O čemu ćete pričati danas: Reakcije na ispovest Merime Isaković, nova odluka Kriznog štaba, ponovo masovna pucnjava u SAD

0
screenshot/jovana lukina

Dobro jutro,

Kraj ove radne nedelje obeležiće, bez sumnje, jedna tema – ispovest Merime Isaković iz novog broja Nedeljnika. O tome danas pišu i dnevne novine, o tome danas govore svi i tek će se o tome govoriti.

Ispovest Merime Isaković je potresna i opominjuća. Nedavna kolumna odgovornog urednika Nedeljnika Marka Prelevića ponudila je svima važnu preporuku – nemojte čitati komentare. Društvene mreže su, kao i u prethodnim slučajevima prijavljenog seksualnog nasilja, podeljene na veći deo koji empatično komentariše ispovest i manji deo koji piše baljezgarije, postavlja pitanja, zahteva odgovore, a sve sa balkona navodne moralne uzvišenosti.

I onda se neko pita zašto žene ćute.

Zato nemojte čitati komentare, pročitajte iznova i iznova ispovest Merime Isaković, Danije Štajnfeld, Milene Radulović i razmislite o tome.

Kao što već godinu i po dana čitamo objave Kriznog štaba i o njima raspravljamo iz perspektive uplašenih osoba koje ne znaju šta ih čeka i da li će ovo ikada proći.

Uzgred, Krizni štab je doneo novu odluku, ali ta se vest, kao i masovne pucnjave u Americi, prečesto ponavlja, pa izgleda kao da je ista vest u svakom brifingu.

REAKCIJE NA ISPOVEST MERIME ISAKOVIĆ

ĐURIČIĆ O ISPOVESTI KOJU JE ZAPISAO

Aleksandar Đuričić, novinar koji je u magazinu “Nedeljnik” objavio priču, u emisiji “Među nama” je opisao kako je glumica Merima Isaković optužila Branislava Lečića za pokušaj silovanja.

„To je nastalo potpuno spontano, nije bilo nikakvog poziva mog ili njenog poriva da ispriča priču. Ja sam nju pozvao povodom pet godina od smrti Gage Nikolića, što je bilo nedavno. Setio sam se Merime, a ona sa mnom voli da radi i ima poverenje. Poslao sam joj pitanja, a onda me je ona jednog dana pozvala i rekla ‘Ja moram da ispričam nešto što do sada nisam i mislim da će se šokirati jer je veoma potresno i važno’. Ona je napisala tekst i kada sam ja to čitao meni je vilica pala. Ona je to ispričala nakon što je Danijela optužila Branislava da ju je silovao“, kaže Duričić.

Merima je Aleksandru otkrila i zbog čega je odlučila da istinu o seksualnom napadu otkrije tek četri decenije nakon što se ona dogodila.

„Ona bi ovu priču svakako objavila u svojoj knjizi koju piše, ali ga ne bi imenovala jer mu je obećala da nikada neće otkriti njegovo ime kada se on izvinjavao i plakao, ali je to obećala ukoliko ne bude čula da je nešto slično uradio. S obzirom da je čula, ona je odlučila da to ispriča. Merila je svaku reč, vagala je svaku reč i dugo smo radili na intervju. Ona ovo nije uradila da bi se osvetila Branislavu Lečiću, prosto je htela da bude podrška Danijeli Štajnfeld i eventualno nekim drugim ženama ako ih ima. Zato je ona sa svojim imenom i velikom karijerom psihološkinje koja živi u Australiji to ispričala jer su za druge žene koje su javno govorile, obično se govorilo da žele karijeru ili popularnost, što je nenormalno“, kaže novinar.

ANA MITIĆ O POTRESNOJ ISPOVESTI

“Ispovest Merime Isaković je važna za Danijelu Štajnfeld i za našu javnost, pogotovo za one koji su se pitali zašto neka žena toliko dugo ćuti. Videli smo da ni Lečić nije imao šta da kaže juče nakon što je Merima ispričala svoju priču”, rekla je u emisiji “Probudi se” novinarka Nedeljnika, Ana Mitić.

