O čemu ćete danas pričati: Aleksić zadržan u pritvoru, počinje masovna vakcinacija, Haradinaj preti ujedinjenjem Kosova i Albanije

0
screenshot/youtube*/gape

Dobro jutro,

Vest dana je da će nastavnik glume, osumnjičen za silovanje Miroslav Mika Aleksić zadrržan u pritvoru do 30 dana odlukom suda, nakon sinoćnjeg saslušanja.

Druga bitna stvar danas jeste ta da počinje masovna vakcinacija građana Srbije.

Aleksić u pritvoru 30 dana

Nastavniku glume Miroslavu Miki Aleksiću, osumnjičenom za silovanje, Viši sud u Beogradu je odredio pritvor do 30 dana, čime je usvojio predlog tužilaštva pred kojim je saslušan negirajući krivicu.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda odredio je pritvor osumnjičenom, zbog osobitih ololnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke i da će u kratom periodu ponoviti krivično delo, navedeno je u saopštenju.

Pritvor je odredjen i zbog toga što je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora duža od 10 godina, a način, težina i posledice krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vodjenje postupka, dodaje se u saopštenju.

Aleksić i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Prethodno, on je negirao na saslušanju krivicu za silovanje i nedozvoljene polne radnje.

Iz tužilaštva je saopšteno da se Aleksić sumnjiči da je ta krivična dela počinio od 2008. do 2020. godine, a oštećene su u to vreme bile maloletne, ali i nakon njihovog punoletstva, navelo je Više tužilaštvo i dodalo da će sprovesti dalju istragu.

Aleksić je saslušan kao osumnjičeni za silovanje (čl. 178 KZ) i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje (čl. 183 KZ), prema iskazima oštećenih, od kojih je jedna maloletna.

Tužilaštvo je navelo da neće iznositi druge detalje iz ovog postupka, zbog težine krivičnih dela koja se osumnjičenom stavljaju na teret, kao i činjenice da je on uživao poverenje celokupne javnosti, i da je javnost uznemirena zbog ovog slučaja, naročito imajući u vidu da su žrtve bile maloletne.

U saopštenju, Više tužilaštvo takodje je podsetilo da je „zakonska obaveza svih učesnika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju u toku postupka, pogotovo imajući u vidu interese oštećenih koje tek treba da budu ispitane u istrazi“.

I glumica Iva Ilinčić prijavila Aleksića policiji

Nakon što je glumica Milena Radulović javno istupila sa tvrdnjama da ju je, dok je još bila maloletna, silovao nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić, njega su za zlostavljanje prijavile još neke devojke, a oglasili su se i brojni bivši učenici njegove škole glume koji su pričali o svom iskustvu.

Glumica Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) Iva Ilinčić (24) je takođe prijavila Aleksića (68) policiji.

Kako je navela u razgovoru za Blic, prvi put je, seksualno zlostavljana sa 17 godina. Usledio je period pauze do 18. godine, a onda se nastavilo.

“Pre nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao. Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljaće. Neće se nikad zaustaviti”, rekla je Ilinčić u intervjuu za Blic.

“Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svet reditelja, producenata”, dodala je ona.

Mlada glumica je naglasila da je “odbijala da prihvati realnost, dugo je ignorisala, a onda je priznala prvo sebi, što je bio ogroman korak”.

O zlostavljanju u školi nije se pričalo, čak ni između drugarica.

Počinje masovna vakcinacija, kineska vakcina prošla sve testove za upotrebu u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od danas u Srbiji početi „masovna“ vakcinacija građana protiv koronavirusa.

Ona je navela da će od sutra biti vakcinisani prosvetni radnici, pripadnici vojske i policije, kao i novinari.

„Mi smo ljude koji su izrazili interesovanje već počeli da pozivamo na vakcinaciju. Molim vas da se prijavite svi u što većem broju, što brže i efikasnije uradimo ovo, brže ćemo se vratiti normalnom životu“, navela je premijerka a prenela Vlada Srbije.

Ocenila je da sistem prijave za vakcinaciju preko portala eUprave funkcioniše „apsolutno savršeno“ i apelovala na prosvetne radnike da se prijave u što većem broju s ozbirom na nastavak školske godine.

