O čemu ćete pričati danas: “Beli dim” iz Predsedništva, koliki će biti investicioni paket za Srbiju i Trampov izlazak iz bolnice

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Dobro jutro,

Beli dim je iskuljao sinoć iz Palate Srbija: Ana Brnabić je predložena za mandatarku vlade.

Posle 106 dana „unutrašnjeg dijaloga“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prihvatio predlog predsednika SNS-a Aleksandra Vučića i odlučio da poveri mandat dosadašnjoj predsednici vlade čiji mandat je obeležila borba protiv koronavirusa, zastoj u evropskim integracijama, dodatno razvijanje partijske države i prateća korupcija, loši izborni uslovi i potpuna polarizacija društva u kojem se dijalog o bitnim pitanjima vodi na isti način kao pri odluci o novom mandataru – dakle, između predsednika države i predsednika vladajuće stranke.

MANDATARKA BRNABIĆ

„Brnabić se nije dodvoravala stranim centrima moći“

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je rekao da je imao više kandidata ali da se odlučio za Anu Brnabić jer je svoj posao ozbiljno shvatila i nije se dodvoravala stranim centrima moći.

“Dobro je radila svoj posao i najbolji dokaz za to je i veliki broj kritika na njen račun, jer je bila odana Srbiji i borila se za interese naše zemlje… Od velikih stvari nisam ima šta da joj zamerim a od sitnica bih imao, ali bih imao i sebi što šta da zamerim”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Ani Brnabić sugerisao da najmanje polovinu Vlade čini žene i da uvede još dva ministarstva koja bi se bavila pitanjima porodice i ravnopravnosti polova.

Predsedništvo Srpske napredne stranke prethodno je jednoglasno podržalo predlog Vučića za mandatara za sastav nove vlade.

„Pred Srbijom najveći izazov pritisci oko Kosova“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbija u narednom periodu suočiti sa brojnim izazovima a pre svega pritiscima oko Kosova i pokušajima primoravanja da prizna nezavisnost Kosova, a da za to ne dobije ništa.

On je rekao da je mandatarki za sastav vlade Ani Brnabić i skupštinskoj većini ukazao da treba nastaviti evropski put Srbije uz čuvanje prijateljstva sa Rusijom i Kinom i izgradnju sve boljih odnosa sa SAD.

“Nova vlada imaće cilj u naredne četiri godine da se podigne ekonomska snaga Srbije i poveća standard građana, da nastavi izgradnju puteva i kao i realizuje nove projekte”, rekao je Vučić.

On je naveo koji se projekti planiraju, a posebno je istakao da do septembra ili oktobra sledeće godine očekuje početak izgradnje metroa u Beogradu.

Vučić je dodao da je zdravstvo ključno za budućnost zemlje i rekao da se nastavlja ulaganje u zdravstvene centre.

Treća važna stvar za novu vladu je, kako je dodao, očuvanje mira i stabilnosti i jačanje bezbednosnog sistema zemlje.

Najavio je ulaganje u vojsku i policiju, ali i dodao da uspeh policije zavisi od tužilaštva i pravosudja koji treba da ojačaju borbu protiv kriminala i korupcije.

U subotu najveća vojna vežba

Vučić je najavio da će u subotu, 10. oktobra biti održana najveća do sada vojna vežba ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Na pitanje zašto mu je trebalo 106 dana da predloži mandtara, predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa svima i da je dugo razmišljao o najboljem rešenju.

Prema njegovim rečima, o tome ko će činiti novu vladu i iz kojih koalicija razgovaraće se još, a očekuje da će mandatarka objaviti sastav vlade u narednih sedam dana.

Na kritike što je odabrao 5. oktobar da saopšti ime premijera, Vučić je rekao da se nije bavio simbolima, već je to “običan radni dan”, te da ne živi u prošlosti, već je okrenut budućnosti.

“Prema 5. oktobru nemam ni idolopoklonički ni osvetnički odnos, odvratne su mi slike spaljene skupštine i prebijanje jednog starca, ali bila je i jedna pozitivna stvar – Srbija se okrenula svetu iako nas je to koštalo puštanja na slobodu albanskih terorista”, rekao je Vučić.

Onima koji misle da će ga “srušiti na ulici” poručio je da se vlast neće menjati na silu i da je do sada “dolazio na svaki njihov skup, na pet metara i uvek im se suprotstavljao”.