“U prethodnom periodu smo čuli najstrašnije uvrede na račun Danijele Štajnfeld. Bilo je tu veoma ružnih stvari, ali sada optužba dobija jednu drugu dimenziju, ona je dosta jača. Sada nije jednostavno braniti Branislava Lečića i mislim da zato on juče nije imao šta da kaže”, navela je Mitić, podsećajući da je nakon svedočenja Danijele Štajnfeld da ju je silovao, Lečić veoma brzo reagovao i davao izjave medijima.

“Svi se sećamo da je posle poligrafa dao izjavu i poslao poljubac. Međutim, juče nije imao šta da kaže„, napominje ona.

Mitić dodaje da je Merima Isaković, videvši kroz šta prolazi Danijela Štajnfeld nakon što je saopštila da ju je Lečić silovao, osetila potrebu da je zaštiti kao žrtvu.

“To je jedan od razloga zašto je ona izašla sa ovom pričom. Mislim da se ovde dešava lančana reakcija i da će javnost potpuno drugačije reagovati”, poručuje gošća televizije Nova S.

Merima Isaković: Sve što sam želela da kažem, rekla sam u Nedeljniku

U izjavi za Danas Merima Isaković je rekla da je spremna da svedoči ukoliko dobije poziv jer „veruje da je reći istinu fundamentalna obaveza svake savesne osobe“.

“Ne mogu direktno svedočiti o događaju nasilja nad Danijelom jer mu nisam direktno prisustvovala, ali mogu svedočiti o ličnosti Branislava Lečića i svom dramatičnom iskustvu vezanom za njega. Nadam se da će se druge žrtve osmeliti da se oglase, ako ih ima”, poručuje Isaković.

“Prvi put sam čula za Danijelu Štajnfeld kada sam prošle nedelje pročitala o njenoj traumi. Do mene vesti vesti stižu sa zakašnjenjem jer mnogo radim. Sve što sam želela da kažem rečeno je u Nedeljniku. Molim vas da čitaocima damo priliku da prožive teške ili šokantne istine koje sam iznela u tekstu.”

NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA

U 8 časova počela je sednica Kriznog štaba, nakon dva rekordna dana po broju vakcinisanih, a ovoga puta, za razliku od prethodnih, potpuno je jasno koje su glavne teme.

Na današnjem zasedanju Kriznog štaba doneta je odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole, prenosi Blic.

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Ekonomski deo štaba zalaže se i za otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih lokala, ali to pitanje nije bilo na dnevnom redu do sada. Lekari i dalje smatraju da još nije vreme za to.

Prema postojećem planu, to bi trebalo da se dogodi 19. aprila ali takva odluka nije doneta danas.

Koronavirus u Srbiji

Prema poslednjem preseku, još 41 pacijent preminuo je od kovida 19. Кoronavirus je registrovan kod još 3.625 osoba, od 16.055 testiranih.

Srbija je oborila sopstveni rekord po broju vakcinisanih ljudi, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i naveo da je juče vakcinisano više od 75.000 ljudi.

U zemlji je do juče vakcinisano skoro 30 odsto punoletnih građana, saopštila je premijerka Ana Brnabić.

Osudila je kršenje epdeimioloških mera posle derbija na stadionu “Rajko Mitić” i istakla da je reakcijom nadležnih vlasti pokazano da nema zaštićenih.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je u izjavi za RTS da se mora nastaviti sa ovim tempom vakcinacije da bi zemlja izašla iz teške situacije.

Direktorka КBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković je izjavila da je napravljena pometnja kada je rečeno da vakcine utiču na plodnost i istakla je da ne postoje dokazi za to.

NOVA MASOVNA PUCNJAVA U SAD

Bivša zvezda američkog fudbala, Afroamerikanac Filip Adams, ubio je pet osoba, uključujući i dvoje dece, a potom je izvršio samoubojstvo, javili su mediji.

Taj 32-godišnji odbrambeni igrač u NFL-u je automatskim oružjem u Rok Hilu, u Južnoj Karolini, ubio 70-godišnjeg lekara Roberta Leslija, njegovu suprugu Barbaru (69) i njihove unuke, 9-godišnju Adu i petogodišnjeg Nou, kao i 38-godišnjeg Džejmsa Luisa.

