O čemu ćete danas pričati: Odlazak Mire Furlan, novi odjeci Milenine ispovesti, masovna vakcinacija i sednica Kriznog štaba

0
Printscreen/YouTube/Net TV

Dobro jutro,

Kraj radne nedelje, nažalost, dočekujemo tužnim vestima – glumica Mira Furlan je preminula u 66. godini, a autor serije Vavilon 5, u kojoj je Furlan tumačila ulogu, rekao je da je čuvena glumica već duže vreme bila u lošem zdravstvenom stanju.

Tema, koja već skoro nedelju dana odjekuje Srbijom i regionom je ispovest hrabrih devojaka predvođenih Milenom Radulović i Ivom Ilinčić, koje su progovorile o sistematskom zlostavljanju koje su njihove drugarice doživljavale i preživljavale tokom godina provedenih u jednom uglednom dramskom studiju. Tome je posvećen i novi, specijalni broj Nedeljnika i kada je Pandorina kutija zla otvorena, nastavićemo da se bavimo ovom temom.

U Srbiji je nastavljena masovna vakcinacija, do sada je vakcinisano više od 80.000 ljudi, Krizni štab ponovo zaseda, a “na stolu” je razmatranje trenutne epidemiološke situacije u zemlji.

PREMINULA GLUMICA MIRA FURLAN

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Vest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom sajtu. Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

Mira Furlan je rođena u Zagrebu 1955. godine.

Varajeti prenosi da je Mira Furlan preminula u sredu, a autor serije Vavilon 5 Majkl Stražinski je na društvenim mrežama objavio da je njeno zdravlje duže vreme u lošem stanju, ali “nadali su se da će se poboljšati”.  

Mira Furlan je bila članica Hrvatskog narodnog kazališta, a pamte se njene uloge u filmovima Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka.

Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. zbog krize u Jugoslaviji.

Već 1993. godine je u seriji Vavilon 5 tumačila ulogu Delen, što ju je proslavilo u SAD.

Glumila je i u popularnoj američkoj seriji Izgubljeni.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija. 

Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode.

Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral tribjun. 

“Našim ljudima je izdaja išla baš lako. Izdaja prijatelja, stavova, ideja…”: Tako je govorila Mira Furlan u poslednjem intervjuu za Nedeljnik

SLUČAJ MIROSLAVA MIKE ALEKSIĆA

Nakon što je glumica Milena Radulović izašla u javnost i ispričala da je vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić (68)  silovao kada je imala 17 godina, i druge žrtve odlučuju da prekinu ćutanje. 

Aleksić je u međuvremenu uhapšen, saslušan i zadržan u pritvoru, dok su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, ali i druge devojke davale iskaz u tužilaštvu o celom slučaju.

Milena Radulović za Nedeljnik o borbi, hrabrosti i snazi: Nijedna od nas nije mogla da nastavi sa svojim životom dok se najgore stvari dešavaju nekom novom detetu

Okidač da Milena Radulović i grupa glumica prijave slučaj policiji, bila je jedna maloletna devojčica, a koju Milena nije ranije poznavala. Bilo je važno reagovati brzo, pre početka drugog polugodišta, kada bi se časovi u Aleksićevoj školi nastavili, kao i zlostavljanja. Svaki dan je bio važan. Više nismo smeli da ćutimo, kaže.

“To je svakog dana tempirana bomba, kada znaš da je taj čovek na slobodi i šta tamo može da se desi”, kaže Milena Radulović u velikoj ispovesti za specijalno izdanje Nedeljnika. “U trenutku kada on sigurno pikira još šest devojčica koje se spremaju za FDU, a nije isključeno i ove koje ne, jer bilo je i takvih slučajeva, smatrale smo da, ako dozvolimo da se nastavi, da ćemo doslovno biti saučesnici u zločinu… Jednostavno smo se dogovorile da je vreme. Kada imate izjave i iskustva koja imaju sličan karakter i metodu, nema sumnje da bi bilo ko u javnosti neće imati dilemu da li treba da osudi pedofiliju. Govorimo o maloletnim licima koja tog čoveka poznaju po deset godina i koji je stvorio figuru drugog oca, a deci bez očeva i jedinog.”