Povodom ocena iz Prištine da ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin svojim izjavama ponižavaju kosovske žrtve, Vučić je rekao da nije pažljivo pratio ni izjave albanskog premijera ni prištinskih zvaničnika.

On je kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju i zvaničnicima iz Prištine poručio da je Srbiji važno da živi u miru sa Albancima, ali da im stalno ponavlja “da ne postoji taj malj kojim će neko da nas udari po glavi da im damo šta priželjkuju, a da oni nastave da napadaju i nas i našu decu”.

“Ako želite da razgovarate, spremni smo, a silom i pritiskom to je nemoguće. I to sam im rekao mnogo oštrije, ja pred vama to uvek kažem u blažem tonu a njima mnogo oštrije”, rekao je Vučić novinarima.

„Što priliči Jupiteru , ne priliči volu“

Povodom ocena Evropske komisije Vučić je rekao da nije video izveštaj, ali na navode da je policija upotrebila brutalnu silu prema demonstrantima ispred Skupštine naveo je da je policija reagovala tek kad su demonstranti ušli u skupštinu.

Citirajući latinsku izreku “što priliči Jupiteru ne priliči volu”, Vučić je rekao da neće pristati na “dvostruke aršine”, odnosno da iz EU kritkuju postupanje vlasti u Srbiji, a da niko iz Srbije ne može da kritikuje zvaničnike i politiku EU, i poručio novinarima da ga to pitaju kad dodje Oliver Varhei pa će im pred njim sve odgovoriti.

EU predstavlja Izveštaj o napretku, Paket proširenja i investicioni plan za Zapadni Balkan

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji predstaviće danas u Briselu Paket proširenja EU 2020 i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Paket proširenja 2020. u kome su sadržani izveštaji o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU biće predstavljen na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta koji je zakazan za 15.15.

Detalji Ekonomskog i investicionog plana za region nisu poznati ali je, govoreći o procesu proširenja Unije, proteklog vikenda u Zagrebu, Varheji najavio da će taj plan biti „snažno usmeren na povezivanje kako unutar regiona tako i regiona s EU“.

„Cilj našeg plana je da ojača transevropske saobraćajne i energetske veze i da nadogradi infrastrukturu ključnu za ekonomski razvoj. Rešavaćemo i izazove zelene i digitalne tranzicije. A kao podrška ekonomskom razvoju pružićemo podršku i ljudima: obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita igraće važnu ulogu“, rekao je Varheji.

On je podsetio da je prvi talas podrške EU Zapadnom Balkanu usmeren na hitnu medicinsku pomoć i pokretanje finansijskog paketa od 3,3 milijarde evra kako bi se regionu pomoglo da prevlada direktne posledice pandemije koronavirusa.

Nadalje, kako je dodao, fokus je na podršci dugoročnijem socioekonomskom oporavku Zapadnog Balkana kome su „potrebna strateška i ciljana ulaganja u oblasti koje će tim zemljama omogućiti da svoje ekonomije razvijaju na održiv način i povećaju usklađenost s EU“.

CRNA GORA

Đukanović pozvao na konsultacije za formiranje nove vlade Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović uputio je poziv za konsultacije o mandataru za sastav Vlade Crne Gore.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, poziv su dobili nosioci lista koalicija “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića, prenela je Televizija Crne Gore.

Termin predvidjen za konsultacije je četvrtak, 8. oktobar, u 11 časova, saopšteno je iz Djukanovićevog kabineta.

“Nakon konsultacija, predsednik će predlog, u skladu sa Ustavom, dostaviti Skupštini Crne Gore”, dodaje se.

Nova parlamentarna većina je na konstitutivnoj sednici skupštine, 23. septembra, odabrala Zdravka Krivokapića kao svog kandidata za mandatara. Predlog za mandatara potpisao je 41 poslanik Skupštine Crne Gore.

Lider kolacije “Crno na bijelo” Dritan Abazović objavio je na Tviter nalogu da je dobro što je predsednik Crne Gore Milo Djukanović pozvao nosioce lista koje su pobedile na parlamentarnim izborima na konsultacije o mandataru za sastav Vlade.

“Crna Gora je u teškoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi i nemamo vremena za gubljenje. Nadam se skorom formiranju vlade u korist gradjana”, naveo je Abazović.