Lokalni list The Herald je izvestio da se Adams, koji je živeo u blizini, ubio nakon što je policija okružila njegov dom. Takođe navodi da je šesta osoba preživela masovnu pucnjavu i da se nalazi u bolnici zbog „teških prostrelnih rana“.

Agencija AP piše da je Adams bio pacijent dr Leslija.

Adams je u NFL-u odigrao 78 utakmica. Igrao je za klubove među kojima su New England Patriots, Seattle Seahawks, Oakland Raiders, New York Jets, Atlanta Falcons.

Poslednji put je igrao 2015. godine.

PREMINUO JOVAN DIVJAK

U Sarajevu je juče u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Divjak je rodjen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gde je završio 12. klasu Vojne akademije, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Kasnije je završio i Štabnu školu francuske vojske, i predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu.

Rat u BiH ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH.

Tada je odlučio da oružje iz kasarne JNA u Kiseljaku preda Teritorijalnoj odbrani BiH.

Vojni sud JNA ga je zbog toga osudio na devet meseci zatvora, a kaznu je izbegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Ceo rat je bio u Sarajevu i postao je brigadni general i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije BiH.

Divjaka je MUP Republike Srpske sumnjičio za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, koja se povlačila iz Sarajeva.

TIDOROVIĆ O VESIĆU I ŽURCI

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je juče da je prisustvo zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića na kafanskoj korona žurki za svaku osudu i da zbog toga treba da snosi sankcije. 

Tiodorović je agenciji Beta rekao da je zaprepašćujuće da visoki funkcioner grada Beograda krši epidemiološke mere u trenutku kada su bolnice prepune kovid pacijenata i kada svaki dan oko 40 ljudi premine od posledica zaraze. 

“Goran Vesić zvanično nije član Kriznog štaba, ali često prisustvuje sednicama kao zamena za gradonačelnika Zorana Radojičića. Ali, bez obzira na to, svi smo dužni da se pridržavamo protivepidemioloških mera i da poštujemo sve ono što tražimo od naroda da poštuje. Kako da tražimo i očekujemo od stanovništva da poštuje mere, ako to ne činimo mi koji se nalazimo na odgovornim javnim funkcijama”, rekao je Tiodorović. 

Na pitanje Bete, kakva je poruka sa korona žurke, koja je organizovana povodom pobede Crvene zvezde nad Partizanom, poslata lekarima koji rade u crvenim zonama, epidemiolog je istakao da je svom medicinskom osoblju poslata strašna poruka. 

“Njima je najteže. Oni svaki dan rizikuju svoje živote da bi spasili živote obolelih ljudi. Neodgovorno je prema tim ljudima, koji su istinski heroji, u ovo vreme eskalacije virusa kršiti epidemiološke mere i organizovati bilo kakva kafanska slavlja”, naveo je Tiodorović. 

POTVRĐENO DA JE FLOJD UGUŠEN

Pulmolog Martin Tobin sa Univerziteta Lojola u Čikagu svedočio je u nastavku sudjenja policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda i rekao da je Flojd premino usled nedostatka kiseonika.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), Tobin je rekao da je policijsko obuzdavanje Flojda uticalo na njegovo disanje.

Objasnio je da je to što je Flojd ležao na zemlji, sa rukama pozadi u lisicama, i to što je Šovin jedno koleno stavio na njegov vrat, a drugo na ledja, uticalo na tok disanja.

Upravo je ovo svedočenje poništilo argument odbrane da je Džordž Flojd umro od zloupotrebe droga i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zašto što mu je Šovin klečao na vratu.

Još dvojica doktora su do sada svedočila. Doktor Vilijam Smok, patolog, izjavio je da Flojd preminuo zbog gušenja koje je nastupilo zbog pozicije u kojoj su ga držali policajci.

Doktor Danijel Asenšmid, koji je radio toksikološke analize, rekao je da je kod Flojda pronadjen fentanil u krvi, ali da je nivo isti kao kod više od 2.300 ljudi koji su tokom 2020. privedeni zbog vožnje pod uticajem droga i alkohola. Niko od tih vozača nije preminuo, rekao je lekar.