“Sa ovom svešću”, nastavlja odlučno, “mislim da nijedna od nas nije mogla da nastavi sa svojim divnim životom i uspešnom karijerom dok se to nekom novom detetu dešava. I onda kada se to dete stvarno pojavilo, bilo je plana, ona nas je pogurala svojom hrabrošću. Ova devojka je heroj. Ona je maltene isto veče prenela šta joj se dogodilo. I mi smo zbog toga dobili šansu da je zaštitimo, a što se mene tiče, i obavezu – da niko više ne sme da bude zlostavljan od tog čoveka. To je toliko strašan čin po psihu da devojke godinama nikom nisu mogle ni reč o tome da kažu. Ali ova devojka srećom ne. Meni je samo bitno da naša teška reč ne stoji ničije sudbine. Zato o ovome pričam javno.”

Ako ranije generacije nisu govorile o ovome, nove jesu. Milena je želela i da devojčice znaju da mogu da popričaju sa nekim. Da, ako se nešto desi, ne nose teret, da ne misle da su jedine, da ne misle da su bilo čime to isprovocirale.

“S obzirom na količinu traume, sramote i monstruoznosti, toga da ti je ceo svet srušen, sve u šta si verovao, plus klasične psihološke traume koje ostavlja zlostavljanje, trebalo je vremena i meni i nekim mlađima od mene, da se liše toga što im je on usadio, a to je osećaj odgovornosti, saučesništva i krivice za ono što ti se događalo. Trebalo je vremena da svi osnažimo”, govori Milena.

Novi Nedeljnik je posvećen priči koja je uzdrmala Srbiju, neverovatnoj hrabrosti Milene Radulović i drugih devojaka.

Glumica Iva Ilinčić više od četiri sata davala iskaz u tužilaštvu

Glumica Beogradskog dramskog pozorišta Iva Ilinčić, koja je zajedno sa još nekoliko devojaka prijavila policiji učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno zlostavljanje, izašla je juče sa saslušanja u tužilaštvu nakon četiri i po sata davanja iskaza.

Ilinčićeva je sa saslušanja izašla u pratnji oca i advokata Srđana Ilinčića, ali i Denisa Bećirića i Jugoslava Tintora. Njen advokat Tintor rekao je da  je saslušanje bilo teško.

“Iva je do detalja opisala sve kroz šta je prolazila tih godina, bilo joj je teško da se priseća. Tražili su joj da ispriča sve čega se seća i to je bio najteži deo saslušanja. Mislimo da je veoma važno što je još u ovoj fazi postupka njen iskaz uzet i fiksiran, što na dalje predstavlja dokaz da se po tome postupa – rekao je advokat i dodao da je Srđan Ilinčić, Ivin otac “sve to prepustio njima”.

Istakao je da je njih angažovao Ivin otac Srđan, koji je sa njima došao u Palatu pravde, a potom izašao jer nje njegova ćerka to tražila od njega.

Iva nije želela da daje izjave za medije.

“Povraćala sam svaki put kada mi se vrati slika od toga dana. Ubedio me je da mu ne mogu ništa…”: Svedočenje anonimne žrtve Miroslava Aleksića

Došla sam u taj studio kao jako mala devojčica. Još od tih malih nogu neke stvari bile su mi usađene u glavu u vezi s njim, kako je Mika najpametniji i najbolji čovek na svetu, kako je merilo svega vrednog, dobrog, lepog. Ljudi koji nisu išli u studio ne znam koliko mogu da razumeju šta je za sve nas bio on. Bez ikakvog preterivanja smatrali smo ga božanstvom i bio nam je očinska figura. Kada te vređa, smatraš da te vređa sa razlogom, njegova reč za mene bila je zapovest, usled manjka samopouzdanja što je njegovo ophođenje prema meni i dovelo… Nisam gradila svoje stavove već prihvatala njegove nekritički. Njegovo mišljenje o meni je određivalo za mene kakva sam ja.

