crne Gore na izborima i da predstavlja snagu države.

“Turbulentno vreme obeleženo pandemijom i novi neočekivani proces, prevashodno brutalna manipulacija verskim osećanjima ljudi i uplitanje drugih država, presudno su doprineli da rezultat izbora bude ne samo ispod naših očekivanja, već iznenađujući za veći deo javnosti”, rekao je Đukanović na Devetom vanrednom kongresu DPS.

Đukanović je rekao da je “hibridni rat pred izbore kreiran sa strane i sa istih adresa” kao i pre referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine i parlamentarnih izbora 2016. godine.

“Akteri ove hajdučije dodatno su usavršili svoj repertoar pritisaka kojima se ovog puta nismo uspeli odupreti. Falilo je snage i umeća da se dovoljno široko u domaćoj i inostranoj javnosti prepozna kakvom je udaru izložena Crna Gora”, rekao je Đukanović.

On je naveo da su “kalkulacije i povodljivost” dovele do toga da je snaga DPS i njenih partnera manja za jedan mandat od tročlane koalicije među kojima, kako je rekao, “dominira ona koja otvoreno služi interesima drugih država koje pokušavaju da svojataju Crnu Goru”.

“Te države pokušavaju da menjaju građanski i sekularni karakter Crne Gore i vide je kao deo srpskog sveta, a globalno kao deo ruskog sveta”, dodao je Đukanović.

Latinka Perović: “Udaljili ste se od veliko srpske politike”

U poruci učesnicima Kongresa, istoričarka iz Srbije Latinka Perović navela je da DPS “ima znanja i snage da napravi bilans svoje strategije”.

“Udaljili ste se od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević, obnovili državnost, ali znali ste zašto vam je potrebna obnova. Ubistvom Zorana Đinđića izgubili ste partnera u Srbiji, ali vaši su odnosi sa svim zemljama u regionu dobri, uspešni, na istom tragu modernizacije društva. Postavili ste obnovu državnosti kao cilj, ali sa orijentacijom da očuvate antifašistički, multinacionalni, multiverski karakter Crne Gore i mislim da ste to u najvećoj meri uspevali. Okrenuli ste se Evropi, ušli u NATO”, rekla je Perović.

Dodala je da je DPS “na ispitu da pokaže odliku jednog demokratskog društva, a to je da je vlast smenjiva”.

Preminuo poznati književnik Jevrem Brković 

Jedan od najpoznatijih crnogorskih književnika Jevrem Brković preminuo je juče u 88. godini.

Brković je rođen u selu Piperi 29. decembra 1933. godine gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Titogradu i Sarajevu, gde je završio Višu novinarsku školu.

Prve pesme objavio je u “Pobjedi”, “Omladinskom pokretu”, “Stvaranju”, sarajevskoj “Zori” i beogradskom “Ninu”.Zbog političkih prilika u Crnoj Gori, Brković je 1991. emigrirao u Hrvatsku, gde je živeo i radio do 1999. godine.

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umetnosti izabran je 18. decembra 2015. godine, a za redovnog 18. decembra 2018. Dobitnik je brojnih nagrada medu kojima i Trinaestojulske nagrade; Decembarske nagrade; Nagrade Udruženja književnika Crne Gore; Nagrade Ratkovićeve večeri poezije; Povelje Gorana Kovačića; Nagrade za najbolji dramski tekst na Sterijinom pozorju. Brkoviću je 2010. godine dodijeljen status istaknutog stvaraoca.

Škotska premijerka obećava novi referendum o nezavisnosti ako pobedi na majskim izborima

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je da namerava da održi zakonit referendum o nezavisnosti od Velike Britanije ako pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Stardžon, liderka Škotske nacionalne partije (SNP), tim potezom bi došla u otvoreni sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom koji se oštro protivi novom referendumu o nezavisnosti Škotske.

“Ako SNP pobedi na škotskim izborima za nekoliko meseci (u maju), uz zalaganje da ljudima bude dat taj izbor (da se izjasne o nezavisnosti), koji demokrata bi onda mogao da stane na put tome? Boris Džonson se samo jasno plaši presude i volje škotskog naroda”, rekla je Stardžon za BBC.

SNP navodi da će, ako dobije većinu u parlamentu Škotske na majskim izborima, usvojiti zakon koji omogućava održavanje novog referenduma po okončanju pandemije koronavirusa.