„Izuzetno je važno da svi zajedno uradimo sve što je u našoj moći da deca što duže idu u školu. Posebno je to važno za najmladje osnovce od prvog do četvrog razreda, da budu sa svojim učiteljima i nastavnicima, da se druže, socijalizuju i stiču radne navike. Zato smo i doneli odluku da ponovo kreneo sa nastavom posle zimskog raspusta“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navodeći da postoji „izuzetno dobar“ sistem nadzora nad novoobolelima, ona je najavila da će nadležni u saradnji sa timovima iz Instituta za javno zdravlje Srbije svakodnevno pratiti broj novoobolelih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja u školama.

Kineska vakcina protiv korona virusa dobila je dozvolu za upotrebu u Srbiji, objavio je sinoć Blic na svom sajtu.

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je rešenje za 100.000 komada vakcine iz Kine koja je prošla sve neophodne testove, objavio je Blic pozivajući se na svoja saznanja.

Kako je navedeno, kineskoj vakcini protiv korona virusa potvrdjen je kvalitet i može da počne da se daje.

Ivanuša: Mnoge zemlje imaju manje vakcina nego Srbija

Direktor kancelarije Svetske zdavstvene organizacije (SZ0) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da Srbija ima više vakcina protiv korona virusa nego druge zemlje u svetu, zahvaljujući intenzivnom radu u nabavci od različitih proizvodjača.

„Mnoge zemlje imaju puno manje vakcina, ili čak nemaju nijednu dozu. Bolest je nova, trebalo je vreme da se razviju vakcine i potrebno je relativno dosta vremena da bi se proizvele dvoljne količine i nema ih trenutno za sve“, rekao je Ivanuša za Radio televiziju Srbije (RTS).

Na pitanje o Kovaksu, globalnom mehanizmu čiji je cilj da zemlje članice ravnomerno u istom trenutku dobiju vakcine, on je rekao da je ta inicijativa efikasna, ali i da i ona stoji u redu za vakcine.

„Za sad Kovaks inicijativa ima obezbedjene barem dve milijarde doza vakcina u ovoj godini. Očekuje se da bi veće isporuke državama mogle krenuti u drugom kvaratalu ove godine“, rekao je Ivanuša, navodeći da su sve države „nervozne“ i žele da dobiju vakcinu.

Grčka traži potvrde o vakcinaciji

Evropska unija nastoji da smanji zabrinutost gradjana o tome da bi mogli biti primorani da se vakcinišu protiv korona virusa kako bi im bilo dozvoljeno da putuju, dok se debata vrti oko upotrebe potvrda o vakcinaciji kako bi se pomoglo ponovnom otvaranju turizma širom 27-članog bloka.

Evropska komisija razmatra grčki predlog za izdavanje potvrda o vakcinaciji kako bi pomogla putnicima da brže otputuju na odmor i izbegnu još jedno pogubno leto za evropski turistički sektor.

Grčka planira da izda digitalne potvrde svakome ko se vakciniše protiv kovida 19.

Šefovi država i vlada EU trebalo bi da razgovaraju o grčkom predlogu na video sastanku u četvrtak.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefćović insistira da je „vakcinacija dobrovoljna“.

On je naveo da neki ljudi ne mogu da prime vakcinu iz zdravstvenih razloga, dok drugi mogu jednostavno da odbiju.

Haradinaj preti ujedinjenjem Kosova i Albanije

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i kandidat za predsednika Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da svojim ponašanjem prema Kosovu, Evropska unija može naterati Kosovo na ujedinjenje sa Albanijom.

Haradinaj je, kako javlja pprištinska agencija telegrafi.com, tokom predstavljanja izbornog programa svoje stranke bio vrlo kritičan prema Evropskoj uniji.

Otvorio je pitanje šta će se dogoditi za četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka.

„Ako Kosovo nije pred vratima NATO-a i ako Kosovo nema liberalizaciju viznog režima EU, ne postoji priznanje od pet zemalja članica EU, ako nismo pred vratima UN-a, šta ćemo sledeće, da li ćemo prihvatiti ono što su pokušali da nas uvere da je Kosovo umorno, slabo“, zapitao se Haradinaj.

