O čemu ćete pričati danas: Oproštaj kolega od Mire Furlan, slučaj Mike Aleksića – šta kažu advokati, Krizni štab za “status kvo”

0
Printscreen/YouTube/YU 0 Laki

Dobro jutro,

Svima vama koji ovog jutra odmarate, radite, putujete i prvi dan vikenda započinjete pregledom vesti iz zemlje i sveta uz redove Nedeljnikovog brifinga.

Vest da je čuvena i legendarna glumica Mira Furlan preminula, juče je potresla region. Od možda i najpoznatije jugoslovenske glumice oprostile su se i njene kolege, koje su u emotivnim porukama podsetile koliko je velika bila Kate, Enka, Marijana, Ankica, Jaglika, Delejn, Sonja, Jagoda…

Novi odjeci ispovesti gulmica Milene Radulović, Ive Ilinčić i drugih devojaka koje su profesora glume Miroslava Miku Aleksića prijavile za silovanje i polno uznemiravanje i dalje se snažno čuju, a nakon što su Milena, Iva i još nekoliko devojaka dale iskaz u tužilaštvu, o čitavom slučaju oglasili su se i advokati...

Krizni štab je odlučio da aktuelne epidemiološke mere portiv pandemije koronaviurusa ostanu aktuelne do daljeg, dok se proces masovne vakcinacije građana nastavlja širom Srbije.

OPROŠTAJ KOLEGA OD MIRE FURLAN

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini života. Zapaženu karijeru, osim u bivšoj Jugoslaviji, imala je i u Americi, gde je živela od devedesetih godina. Vest o njenog smrti zatekla je ceo region, a posebno kolege sa kojima je sarađivala.

Mira Furlan je rođena 7. septembra 1955. u Zagrebu. Odigrala je brojne značajne uloge u pozorištu, ali i mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije. Bila je jedna od najvoljenijih glumica u bivšoj zajedničkoj državi.

„Mira je bila kao čovek, kao osoba užasno nežna i krhka i ranjiva. Baš zato što je bila tako nežna i ranjiva teško se nosila sa okrutnošću sveta koji je počesto prepoznavala… i više nego drugi trepela zbog toga i patila“, rekao je njen kolega Rade Šerbedžija.

Rade Šerbedžija: “Mira je bila jedna od najdivnijih jugoslovenskih glumica. Nepravedno je doživela mnoge udarce u zemlji u kojoj je rođena…”

Mržnju i nacionalne podele na prostoru bivše Jugoslavije nije razumela niti je u njima želela da učestvuje. Krajem 1991. godine sa suprugom odlazi u Ameriku.

„Ona je bila veličanstvena glumica. Ogromna, inspirativna za sve one koji se i nisu bavili glumom. Bila je od onih koji zrače čak i sa tog ekrana filmskog, pogotovo sa scene“, rekao je glumac Voja Brajović.

„Svaki taj naš bunt protiv tih nepravdi, protiv tih gluposti u kojima odlazi ili kojim se vodi neko društvo je jedna slamka među vihorove. I ona se tako i osećala i mislim da je iskreno zbog toga patila“, dodao je Brajović.

Neka od ostvarenja u kojima je igrala su „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu, „Lepota poroka“ Živka Nikolića, „U raljama života“ i „Za sreću je potrebno troje“ Rajka Grlića, „Za sada bez dobrog naslova“ Srđana Karanovića i mnogim drugim.

„Mira Furlan je bila primer ljudskosti i profesionalnosti. Ja se je sećam da sam ikad video Miru da je neodmerena, da je netačna, da je negativna. Takođe nisam video da nije najbolja, smirena, da nije u pozitivnom duhu i naboju“, kaže Pjer Žalica, reditelj.

„Ona je bila moja prva filmska majka i to je posebna konekcija. Nikada neću zaboraviti ni jedan momenat koji sam proveo sa Mirom na setu, dok smo snimali Cirkus Columbiju i dok smo se pripremali za snimanje i posle toga druženje sa njom i sva komunikacija koju smo imali za mene jedinstveno, u mom životu i biću će ostati urezano“, rekao je glumac Boris Ler.

Značajne komade igrala je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je pridruženi član bila. U ovom pozorištu se, kako navode, trenutno igra njena drama „Dok nas smrt ne razdvoji“. O likovima u toj drami Mira Furlan je, između ostalog, govorila: „Nikoga nisam osuđivala, probala sam ih razumeti“.