Bivši grčki ministar Sifis Valirakis pronađen mrtav u moru 

Sifis Valirakis (77), bivši ministar i pripadnik pokreta protiv grčke vojne diktature od 1967. do 1974, pronađen je juče mrtav u moru. 

Valirakis je sa svojim brodom na naduvavanje isplovio pre podne sa obale ostrva Evija u centralnoj Grčkoj, gde njegova porodica ima kuću. 

Njegova supruga prijavila je nekoliko sati kasnije njegov nestanak. Obalska straža je pronašla najpre brod bez Valirakisa, a njegovo telo je pronađeno juče oko 20.30 po lokalnom vremenu. 

Valirakis je bio ministar za javni red, zadužen za bezbednost i obaveštajne službe od marta 1995. do januara 1996.d

O ČEMU PIŠU NOVINE

Beogradska dnevna štampa u izdanjima za ponedeljak, 25. januar 2021. godine, najviše piše o pojavi novog soja koronavirusa u Srbiji, detaljima istrage u slučaju “Aleksić”, daljem toku imunizacije, drugim ekonomskim i društvenim temama.

BLIC – “Da li ćemo sa ruskom i kineskom vakcinom moći u EU?”, o procesu registracije medicinskih sredstava u državama članicama. “Manje para za deo majki na porodiljskom”, navodi da će naknade za porodilje zaposlene u firmama koje su odložile plaćanje poreza i doprinosa biti umanjene.

VEČERNJE NOVOSTI – “Mutant iz Britanije napada i omladinu”, o novom soju virusa koji se brže prenosi, prvi put u Srbiji registrovanom juče. “Za Mila SPC genocidna”, povodom govora koji je održao reizabrani lider crnogorskog DPS-a Milo Đukanović. 

DANAS – “Prva evropska žrtva korone bila u Srbiji”, tvrdi epidemiolog Radovanović na osnovu nalaza Instituta za sudsku medicinu. “Mirno spavaj, Miro, među zvezdama”, povodom smrti glumice Mire Furlan. Povodom demonstracija podrške Navaljnom u Rusiji u “Vlasti krive TikTok i SAD zbog marša na Kremlj”. 

POLITIKA – Specijalno izdanje povodom 117. rođendana lista. Intervjui sa virusologom Anom Bankom, glumcem Petrom Božovićem, profesorom Aleksandrom Alekom Kavčićem…

PREPORUKA ZA ČITANJE

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1882. – Rođena je engleska književnica Adelina Virdžinija Vulf, autor psiholoških romana u kojima je koristila tehniku unutrašnjeg monologa i “toka svesti”. Ubraja se među najbolje engleske romanopisce 20. veka. U nastupu depresije izazvane Drugim svetskim ratom, izvršila je samoubistvo 1941. (“Izlet na svetionik”, “Gospođa Delovej”, “Talasi”).

1904. – U Beogradu je počeo izlaziti dnevni list “Politika”, čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.

1919. – Osnovana je Liga naroda, preteča Ujedinjenih nacija.

1924. – U francuskom gradu Šamoni otvorene su prve zimske Olimpijske igre.

2019. – Preminuo je reditelj Dušan Makavejev, jedan od osnivača filmskog crnog talasa. Njegovi najpoznatiji filmovi su “Nevinost bez zaštite”, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”, “Misterija organizma”, “The Coca Cola kid”, “Manifesto”, “Gorila se kupa u podne”. Bavio se pisanjem i bio urednik Studenta, Književnih novina i Danasa.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će, posle oblačnog jutra sa kišom i snegom, pre podne biti pretežno sunčano vreme, a posle podne i u toku noći ponovo naoblačenje s kišom i snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U nižim predelima će se u toku noći formirati snežni pokrivač, u planinskim će doći do njegovog povećanja. 

Duvaće umeren zapadni i jugozapadni vetar prepodne, posle podne slab istočni i severoistočni. 

Najniža temperatura kretaće se od jedan do pet stepeni, najviša dnevna od četiri do osam.

I u Beogradu će danas biti promenljivo i hladno vreme. Ujutro oblačno s kišom i snegom, pre podne pretežno sunčano, a posle podne ponovo naoblačenje, u toku noći sneg i stvaranje manjeg snežnog pokrivača. 

Vetar ujutro i pre podne umeren, zapadni i jugozapadni, posle podne slab istočni i severoistočni. 

Najniža temperatura jedan, najviša sedam stepeni.

*U ovom izeštaju korišćene su vesti Agencije Beta

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