Kada me je prvi put pozvao u kancelariju i izvršio svoja zlodela, bila sam preplašena. Izašla sam iz kancelarije, pokušavajući svim silama da ubedim sebe da je to bilo pedagoški, da je to Mika, njegov način rada, da mi on želi samo dobro i da me nikad ne bi na bilo kakav način povredio, naravno sećajući se njegove napomene da o ovome ne smem nikome da pričam jer se tajne čuvaju i da se u suprotnom neće dobro završiti po mene. Neobjašnjivo je koliko sam bila izmanipulisana i koliko sam mu verovala, uz dodatak ogromnog straha.

Počela sam svakodnevno da povraćam, nekad i po tri-četiri puta dnevno jer kad mi se vrati neka slika od toga dana, moje telo tako reaguje. Bilo me je sramota, stidela sam se i bila sam uplašena. Nisam imala hrabrosti da podelim ovo sa nekim, da nekome kažem, a kamoli da uradim nešto protiv njega.

Ubedio me je da mu ne mogu ništa. Ovo je godinama planiran zločin, gde ti od malih nogu slušaš kako svaka žena mora da ima jednu tajnu da bi bila žena, kako roditelji nisu naši prijatelji i kako je strogo zabranjeno da im se priča šta se dešava unutar tog studija, kako žensko samopouzdanje ne postoji…

Moram priznati da mi je dugo trebalo da prikupim snagu i hrabrost da sve ovo ispričam, ali spoznaja da su mnoge devojke prošle ono što i ja, a da on i dalje to radi i priprema ih za zadovoljavanje svojih bolesnih seksualnih potreba, nas pet se osnažilo da kaže šta nam se dogodilo kako se nikome više to ne bi dogodilo.

KORONAVIRUS

Brojke

Od početka pandemije u martu prošle godine, od kovid-19 u Srbiji su obolele 379.093 osobe, dok je preminulo 3.830.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, potvrđeno novih 1.648 slučajeva koronavirusa, od testiranih 10.240 osoba, dok je 20 pacijenata preminulo od posledica virusa.

Trenutno, na bolničkom lečenju se nalaze 4.803 pacijenta, od kojih je 166 na respiratoru.

Do sada je u Srbiji ukupno vakcinisano 84.832 građana.

Lončar: Ne sme da bude opuštanja posle prve doze

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da građani koji se vakcinišu ne smeju da se opuste i da nije realno da se stvori imunitet nakon prve doze.

“Nastavlja se vakcinacija danas i narednih dana. Zadovoljni smo odzivom i kako funkcioniše sistem. Ono što nama daje nadu i veru je da su naši građani jednostavno izabrali put koji je dobar, a to je da prevencijom i vakcinom dođemo do rezultata”, istakao je ministar.

Naveo je i da je preko e-portala i telefona prijavljeno preko 400 hiljada ljudi, i dodaje da se podaci menjaju iz minuta u minut.

“Što se tiče ove telefonske linije, mislim da ćemo danas već povećati broj operatera, da svako ministarstvo da nekog svog radnika, da nađemo i volontere”, najavio je Lončar.

Ministar je istakao da svi zdravstveni radnici, bez razlike da li rade u privatnom ili državnom sektoru, mogu svakoga dana bez obzira da li su se prijavili ili nisu, između 14.00 i 15.00 da odu u najbliži punkt i da se vakcinišu.

Đerlek: Suština da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je suština da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi jer će samo tako masovna vakcinacija imati efekta.

“Izuzetno je važna brzina imunizacije, ako bi se odložila masovna imunizacije, onda bi se smatrala neuspešnom. Mora da postoji dovoljna količina vakcina, Srbija je nabavila veliku količinu i možemo da započnemo masovnu vakcinaciju i nadam se da će se trend nastaviti”, istakao je državni sekretar.

Rekao da je može biti zadovoljan što su gužve na punktovima za vakcinaciju, ali je i skrenuo pažnju građana da naprave distancu da se ne bi napravila šteta.