Upitao je da li Kosovo da prihvati da bude deo zamrznutog sukoba i dodao da Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da završe mnoge otvorene teme.

„Kosovo treba da odluči šta dalje a ne da se kaže sačekajte da vidimo šta ćemo sa vama. Mi nećemo prihvatiti zamrznuti sukob, nećemo dozvoliti da nas dele, ali ćemo ići na referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Zapamtite to, ne zato što mi tako hoćemo, jer smo 20 godina Zapadu govorili da smo za evroatlansko Kosovo, da budemo deo EU, NATO-a, da postanemo članica UN-a“, kazao je Haradinaj.

On je rekao da ako bi EU htela, mogla bi da ubedi pet zemalja članica EU da priznaju Kosovo, umesto da gradjane Kosova ostavi „izolovane, i povremeno im kažu krivi ste za ovo ili ono“.

„Zar su Srbija i druge susedne zemlje savršene. Ne možemo čekati dok neko bude raspoložen da se reši kosovsko potanj“, kazao je Haradinaj.

Predsednik opštine Ulcinj koga terete za partijsko zapošljavanje – pušten da se brani sa slobode

Predsednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i još četiri osobe koje se terete za nesavestan rad pušteni su da se brane sa slobode, potvrdjeno je agenciji Beta.

Zajedno sa Nrekićem pušteni su direktor Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti, sekretar Komunalne policije i bivši predsednik Skupštine Opštine Ulcinj Milazim Mustafa, kao i sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Ulcinj Sead Osmanović i sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Goran.

Kako je agenciji Beta rekao advokat Zoran Piperović oni se terete za nesavestan rad u službi i dodao da partijsko zapošljavanje, što mediji navode kao razlog hapšenja, ne postoji kao krivično delo.

Nrekić se, kako nezvanično saznaje TV Vijesti, sumnjiči da je duže vreme, a naročito tokom prošle godine omogućio nezakonito zapošljavanje 99 radnika u opštini Ulcinj čime je budžet opštine oštećen za više od 328.000 evra, koliko su iznosile plate tih zaposlenih za 10 i po meseci.

Funkcioner DPS-a se tereti da je u kabinetu opštine zaposlio 11 ljudi, a za ostale dao saglasnost da se angažuju po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u opštinskim službama i to za poslove iz redovne nadležnosti tih organa.

Piperović je medjutim kazao da se radi o sezonskom zapošljavanju kao i da se čeka izveštaj veštaka o tome da li je bilo štete za budžet.

Brnabić: Ne dozvoljavamo urušavanje poreskog sistema

Premijerka Ana Brnabić je na sastanku sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu izjavila da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za te kategorije ljudi i da ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje za one kategorije ljudi koje su posebno ugrožene, saopšteno iz Vlade Srbije.

Dogovoreno je da naredne nedelje bude održan niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije, i što brže pronašlo rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Udruženje radnika na internetu: Nijedan naš zahtev nije odbijen

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da je na sastanku u Vladi dogovoreno da treba utvrditi realno stanje na osnovu kojeg će doći do obustave poziva, rešenja i opomena za prinudnu naplatu (poreza), što je prvi zahtev koji su istakli.

Kako je navedeno, sastanak je kao inicijalni razgovor poslužio za upoznavanje i razmenu argumenata, i bilo je reči o „bližem definisanju kategorija radnika na internetu koji su dobili ili očekuju poreske pozive i rešenja u proteklih pet godina kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za sve radnike na internetu“.

Kako se dodaje, na sastanku  nije odbijen nijedan zahtev koji je Udruženje radnika na internetu istaklo i postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave.

„Mi ne odustajemo od naših početnih zahteva, a to su obustava slanja poziva, rešenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period pre donošenja pravnog okvira za nas. O budućim rešenjima diskutovaće se tek kad se reši trenutna situacija“, istaknuto je u saopštenju.