Policajac Derek Šovin služio je 19 godina u policiji pre nego što je otpušten zbog ubistva Flojda.

Optužen je za tri krivična dela: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata, i izjasnio se da nije kriv. O tome će odlučivati 12-člana, rasno mešovita porota.

POMPEO NAŠAO POSAO – NA FOKS NJUZU

Bivši šef diplomatije u administraciji Donalda Trampa, Majk Pompeo, angažovan je kao “saradnik” Foks njuza (Fox News), saopštio je taj informativni kanal, omiljen medju konzervativcima u SAD.

“Nameravam gledaocima da pružim iskren i direktan pogled na geopolitiku, medjunarodne odnose i program (bivšeg predsednika Trampa) ‘Prvo Amerika’ (America First) koji su otvorili put ka prosperitetu i bezbednosti SAD bez presedana”, navodi se u saopštenju Pompea.

Izvršna direktorka Foks njuza Suzan Skot rekla je da je bivši državni sekretar jedan od najpriznatijih i najcenjenijih sagovornika u SAD kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Pompeo je bio državni sekretar od aprila 2018. do prošlog januara, a prethodno je bio na čelu Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Neki u SAD smatraju da Pompeo ima planove i za Belu kuću, na predsedničkim izborima 2024. godine.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi u izdanjima za petak, 9. april 2021. godine najviše pišu o optužbama glumice Merime Isaković da je silovao glumac Branislav Lečić, o izjavi nemačkog ambasadora Tomasa Šiba koja opravdava bombardovanje Srbije 1999. godine, o prisustvu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića proslavi pobede fudbalera Crvene Zvezde uprkos merama protiv epidemije, i o drugim temama.

ALO – List prenosi izjavu glumice Merime Isaković “Lečić me je silovao pre 43 godine”. O dogadjajima u Crnoj Gori “Haos zbog Mila”.

BLIC – O optužbama glumice Merime Isaković da je doživela silovanje “Spremna sam da svedočim protiv Lečića”. “Napadnut auto u kojem je bila ćerka Krivokapića”, o dešavanjima u Crnoj Gori.

VEČERNJE NOVOSTI – Intervju glumice Merime Isaković povodom optužbi za silovanje “Spremna sam da svedočim protiv Lečića”. “Šibovo šibanje Srbije”, o izjavi nemačkog ambasadora u Srbiji povodom bombardovanja 1999. godine.

DANAS – “Vesić se izvinjava, javnost hoće ostavku”, o prisustvu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića proslavi pobede fudbalera Crvene Zvezde koja je održana uprkos merama protiv epidemije korona virusa. “Frilenseri traže spas na ulici”, o protestu frilensera zbog načina oporezivanja koji nameće Vlada Srbije.

INFORMER – O navodima glumice Merime Isaković “Lečić je i mene zlostavljao”. List prenosi izjavu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba “Napad na Srbiju 1999. bio je neophodan”. O vakcinaciji i kolektivnom imunitetu list piše pod naslovom “Samo od nas zavisi”.

KURIR – Povodom izjave nemačkog ambasadora o tome da je bilo neophodno bombardovanje 1999. list piše pod naslovom “Skandal”. List piše da glumac Nenad Jezdić ne veruje optužbama za silovanje “Jezdić brani Lečića”.

POLITIKA – List piše o izjavi nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, koja opravdava bombardovanje Srbije 1999. godine “Kontinuitet nemačke politike prema Srbiji”. Intervju sa imunologom Milošem Markovićem “Ne znamo koliko je antitela dovoljno za zaštitu od kovida-19”.

SRPSKI TELEGRAF – O tome da je Milorad Ulemek navodno hteo da reketira helikopterima vilu Mir i da tako likvidira bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića list piše “Legija spremao bumbare da ubije Slobu”.

NA DANAŠNJI DAN

1821. – Rođen Šarl Bodler

1926. – Rođen Hju Hefner

1972. – Rođen Željko Rebrača

1992. – Sali Beriša postao prvi nekomunistički premijer Albanije

2003. – Američke snage zauzele Bagdad

PREPORUKA ZA ČITANJE

Jasno je…