Počeli pregovori o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji: “Nije nam nepoznata tehnologija i okruženje u kom se cepivo proizvodi, verujem u Trolak…”

Počeli su zvanični pregovori o proizvodnji ruske vakcine protiv koronavirusa “Sputnjik V” u Srbiji, objavio je juče ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je sa stručnjacima beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” i Ministarstva zdravlja Srbije, kako je saopštila Vlada u Beogradu, juče u Vladimirskoj oblasti, u Rusiji, posetio proizvodne kapacitete organizacije “Generium”, proizvođača vakcine “Sputnjik V”.

Generalni direktor “Generiuma”, Danil Taljanski, potvrdio je spremnost za transfer tehnologije i pomoć u obuci osoblja Srbije za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa u Srbiji, piše u saopštenju.

Saopšteno je da je s “Generiumom” potpisan protokol o uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine “Sputnjik V” u Srbiji i najavljeno da će narednih dana ruski stručnjaci zato posetiti Institut “Torlak”.

V.d. direktora Instituta “Torlak”, Vera Stoiljković, rekla je da je taj institut spreman da “hitno preduzme neophodne korake” za uspostavljanje svoje proizvodnje ruske vakcine.

“Tehnologija i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznati. Uverena sam da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno s ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji”, istakla je Stoiljković.

I DRUGE VESTI…

Stefan Đurić Rasta se nagodio za godinu dana kućnog zatvora

Reper Stafan Đurić Rasta zaključio je sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu sporazum prema kojem je priznao nedozoljeno držanje droge za ličnu upotrebu i pristao na kaznu od godinu dana kućnog zatvora.

Priznao je krivično delo nedozvoljeno držanje opojnih droga za ličnu upotrebu, potvrđeno je Tanjugu u tužilaštvu.Ukoliko ovaj sporazum potvrdi sud biće mu ukinut pritvor u kojem je od hapšenja u oktobru kada je sa njim uhapšen i B. L.

Kod njih je policija pronašla izvesnu količninu skanka i kokaina.

Nakon tromesečne istrage Višeg javnog tužilaštva, tokom koje su sve vreme bili u pritvoru zbog sumnje da su izvršili teže krivično delo – preprodaju droge, protiv njih je podnet sudu krajem prošle godine optužni predlog za nedozvoljeno držanje droge.

Za ovo lakše delo zaprećena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Ovaj slučaj je prešao u nadležnost Prvog osnovnog suda.

Sudija za prethodni postupak je sporazum prosledio Prvom osnovnom tužilaštvu, koje treba da se izjasni da li se slaže sa sporazumom nakon uvida u spise predmeta.

Sporazum je zaključio i B. L.

Đurić i B.L. su u pritvoru od hapšenja početkom oktobra, a poslednji put im je pritvor produžen odlukom Apelacionog suda u Beogradu krajem decembra i po toj odluci je predviđeno da može da traje do 27. januara da ne bi ponovili krivično delo u kratkom roku.

Protiv Đurića i B. L. Više tužilaštvo u Beogradu sprovelo je istragu zbog sumnje da su izvršili krivično delo – nedozovljena proizvođnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna od tri godine do 12 godina zatvora.

Tužilaštvo je dugo čekalo rezultat veštačenja, koje je verovatno opredelilo odluku o krivičnom delu za koje je optužen.

Đurić se na saslušanju u tužilaštvu nakon hapšenja branio da je pronađeni skank koristio za sopstvenu upotrebu, međutim tužilaštvo mu tada nije poverovalo.

Trojica pripadnika Nacionalne garde poginula u padu helikoptera

Tri pripadnika Nacionalne garde poginula su kada se njihov helikoptrer na rutinskom letu srušio zapadno od Njujorka, saopštilo su zvaničnici.

“Helikopeter UH-60 za medicinsku evakuaciju srušio se u gradiću Mendon u blizini Ročestera”, rekao je Erik Dar, direktor odeljenja za javne poslove za vojna i pomorska pitanja države Njujork.

Istraga o okolnositma nesreće je u toku, prenosi AP.

Helikopeter je je poleteo sa Međunarodnog aerodroma u Ročesteru.