Ombudsman pokrenuo kontrolu posle filma „Otac“

Zaštitnik gradjana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra za socijalni rad „Solidarnost“ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posle informacije da jedan gradjanin godinama ne uspeva da vrati svoje troje dece, koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, iako je ispunio sve uslove, saopšteno je juče.

Ombudsman je upozorio na mogućnost ugrožavanja ili povrede prava i najboljih interesa dece pošto je u medijima objavljena informacija da njihov otac ne može da uspostavi kontakt sa nadležnima u kragujevačkom Centru za socijalni rad „Solidarnost“ iako je „odavno“ ispunio uslove za vraćanje starateljstva koji su od njega traženi.

„Zaštitnik gradjana zbog toga od ovih nadležnih organa traži da mu u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju“, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana.

Potez ombudsmana usledio je nakon medijskih objava o događajima koji su inspirisali film „Otac“ koji je pre nekoliko večeri emitovan na RTS.

Ruski sud odredio pritvor Navaljnom do 15. februara

Ruski sud je odredio pritvor opozicionaru Alekseju Navaljnom od 30 dana, nakon što se najpoznatiji protivnik predsednika Vladimira Putina vratio u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Sud je doneo presudu posle na brzinu organizovanog saslušanja u policijskoj stanici gde je Navaljni bio otkako je sinoć uhapšen na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Iako najavljeno, hapšenje Navaljnog odmah po povratku u Rusiju izazvalo je oštre reakcije i u zemlji i iz inostranstva.

Brojne pristalice Navaljnog uzvikivale su „Sramota“ ispred policijske stanice kada je sudija pročitao presudu, a saveznici vodećeg ruskog opozicionara odmah su pozvali gradjane na proteste.

Hapšenje Navaljnog, koje su osudile SAD, EU i članice Unije, doprinelo je povećanju postojećih tenzija izmedju Rusije i Zapada.

Glavni strateg u timu Navaljnog Leonid Volkov najavio je pripreme za „velike mitinge“ u subotu širom Rusije.

Gradjane na ulice je pozvao i sam Navaljni, u video poruci objavljenoj po izricanju presude.

„Ne plašite se, izadjite na ulice. Nemojte da izlazite zbog mene, učinite to zbog sebe i svoje budućnosti“, rekao je Navaljni.

Ispred policijske stanice u kojoj je Navaljni saslušan uhapšeno je najmanje 13 demonstranata, a u Sankt Peterburgu najmanje 55.

Navaljni (44), poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Putinovoj Rusiji, uhapšen je preksinoć nakon što je avion u kojem je bio preusmeren na Šeremetjevo sa aerodroma Vnukovo, gde su ga brojne pristalice čekale.

Ruske vlasti su u četvrtak izdale nalog za hapšenje Navaljnog nakon što su mu u decembru dale rok od 24 sata da se javi službi za zatvorske kazne na osnovu uslovne kazne zatvora, izrečene nakon što je u decembru 2014. godine osudjen za prevaru i pranje novca.

Navaljni je te optužbe odbacio kao politički motivisane, a Evropski sud za ljudska prava presudio je da je nezakonito osudjen.

Uslovni period po toj presudi trebalo je da istekne u decembru 2020. godine, a nekoliko dana pre njegovog isteka vlasti su ga optužile da se nije javljao na redovne provere.

Ruske vlasti su prošle nedelje navele da će tražiti da Navaljni odsluži u zatvoru tri i po godine kazne na koju je osudjen uslovno. Saslušanje tim povodom zakazano je za 2. februar.

On je taj potez opisao kao pokušaj Kremlja da ga odvrati od povratka u domovinu, gde želi da nastavi sa političkim aktivnostima.

Najava dogadjaja za 19. januar 2020. godine

Svet

VAŠINGTON – Odlazećem predsedniku SAD Donaldu Trampu poslednji dan na funkciji.

BRISEL – Sastanak EU-NATO posvećen novoj američkoj administraciji i odnosima sa Turskom, na kojem će učestvovati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, šef evropske diplomatije Žozep Borel i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Srbija

BEOGRAD – U 8.00 u Palati Srbija sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, kojoj će predsedavati predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić.