Albanija odobrila reformu izbornog zakona da podstakne izgled za članstvo u EU

Albanski parlament je odobrio izmene izbornog zakona namenjene sprečavanju manipulacije glasovima, što je ključni uslov da Albanija počne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

U parlamentu od 140 mesta 97 poslanika glasalo je za amandmane, 15 protiv, a pet je bilo uzdržano. Parlament je takodje izabrao nove zvaničnike u glavnoj izbornoj komisiji.

Promene uključuju i prag od jedan odsto za ulazak političkih stranaka u parlament.

Novi izborni zakon primenjivaće se od narednih parlamentarnih izbora predviđenih za 25. april iduće godine.

Izbori u postkomunističkoj Albaniji uvek su bili osporavani i obeleženi neregularnostima uključujući navode o kupovini glasova i manipulacijama pri prebrojavanju glasova.

Izborna reforma sledila je preporuke Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koja je nadzirala izbore u toj zemlji.

U albanskom parlamentu sada dominira levičarska Socijalistička partija. Glavna opozicija desnog centra koja je bojkotovala parlament prošle godine kritikovala je novi izborni zakon.

Ranije ove godine Evropska unija dala je zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji da počnu pregovore o članstvu u Uniji ali još nije odredila datum za te pregovore.

Tači: Srbija još nije promenila fašističku politiku

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je povodom uvredljivih izjava ministara u vladi Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vulina o albanskim žrtvama nedavnog rata, da Srbija još nije promenila svoju fašističku politiku.

Tači je na Tviteru napisao da su izjave Dačića i Vulina o civilnim žrtvama koje je ubio Miloševićev režim, akcije koje podrivaju dijalog i napore za pomirenje.

“Uvredljive izjave Dačića i Vulina o civilnim žrtvama rata, koje je ubio Miloševićev režim, dokaz su da Srbija još nije promenila svoju fašističku politiku. Takve akcije štete dijalogu i podrivaju naše zajedničke napore za pomirenje”, napisao je Tači na Tviteru.

Zbog ovih izjava prethodno su reagovali predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani i Vlada Kosova.

Osmani je rekla da Vlada Kosova nikako ne treba da pregovara sa ljudima poput Ivice Dačića koji, kako je navela “skrivanjem zločina i pretnjama čine dvostruki zločin”.

Ona je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva kosovskog parlamenta rekla da je dijalog Kosova i Srbije, umesto da služi za normalizaciju odnosa dve države, poslužio za “normalizaciju srpskih političara koji su bili deo režima Slobodana Miloševića”.

“Sa nekim poput Dačića koji u ovom trenutku otvoreno preti i skriva zločin, čime čini dvostruki zločin – Vlada Kosova apsolutno ne bi trebalo da pregovara”, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Dačić je otvoreno pretio Srbima “koji mogu ukazati na mesto gde se nalaze žrtve sa Kosova”.

Vlada Kosova je saopštila da “izražava duboko razočaranje” izjavama visokih srpskih zvaničnika koji “otvoreno nastavljaju da pokazuju dubok nedostatak poštovanja prema žrtvama nedavnog rata na Kosovu”, kao i prema njihovim porodicama koje “decenijama i dalje očajnički traže rodjake koje su otele srpske snage”.

U saopštenju se ocenjuje da “takve skandalozne izjave, osim što teško vredjaju sve žrtve srpskih zločina, dokazuju svetu da je zvanični Beograd tokom svih ovih godina namerno i svesno prikrivao tragove zločina, skrivajući mesta masovnih grobnica u kojima su završile stotine hiljada nevinih civila”.

“Vlada Kosova protivi se ovom političkom mentalitetu i očekujemo da međunarodna zajednica učini isto, posebno Evropska unija i SAD, kao nezamenljivi faktori u izgradnji mira i evroatlantske perspektive zapadnog Balkana”, piše u saopštenju.

Vlada Kosova navela je da je “odlučna da posvećeno radi za mirnu budućnost regiona” i da će “nastaviti snažnu saradnju sa zapadnim saveznicima radi što brže integracije u veliku porodicu civilizovanih i demokratskih evroatlantskih zemalja, u kojoj nema mesta mržnji prema drugim nacionalnostima”.