U SAD je bila poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno-fantastičnoj seriji „Vavilon 5“ i po ulozi Danijel Ruso u seriji „Izgubljeni“.

“Nisam znao da je bila bolesna. Prvo što sam ugledao bio je njen krupni plan i znao sam da nisu dobre vesti”, rekao je veliki glumac Petar Božović.

“Mnogo mi je žao što je otišla. Bila je divna osoba. Ona je svoju tragičnost utkala u svaku ulogu i sa svojom fizičkom lepotom ostavila neizbrisiv trag u našoj kinematografije. To su tako retka bića koja svoju sudibnu nose, a onaj gore ih gura tamo gde nisu hteli. Zahvalan sam joj na svemu i ostaće u uvek lepa u mom sećanju. Zbogom Mirka, počivaj u miru”, dodao je on.

U medijskim nastupima, koji nisu bili česti, govorila je ne samo o glumi već i o životu, svetu, socijalnim i drugim društvenim razlikama, sa kojima se nije mirila.

„Slika sveta nije naročito dobra. Meni se čini barem“, govorila je Furlan.

Živela je u Los Anđelesu sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem i sinom Markom.

“Kad je počeo rat Mira Furlan je jednom nogom bila u Beogradu. Tada su spaljeni svi mostovi između Zageba i nje”: Kako li bi izgledao drugi deo njene karijere da raspad Jugoslavije nije bio tako krvav?

SLUČAJ MIKE ALEKSIĆA – ŠTA KAŽU ADVOKATI

“Moguće je dokazati silovanje i kad prođu godine…”

Advokat Denis Bećirić, zastupnik nekih od devojaka koje su prijavile Miroslava Aleksića za seksualno zlostavljanje, rekao je juče da je uobičajeno i očekivano posebno u ovakvim situacijama, da one daju iskaz po četiri, pet sati u tužilaštvu.

“Generalno kada imate kao svedoka oštećenog koji je žrtva nasilja, konkretno ovde je žrtva seksualnog nasilja, u takvoj situaciji je potpuno prirodno da se takva osoba i takav svedok oseća u najmanju ruku neprijatno kada mora pred nepoznatim ljudima da iznosi svoje intimne stvari i da priča o onome što bi želeo da zaboravi”, rekao je Bećirić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Naglasio je da je za takvu osobu to “vrlo traumatično” i treba dozvoliti da traje onoliko koliko je svedoku potrebno da iznese sve što želi da kaže.

“Potrebno je iskustvo onoga ko vodi postupak, u konkretnom slučaju mislim da zamenica koja ovo radi to radi profesionalno i dobro, jer morate da procenite situaciju, da ne prekinete nekog kada počne da priča, jer to može da dovede do toga da se on zatvori i da ne kaže ono što je hteo i što je jako bitno”, naglasio je Bećirić.

Takođe, kako je naveo, u ovom predmetu će svedoci vrlo verovatno biti jedini dokazi.

“Tako da je jako bitno da od tih svedoka dobijete maksimalno, da raščistite krivično-pravnu stvar o kojoj je reč”, rekao je Bećirić.

Prema njegovim rečima, moguće je dokazati silovanje i kad prođu godine, i kada nema materijalnog traga kao što, kako je dodao, u ovom slučaju ne veruje da će ga imati i za sada misli da ga nema, što je često u situaciji silovanja gde postoji reč protiv reči.

“Po meni je svejedno da li se ta osoba odlučila posle mesec dana ili tri godine, ako delo nije zastarelo i može da se dokaže i veruje osobi koja je prijavila, ne vidim razloga zašto se ne bi dokazalo”, rekao je Bećirić.

Kako je naveo, samo svedočenje kao dokaz je često u srpskom pravosuđu, i malo je suđenja gde se kao dokaz ne koristi svedočenje.

Prekinuto saslušanje treće devojke: Advokat Mike Aleksića tražio izuzeće tužioca

Juče je u Višem tužilaštvu u Beogradu prekinuto saslušanje treće devojke koja je davala iskaz u vezi optužbi za silovanje i nedozovoljene polne radnje od strane Miroslava Aleksića.

Prekid je usledio jer je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević tražio izuzeće postupajućeg zamenika tužioca.

On smatra da je Tužilaštvo pristrasno u odnosu na odbranu, jer u sva tri dana saslušanja onemogućava oštećenima da odgovaraju na sva pitanja branioca osumnjičenog Aleksića.

Saslušanje će biti nastavljeno kada viši tužilac odluči o zahtevu za izuzeće.