Guverner države Njujork Endrju Kuomo rekao je da će zastave na državnim zgradama biti spuštene na pola koplja.

Šerif okruga Monro rekao je na konferenciji za novinare da su svedoci koji su pozvali hitne službe prijavile da su čuli nešto kao isprekidan zvuk motora i da je helikopter leteo vrlo nisko. Šerif je rekao da u udesu nije bilo preživelih. 

Fauči: Uskoro moguće zaravnjenje krive broja zaraženih u SAD

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je juče da na osnovu nedavnih sedmodnevnih proseka infekcije koronavirusom uskoro može doći do zaravnjenja krive broja zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na brifingu u Beloj kući, Fauči je rekao da se vakcina protiv koronavirusa može modifikovati kako bi se uzele u obzir nove mutacije virusa i da, iako je zabrinjavajuća varijanta iz Južne Afrike, izgleda da je nema u SAD, prenosi Rojters.

Džej-Zi ulaže 10 miliona dolara u sektor marihuane

Američki reper i producent Džej-Zi, suprug pevačice Bijonse, osnovao je investicioni fond s 10 miliona dolara kako bi podržao mala preduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.

Šon „Džej-Zi“ Karter koji želi da bude predvodnik u legalnoj industriji marihuane u Sjedinjenim Državama, stvorio je taj instrument rizičnog kapitala pošto je u decembru otkupio platformu za direktnu prodaju potrošačima u Kaliforniji Calivu, i kompaniju Left Coast, proizvođača marihuane.

„S početnih 10 miliona dolara i uz godišnje ulaganje od barem dva odsto neto dobiti, okrećemo se diversifikaciji trgovinskog vodstva i radne snage“, ističe se u saopštenju matične kompanije Parent (bivšeg Subversive Capitala) čiji je Džej-Zi „glavni vizionar“.

Parent Company (TPCO) je od prošle nedelje izlistana na kanadskoj berzi NEO Exchange. Pevačica Rijana je među njenim ulagačima.

SPORT

Liverpul izgubio na Enfildu posle skoro četiri godine

Fudbaleri Liverpula poraženi su na svom terenu od Barnlija u meču 18. kola Premijer lige. Gosti su slavili rezultatom 1:0.

Pokušao je Jirgen Klop da promeša karte pa su u startnoj postavi bili Origi, Šaćiri, Matip i Okslejd-Čemberlejn, ali ni to nije dalo rezultata. Upravo suprotno. Zalud su bila 24 šuta ka golu rivala.

Posed je bio na strani šampiona, ređali su se pokušaji i promašaji. Sve to vreme Barnli se branio organizovano, strpljivo čekao šanse i pokušavao iz kontranapada da ugrozi šampiona i na kraju u 83. minutu dobio priliku sa penala.

Serija bez poraza koja je trajala od aprila 2017. za Liverpul je na Enfildu prekinuta nakon 68 utakmica.

Beker: “Niste fer, Đoković apsolutno u pravu…”

Lokalne vlasti u Australiji odbacile su predlog najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji je u ime igrača tražio iste uslove za sve učesnike turnira, pošto su čak 72 takmičara završila u strogom karantinu bez mogućnosti treninga. Domaći igrač Nik Kirijos je ponovo na ružan i nekorektan način kritikovao srpskog tenisera, ali je zato u Novakovu odbranu stao njegov nekadašnji trener Boris Beker.

Legenda svetskog tenisa istakao je da su svi Đokovićevi zahtevi bili razumni.

„Sve tačke koje su bile zapisane apsolutno su tačne i legitimne. Imate osećaj da šta god Đoković trenutno radio, samo će dobijati kritike. Zaista neopravdano. Želeo je da se založi za igrače, samo je želeo da stvori poštene uslove za sve, ali je bio oštro kritikovan, čak i od premijera”, rekao je Boris Beker za Eurosport i dodao:

„Mislim da je za Australiju, posebno za Melburn, važno da igrači dođu u ovaj grad. To je dobro i za ekonomiju. Država i grad imaju koristi, a onda morate da se odnosite prema igračima pravednije i sa poštovanjem.“

Beker, koji je i sam dva puta bio pobednik Australijan opena, kaže da će oni koji su u karantinu ući u turnir nespremni.