Dačić je nedavno na televiziji Hepi rekao da neki Srbi “potkazuju” i Albancima i Hrvatima “ričaju razne gluposti, pokazuju im gde su sahranjeni Albanci širom Srbije”, a da neki ljudi “iz Tužilaštva za ratne zločine saradjuju sa Albancima”.

Vulin je kritikujući izjave albanskog premijera Edija Rame u nekoliko saopštenja kosovske Albance nazvao “Šiptarima”.

DSK spremna da ustupi mesto predsednika Kosova ako Tači ode u Hag

Demokratski savez Kosova (DSK) spreman je da ponudi Demokratskoj partiji Kosova (DPK) mesto predsednika i dva ministarstva u slučaju da se potvrdi optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Prema neimenovanim izvorima portala koha.net u neformalnim susretima razgovaralo se o mogućnosti da DPK bude odmah uključen u vladu, ako optužnica bude potvrđena njihovom predsedniku Kadriju Veseljiu i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

Prema tim izvorima, ponuda za DPK je nominacija kandidata za predsednika, kao i preuzimanje dva ministarstva u aktuelnoj vladi Avdulaha Hotija, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva zdravlja.

Zvaničnici DPK koje je portal kontaktirao negirali su takve diskusije.

Potpredsednik DSK Lutfi Haziri rekao je da to nije istina i da nema saznanja o ovim opcijama, ali je lider DSK Isa Mustafa već nedeljama upozoravao da bi se promene u vladi mogle dogoditi svakog trenutka i da partneri moraju biti spremni za rekonfiguraciju.

Portparol DPK Avni Bitići rekao je da nije bilo takvih razgovora.

I Alijansa za budućnost Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, nema saznanja o diskusijama o proširenju koalicije.

Pokret Samoopredeljenje i predsednica parlamenta Vjosa Osmani i dalje insistiraju da su prevremeni izbori jedina opcija koja omogućava stabilne institucije.

Tramp izašao iz bolnice

Predsednik SAD Donald Tramp izašao je iz bolnice Volter Rid u kojoj je proveo tri dana zbog lečenja od COVID-19 i vratio se u Belu kuću helikopterom “Marine One”, preneo je Gardijan.

Tramp je, izlazeći iz bolnice, nosio masku, ali ju je skinuo dok je pozirao fotoreporterima.

On je i dalje zaražen koronavirusom, a prema smernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, trebalo bi da ostane u izolaciji još najmanje 10 dana.

Tramp je potom na Tviteru objavio kratku poruku u kojoj je Amerikancima poručio da na raspolaganju imaju najbolje lekove, nedavno razvijene.

“Otišao sam u bolnicu, nisam se najbolje osećao i već pre dva dana sam se osećao sjajno… Živimo u najboljoj zemlji na svetu”, rekao je Tramp.

“Sada sam dobro… Vakcine stižu uskoro”, poručio je Tramp.

Njegov lični lekar, Šon Konli, istakao je da je predsednik Tramp ispunio sve uslove za otpuštanje iz bolnice, iako nije u potpunosti ozdravio. Konli je rekao i da će Tramp, po izlasku iz bolnice, primiti četvrtu dozu remdesivira.

Tramp, inače, planira da učestvuje u sledećoj predizbornoj debati, rekao je portparol njegove kampanje. Debata bi trebalo da bude održana 15. oktobra.

Rezolucija senatora iz Ohaja o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma

Senatori američke savezne države Ohajo Rob Portman i Šerod Braun (Sherrod Brown) predstavili su početkom oktobra dvostranačku rezoluciju o priznavanju 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

“Nikada ne smemo zaboraviti kršenje ljudskih prava počinjeno tokom gradjanskog rata u Bosni i Hercegovini”, rekao je Portman i dodao da rezolucija obeležava 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat.

Braun je rekao da je Dejtonskim mirovnim sporazumom pregovaranim u bazi Rajt-Paterson okončan gradjanski rat koji je “rezultat brutalno nasilnog verskog progona i genocida nad hiljadama muslimanskih muškaraca, žena i dece pre 25 godina”.

“Ova dvostranačka rezolucija ne samo da obeležava hrabre pripadnike vojske koji su diplomatskim putem doneli mir, već je podsetnik da se uvek moramo boriti protiv verske zadrtosti”, rekao je senator.