KORONAVIRUS U SRBIJI

Širom Srbije i danas se nastavlja proces masovne vakcinacije građana protiv koronavirusa, Krizni štab je zasedao, većao i odlučio da predloži “status kvo”, kada je reč o postojećim epidemiološkim merama, pritom navodeći da epidemiološka situacija u zemlji još nije u potpunosti pod kontrolom i stabilna.

Brojke

Do poslednjeg preseka, u Srbiji je registrovano 1.709 novozaraženih koronavirusom.

Potvrđeno je da je preminulo 19 osoba.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 161 pacijent.

Do poslednjeg preseka, u Srbiji je na kovid-19 testirano 10.638 osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 16,06 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji su zaražene 380.802 osobe, od kojih je 3.849 preminulo. Do sada je testirano ukupno 2.527.514 uzoraka.

Krizni štab odlučio: Sve mere ostaju

Krizni štab za suzbijanje širenja koronavirusa odlučio je da sve epidemiološke mere ostaju na snazi do daljeg. To je na konferenciji za medije nakon sednice Štaba saopštio dr Srđa Janković.

I dok su lekari izričiti da sve epidemiološke mere moraju ostati na snazi, ekonomski deo ovog tela nadao se da bi već nakon zasedanja Kriznog štaba moglo doći do popuštanja.

Iako su brojke bile u padu prehodnih dana, a sve veći broj građana se vakciniše iz dana u dan, stručnjaci naglašavaju da se naša zemlja i dalje nalazi u nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, bolnice su i dalje pune, preti nam i novi soj virusa koji se brže širi, i svako opuštanje građana u toj situaciji moglo bi ponovo da nas dovede u nepovoljan položaj.

“Novi soj koronavirusa može da pogorša stvari utoliko što je zarazniji, nemamo podataka da je opasniji, ali je tačno da se brže širi”, rekao je uoči sednice dr Janković.

Tiodorović: Ne smemo misliti – počela je vakcinacija, sada smo slobodni

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zaraze kovid-19 dr Branislav Tiodorović rekao je na konferenciji za medije Kriznog štaba da je sve u vezi s ovom bolešću teško prognozirati, da su svesni da sve ovo predugo traje, ali da moramo izdžati još malo.

Istakao je da moramo biti svesni šta je neophodno da uradimo i da su zbog toga mere ostale takve kakve jesu i da zbog toga vakcinacija mora vrlo obimno, organizovano i sistematično da se sprovodi.

“Ako bismo sve to uradili i sve to poštovali, ali i poštovali mere i dalje i vakcinaciju proširili na onaj broj ljudi koji to želi, za dva do tri meseca, na kraju proleća, imali bismo stabilniju situaciju”, rekao je Tidorović.

“Ne smemo shvatiti – počela je vakcinacija, sada smo slobodni. Nije, sve dok se ne stvori potreban kolektivni imunitet najmanje 60-70 odsto, bilo bi bolje što više”, poručio je Tiodorović.

I DRUGE VESTI…

Senat SAD doneo odluku kada će razmotriti impičment protiv Trampa: Suđenje o opozivu počinje 8. feburara

Suđenje o opozivu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa počeće u američkom Senatu u nedelji koja počinje 8. februara, saopštio je lider većine u Senatu Čak Šumer, a prenosi Gardijan.

Prethodno je objavljeno da će američki Predstavnički dom u ponedeljak dostaviti Senatu predlog za opoziv Trampa, optužujući ga za podsticanje na pobunu.

Šumer je rekao da će time započeti sudski proces koji bi mogao da mu “zatvori vrata” za ponovno kandidovanje na predsedničkim izborima.

Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, prethodno je predložio da se početak suđenja za opoziv Trampu pomeri za nedelju dana ili više, kako bi Tramp imao vremena da pripremi odbranu.

Bil Gejts primio vakcinu protiv korone: Osećam se sjajno

Osnivač kompanije Majkrosoft i američkih milijarder Bil Gejts otkrio je da je primio prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i zahvalio se svim ljudima koji su radili na pravljenju lekova i vakcine protiv kovid-19. Gejts, veliki pobornik vakcinisanja, nije na svom Tviter nalogu objavio koju vakcinu je primio.

“Jedna od prednosti moje 65 godine je ta što ispunjavam uslove za vakcinu kovid-19. Dobio sam prvu dozu ove nedelje i osećam se sjajno. Hvala svim naučnicima, dobrovoljcima u istraživanjima, regulatornim telima i medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane, a koji su nas doveli do ovog trenutka”, napisao je Gejts na Tviteru.