Srpski golman Marko Dmitrović strelac gola u porazu Eibara od Atletiko Madrida

Fudbaleri Atletiko Madrida su sinoć u gostima pobedili Eibar 2:1, u 19. kolu španske La Lige.

Poveo je Eibar golom srpskog golmana Marka Dmitrovića, koji je u 12. minutu bio siguran sa bele tačke. On je tek sedmi golman u istoriji španske prve lige koji je realizovao penal.

Izjednačenje Atletiku je doneo Luis Suares u 40. minutu, a isti igrač je u 89. minutu bio siguran sa penala za pobedu Madriđana.

Atletiko je zabeležio 14 pobedu u šampionatu i sa 44 boda se nalazi na prvom mestu, dok je Eibar 15. sa 19 osvojenih poena.

U narednom kolu, Atletiko će dočekati Valensiju, dok će Eibar gostovati Selti.

ŠTA PIŠU NOVINE

– Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja od petka najviše pišu o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja učenica škole glume Mirolslava Aleksića. 

BLIC – U tekstu “Jutki odbijena žalba, već danas mora iza rešetaka” list piše da je odbijena molba bivšeg predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića za odlaganje izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od tri meseca zbog seksualnog uznemiravanja. “Aleksić u pritvoru a njegova škola i dalje radi”, raste broj polaznica škole glume Miroslava Aleksića koje ga optužuju za seksualno zlostavljanje. 

VEČERNJE NOVOSTI – Pod naslovom “Šta krije Hrkalović pa neće na poligraf” o istrazi u slučaju prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice. 

DANAS – “Investicije iz Kine zagađuju vazdih u Srbiji”, upozorilo 26 poslanika Evropskog parlamenta u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varhejiju.

POLITIKA – O toku vakcinacije u Srbiji u tekstu “Sve više građana želi bilo koju vakcinu”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ

NA DANAŠNJI DAN

1771. –  Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.

1788.  –  Rođen je engleski pisac Džordž Gordon Bajron (George, Byron), najistaknutiji pesnik romantizma i jedna od najpopularnijih ličnosti svoga vremena. Književnu slavu stekao je romantičnim epom “Čajld Herold” (1812), a potom i poemom “Don Žuan” i poetskim dramama “Manfred” i “Kain”. Preminuo je od malarije 1824. u Grčkoj, gde je pomagao oslobodilačku borbu protiv Otomanskog carstva.

1894.  –  Preminup je pesnik Vojislav Ilić, koji se smatra osnivačem moderne srpske lirike i tvorcem verističkog izraza. Značajno je uticao na srpsku poeziju pred kraj 19. veka (“Ja ništa više ne verujem”, “Zimska idila”, “Jesen”, “Tamara”).

1901.  –  Preminula je britanska kraljica Viktorija (Victoria). Tokom njene dugogodišnje vladavine od 1837, koja je obeležila epohu (“Viktorijansko doba”), Britanska imperija je bila na vrhuncu privredne i političke moći

2010.  –  Vladika niški Irinej izabran za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti veoma toplo i vetrovito vreeme, sa dnevnom temperaturom znatno iznad proseka, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura će biti od jedan stepen na jugoistoku, do deset stepeni na jugu Banata, a najviša dnevna od 12 na jugoistoku do 20 stepeni Celzijusa na zapadu.

U Timočkoj Krajini će biti hladnije: jutarnja temperatura oko minus tri stepena, a najviša dnevna oko četiri stepena Celzijusa.

Danas će u Srbiji vreme biti promenljivo oblačno uz umeren, u košavskom području i na planinama i jak, a povremeno i olujni južni i jugoistočni vetar. Ponegde se očekuje slaba, kratkotrajna kiša.

U Beogradu će vreme biti promenljivo oblačno i toplo uz umeren do jak južni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura će biti oko devet stepeni, a najviša dnevna oko 16 stepeni Celzijusa.

*U ovom izeštaju korišćene su vesti Agencije Beta