Rezoluciju će Predstavničkom domu Kongresa SAD predstaviti zastupnik iz Ohija Majk Tarner (Mike Turner), koji je 1995. kada je Dejtonski mirovni sporazum potpisan bio gradonačelnik Dejtona.

“Tokom mirovnih pregovora, dejtonska zajednica i ja mogli smo se osvrnuti na istoriju i značaj ovog prekretničkog sporazuma. Mesecima smo otvarali našu zajednicu bosanskim, srpskim i hrvatskim diplomatama i molili za njihov mir”, rekao je Tarner.

U rezoluciji se navodi da su “bosanski Srbi koristili koncentracione logore kao sredstvo protiv muslimanskih muškaraca, žena i dece, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. godine, gde je oko 8.000 muslimanskih muškaraca i tinejdžera bilo zatočeno i ubijeno”.

Dejtonski mirovni sporazum kreiran je u Dejtonu u američkoj saveznoj državi Ohajo od 1. do 21. novembra 1995, kada je parafiran, a zvanično je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Putin pozvao na neposredni prekid vatre u Nagarno-Karabahu

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na posredni prekid vatre u oblasti Nagorno-Karabah tokom telefonskog razgovora sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinijanom.

“Vladimir Putin je ponovo insistirao na neophodnosti neposredne obustave borbenih operacija”, saopštio je Kremlj.

U Nagorno-Karabahu devet dana traju sukobi azerbejdžanskih i jermenskih snaga bezbednosti.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Evropol: Pandemija koronavirusa favorizuje rast sajber kriminala

Pandemija koronavirusa favorizovala je rast sajber kriminala u Evropi, posebno u pogledu dečije pornografije i raznih prevara onlajn, saopštila je Evropska policijska služba (Evropol).

“Kriminalci su brzo iskoristili pandemiju korona virusa da bi napali ranjive” u kontekstu karantina i ograničenog kretanja što je navelo ljude da mnogo više koriste internet, navodi se u saopštenju Evropola.

Prevare onlajn su na taj način postale idealna strategija za sajber kriminalce koji svoju robu prodaju kao proizvode koje će sprečiti ili izlečiti korona virus, naveo je Evropol sa sedištem u Hagu.

Pored toga registrovani su sadržaji o seksualnom uznemiravanju dece, a prikazivanje takvih sadržaja je postalo popularnije nego inače zbog ograničenog kretanja i putovanja.

“Pandemija koronavirusa je usporila mnoge aspekte našeg normalnog života. Ona je na našu žalost ubrzala kriminalne aktivnosti onlajn”, ocenila je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson (Ylva Johansson).

Prema njenim rečima, organizovani kriminal zloupotrebljava ranjive osobe, bilo da su to ljudi koji su ostali bez posla ili preduzeća, a najgore od svega eksploatišu decu.

SPORT

Karenjo Busta zakazao duel sa Đokovićem

Španski teniser Pablo Karenjo Busta plasirao se sinoć u četvrtfinale Rolan Garosa, nakon što je pobedio Nemca Danijela Altmajera u tri seta – 6:2, 7:5, 6:2.

Karenjo Busta, 18. teniser sveta, savladao je 186. igrača na ATP listi za dva sata i 22 minuta.

Sinoćnjom  pobedom, Karenjo Busta je zakazao duel sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem.

Biće to peti međusobni duel Đokovića i Karenja Buste, a srpski teniser je do sada upisao tri pobede. Poslednji su odigrali na Ju Es Openu kada je najbolji teniser sveta diskvalifikvan nakon što je slučajno lopticom pogodio linijskog sudiju.

O ČEMU PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

(Beta) – Beogradski dnevnici na naslovnim stranama za utorak 6. oktobar 2020. godine najviše pažnje posvetili su novom mandatu Ane Brnabić za sastav srpske vlade.

BLIC- Centralna tema nova Vlada Srbije, a list navodi da se očekuju iznenadjenja “Ana Brnabić premijerka, biće mnogo novih imena u Vladi”. O godišnjici ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića “Ko je ubio gardiste u Topčideru”.

VEČERNJE NOVOSTI – O kritikama u Izveštaju Evropske komisije zbog izjave Aleksandra Vučića da EU nije pokazala solidarnost oko pandemije “EU uvela verbalni delikt za Vučića”. O novoj Vladi pod naslovom “Ani mandat, uvode se dva nova resora”.