Inače, Fondacija Bila i Melinde Gejts obećala je još 250 miliona dolara za jeftiniju i dostupniju vakcinu protiv kovid-19.

Pojedinačno najveća donacija dosad dolazi nakon što su Gejtsovi već dali 70 miliona dolara u novembru. S najnovijom donacijom fondacija za borbu protiv pandemije donirala je ukupno 1.75 milijardi dolara.

Rusija: Haradinajeva izjava je nedopustiva politička ucena

Propaganda velikoalbanske ideologije je politička ucena i pretnja teritorijalnom integritetu balkanskih država, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući izjavu bivšeg premijera vlade u Prištini Ramuša Haradinaja o tome da će inicirati “referendum za ujedinjenje Kosova i Albanije”.

U saopštenju se navodi da je ovo još jedna u nizu provokacija podstaknutih velikoalbanskom ideologijom, koja je u poslednje vreme počela sve intenzivnije da se širi u regionu i predstavlja direktnu pretnju teritorijalnom integritetu balkanskih država.

“Politička ucena je nedopustiva. Upravo to je termin za Haradinajevu izjavu i njegove pozive na proizvoljno prekrajanje granica na Balkanu”, kaže se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova .

Ministarstvo žali što nije bilo jasne reakcije na ovu provokaciju od strane Evropske unije, koja ima mandat posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

“Moramo da podsetimo sve da se stabilno i trajno rešenje za Kosovo može proizvesti isključivo za pregovaračkim stolom pod uslovom strogog poštovanja međunarodnih pravnih pravila i uz oslanjanje na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Bajden: Ekonomska kriza se produbljuje, neophodna akcija

Ekonomska kriza u SAD se produbljuje, upozorio je juče američki predsednik Džozef Bajden i poručio da administracija sada mora da preduzme velike akcije kako bi pomogla Amerikancima. Predsednik je rekao da njegov plan, od skoro dve hiljade milijardi dolara, ima podršku biznisa, radničkih sindikata, Vol strita i vodećih kompanija.

Bajden je, obraćajući se u Beloj kući dok je predstavljao plan ekonomskog oporavka zbog koronavirusa, rekao da administracija mora da reaguje “odlučno i hrabro” kako bi pomogla Amerikancima kojima su plate smanjene i koji se suočavaju s problemima.

Predsednik je rekao da njegov plan, u iznosu od gotovo dve hiljade milijardi dolara, ima podršku biznisa, radničkih sindikata, Vol strita i vodećih kompanija.

“Veliki deo Amerike pati. Virus se naglo širi. Porodice su gladne. Ljudi su u opasnosti da budu izbačeni iz domova. Ponovo se zatvaraju radna mesta. Moramo da preduzmemo nešto”, rekao je Bajden.

Takođe je poručio da će “ako budemo delovali sada, ekonomija biti snažnija i kratkoročno i dugoročno”.

VESTI IZ SPORTA

(VIDEO) Jokićeva MVP partija za pobedu u produžetku: Denver slavio protiv Finiksa, “Džoker” upisao 15. dabl-dabl u poslednjih 15 utakmica…

„Svaka čast Novaku, jedini nas je iz vrha podržao“

Švajcarska teniserka Belinda Benčić jedna od 72 učesnika Australijan Opena koji su već danima u potpunoj izolaciji u Melburnu.

Ona je naglasila da nemaju svi iste uslove u karantinu, a odala je priznanje prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću koji je podigao glas protiv strogih mera u izolaciji.

Što se tiče ‘top karantina’ u Adelejdu, mogu to da razumem. Oni su najbolji, oni koji najviše čine za naš sport. Krejg Tili, direktor Australijan Opena, takođe veruje da oni na to imaju pravo. Meni je to u redu, ali pod uslovom da prestanemo da tvrdimo da se zalažemo za jednak tretman. Sa druge strane, više me zbunjuje činjenica da u hotelu neki teniseri imaju velike, a neki male sobe. Ja imam sobni bicikl, neki nemaju. Sve je to nepravedno,“ rekla je Belinda Benčić i nastavila:

„Zato želim da odam priznanje Đokovića. Uprkos činjenici da je njegov poredlog odbijen, on je jedini iz vrha koji nas je podržao. Lepo od njega.”

Košarkaši Zvezde izgubili od Barselone u Evroligi

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras u Beogradu od Barselone sa 72:60 (11:21, 20:14, 14:22, 15:15), u utakmici 21. kola Evrolige.