DANAS – Da li se Srbija dovoljno promenila od 5. oktobra 2000. do 5. oktobra 2020. u tekstu “Dve decenije borbe za tri puta veći standard”. Opozicija o odluci predsednika da saopšti ime mandatara na godišnjicu promena “Borko Stefanović: Vučić želi da porazi 5. oktobar”.

POLITIKA – Predsednik Srbije poverio mandat Ani Brnabić “Vlada kontinuiteta, stabilnosti i napretka”. O situaciji pred američke izbore “Trampova kampanja iz bolničkog kreveta”. O novom suženju za ubistvo Slavka Ćuruvije “Okrivljeni ne misle da je sud pristrasan”.

Grupa Led Cepelin dobila sudsku bitku o pravima na Stairway to Heaven

Legendarna britanska rok grupa “Led Cepelin” je zvanično dobila sudsku bitku započetu pre šest godina kada je jedan kalifornijski bend podneo tužbu zbog plagijata svetski poznate pesme “Stairway to Heaven” iz 1971.

Vrhovni sud SAD kojem su se na kraju obratili podnosioci tužbe, odbio je da raspravlja o tom slučaju, čime ostaje validna prethodna sudska odluka prema kojoj je čuveni bend zaista autor pesme koja je postala rok klasik.

Sud je pre šest godina razmotrio prvi put tužbu podnetu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava navodeći da početne note poznate pesme nisu delo gitariste Džimija Pejdža već deo pesme “Taurus” kalifornijskog benda “Spirit” iz 60-ih godina.

Tužbu nije podneo američki bend, već naslednici.

Pesmu “Taurus” je 1968. izdao bend “Spirit”, a autor pesme, gitarista te grupe Rendi Kalifornija je ranije u nekoliko navrata rekao da je “Led Cepelin” nastupao nekoliko puta na mestima gde je nastupao i “Spirit” i da je grupa mogla da čuje pesmu.

Pesma “Taurus” traje dva minuta i 37 sekundi, a u pesmi “Led Cepelina” se navodno čuje jedan minut te pesme i to na samom početku.

“Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni ‘hvala’ rekli”, rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.

Taj muzičar je zadržao mnoge novinske članke i priče o plagijatu koje su navele njegove bližnje da pokrenu sudsku proceduru.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1927 – Premijerom filma “Pevač džeza” u Njujorku, sa tada vrlo popularnim pevačem Alom Džonsonom (Jonson) u glavnoj ulozi, počela je era zvučnog filma.

1988 – Pod pritiskom demonstracija, tokom kojih je Slobodan Milošević učvršćivao svoju vlast u Srbiji, rukovodstvo Vojvodine podnelo je ostavke. Tokom protesta, demonstranti su na funkcionere koji su pokušali da im se obrate, bacali jogurt, zbog čega je ovaj događaj kasnije popularno nazvan “jogurt revolucija”.

2007 – Preminuo je muzičar i kompozitor, klavijaturista Laza Ristovski. Svirao je u rok grupama “Smak” i “Bijelo dugme” i pripadao muzičarima koji su obeležili jugoslovensku rok scenu.

2018  –  Preminula je španska operska pevačica Monserat Kabalje (Montserrat Caballe) poznata po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvela je više od 90 različitih uloga i snimila oko 80 albuma. Sa pevačem Fredijem Merkjurijem iz grupe “Kvin” snimila je pesmu “Barselona” koja je  postala himna letnjih olimpijskih igara održanih 1992. godine u Barseloni.

KAKVO NAS VREME OČEKUJE

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i svežije vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren južni vetar. Najniža temperatura kretaće se od 13 do 17 stepeni, najviša dnevna od 21 do 25 stepeni.

I u Beogadu će danas biti pomenljivo oblačno i svežije, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Više padavina se očekuje u jutarnjim časovima.

Duvaće slab i umeren južni vetar, najniža temperatura  oko 15, najviša dnevna oko 22 stepena.

PREPORUKA

Peđa Obradović je izvrstan novinar TV N1 i piše blog „za sve one kojima je svega dosta, koji su u strahu da će umreti od bolesti od kojih pate, za one koji veruju da ih “tera maler”, da ih život ne štedi i posebno za one koji su zbog toga na ivici da odustanu“.

*U ovom pregledu korišćeni su izveštaji agencije Beta