Najefikasniji u ekipi Zvezde bio je Ognjen Dobrić sa 11 poena, Džordan Lojd postigao je devet, Kori Volden osam, a Dejan Davidovac sedam poena uz četiri skoka. Džoni O’Brajant dodao je šest poena i osam skokova, a sa šest poena utakmicu je završio i Kino Kolom.

Barselonu su predvodili Kori Higins sa 14 poena, Pjer Oriola sa 12 poena i sedam skokova i Rolands Simits sa 11 poena. Nik Kalates postigao je 10 poena i imao je pet asistencija, a Nikola Mirotić šest poena uz osam skokova.

Crvena zvezda je u saradnji sa organizacijom “Srbi za Srbe” uoči utakmice poklonila Mirotiću ikonu, za humanitarni rad.

Posle 21 kola u Evroligi Zvezda je 16. na tabeli sa sedam pobeda i 14 poraza. Barselona je prva na tabeli sa 15 pobeda i šest poraza.

O ČEMU PIŠU NOVINE

Dnevni listovi na naslovnim stranama za subotu, 23. januar 2021. godine, pišu o smrti poznate jugoslovenske glumice Mire Furlan, a pored toga i dalje se bave slučajem seksualnog nasilja, koronavirusom, vakcinama i političkim temama.

BLIC – Novinarka Ivana Jasnić koja je prva pisala o žrtvama vlasnika škole glume kaže “Plašila sam se da pitanjima ne produbim rane i patnje”. List citira ministarku ekologije Irenu Vujović “Ulaganja u čistiji vazduh u Srbiji biće veća nego ikad”. Prenosi izjavu fudbalera Luke Jovića “Vratiću se jednog dana u Zvezdu”.

VEČERNJE NOVOSTI – “Afera prisluškivanje – Vučića su tajno snimali čak 660 minuta”, piše list. Oprez i posle primanja cepiva “Imunitet tek 28 dana posle prve vakcine”.

DANAS – O smrti Mire Furlan “Bila je velika, bila je hrabra”. Javne ličnosti govore o nedoumicama i očekivanajima od imunizacije “Koja god vakcina, da završimo agoniju”. O promenama u Ministarstvu prosvete list piše pod naslovom “Branko Ružić ‘čisti’ kadrove Mladena Šarčevića”.

POLITIKA – O koronavirusu list prenosi ocene doktorke Tatjane Adžić Vukićević “Teške upale pluća imaju i ljudi bez simptoma”. O slučaju seksualnog zlostavljanja u školi glume advokat Jugoslav Tintor za list kaže “Žrtve su spremne da se suoče sa Aleksićem”. Crnogorski političar Nebojša Medojević tvrdi “Kohabitacija demokratije i mafije je nemoguća”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Milena Radulović za Nedeljnik o borbi, hrabrosti i snazi: Nijedna od nas nije mogla da nastavi sa svojim životom dok se najgore stvari dešavaju nekom novom detetu

Novi broj Nedeljnika možete pročitati i u elektronskoj verziji na NStore.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1898.  –  Rođen je Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, najznačajniji ruski filmski režiser i teoretičar koji je snažno uticao na tokove svetske kinematografije. Svoje ideje i iskustva izneo je u dve knjige izdate u Njujorku “Filmsko osećanje” (1942) i “Filmski oblik” (1949), a njegov film “Oklopnjača Potemkin” (1925), jedno je od remek-dela filmske umetnosti.

1989.  – Preminuo je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umetnika 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andalužanski pas” i “Zlatno doba”. Sahranjen je u kripti ispod staklene kupole u Dalijevom muzeju u mestu Figueras u Kataloniji.

2002.  –  U Parizu je preminuo jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih sociologa Pjer Burdije, pokretač pravca kritičke sociologije novog doba, žestoki kritičar neoliberalizma i globalizacije. Njegova knjiga “Mizerija sveta” (1993) doživela je komercijalni uspeh kao nijedno drugo delo iz oblasti sociologije.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti veoma toplo, oblačno i vetrovito vreme, sa dnevnom temperaturom do 19 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće umeren, u košavskom području i na planinama jak, povremeno i olujni južni i jugoistočni vetar. 

Najniža temperatura kretaće se od minus jedan do 11, a najviša od 12 do 19 stepeni, u Timočkoj Krajini oko sedam.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno i toplo, posle podne moguća slaba kiša. 

Najniža temeperatura biće oko 10, a najviša oko 15 stepeni.

*U ovom izeštaju korišćene su vesti Agencije Beta

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