BEOGRAD – U 12.00 u Pres centru UNS konferencija za novinare na kojoj će Državna revizorska institucija predstaviti Izveštaj o radu za 2019. godinu.

BEOGRAD – U 13.30 u Palati pravde suđenje pred Višim sudom u Beogradu po tužbi koju je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sport

Košarka:

LEVALOA PERE – U 20.45 košarkaši Metropolitansa i Partizana igraju meč Drugog kola Grupe F Top 16 faze Evrokupa.

– Igraju se ostale utakmice drugog kola Top 16 faze Evrokupa.

– Igra se zaostala utakmica 10. kola Evrolige:

Asvel – Olimpijakos (20.45)

Fudbal:

– Igraju se utakmice u engleskom, nemačkom i španskom prvenstvu.

OKS: Najuspešnija sportistikinja Bobana Momčilović Veličković

Strelkinja Bobana Momčilović Veličković, koja je umrla prošle godine, proglašena je za najboljeg ženskog sportistu u 2020. u izboru Olimpijskog komieta Srbije (OKS).

„U ovoj našoj kući nikada neće nestati sećanje na Bobanu, nikada“, rekao je predsednik OKS Božidar Maljković prilikom proglašenja dobitnika nagrade, koje je prenošeno na RTS-u.

Bobana Momčilović-Veličković je umrla prošle godine u 31. godini.

Njen suprug Miroslav Momčilović primio je nagradu i zahvalio je na priznanju.

Bila je trostruka evropska šampionka u pojedinačnoj konkurenciji, pet puta je ekipno na kontinentalnim takmičenjima i ima zlatnu medalju sa svetskog prvenstva.

Olimpijski komitet Srbije je za najboljeg sportistu u 2020. godini proglasio prvog tenisera sveta Novaka Djokovića.

Posebno priznanje dobila je 20-godišnja džudistkinja Andrea Stojadinov, koja je u tri nedelje osvojila tri evropske medalje.

OKS je odlučio da se od ove godine trofej za najuspešnijeg mladog sportistu zove imenom Bobane Momčilović Veličković.

Nagradu „Bobana Momčilović Veličković“ za 2020. godinu dobio je Matija Dinić, član ekipe u novom sportu, hokeju na ledu tri na tri.

Najuspešniji trener za 2020. godinu je Jasna Šekerić, koja je bila trener Bobane Momčilović Veličković.

Trofej „Olimpijsko srce – general Svetomir Djukić“ pripao je nedavno preminuloj Ivanki Gajić, dugogodišnjoj dekanki fakulteta za sport univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Košarkaši Zvezde pobedili Real u Madridu

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Real Madrid u gostima sa 79:77, u zaostaloj utakmici 19. kola Evrolige.

Zvezda je ostvarila sedmu pobedu ove sezone u Evroligi.

Sada sa skorom 7/13 zauzima 14. mesto na tabeli tog takmičenja.

Real Madrid je treći u Evroligi sa 13 pobeda i šest poraza.

Zvezda će u narednoj evroligaškoj utakmici u petak dočekati ekipu Fenerbahčea.

Na današnji dan

1809 – Rodjen je američki pisac Edgar Alan Po. Za života gotovo nepoznat, postao je jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. U spisu „Filozofija kompozicije“ analizirao je pesnički postupak najčuvenije poeme „Gavran“. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskog romana.

1853 – U Rimu je prvi put izvedena Verdijeva opera „Trubadur“.

1878 – Srpska vojska je u ratu s Turskom osvojila Vranje.

1916 – Na grčko ostrvo Krf u Jonskom moru počele su da stižu prve jedinice srpske vojske posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Do aprila je na Krf došlo 140.000 srpskih vojnika.

1919 – Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je u Srbiji i Crnoj Gori zamenila julijanski kalendar gregorijanskim koji je u drugim delovima novostvorene države već bio u upotrebi. Srpska pravoslavna crkva je zadržala julijanski kalendar.

1938 – Umro je Branislav Nušić, najveći srpski i jugoslovenski komediograf, član Srpske kraljevske akademije. Uzori su mu bili Gogolj i raniji srpski komediografi Sterija i Trifković. Njegove komedije i danas su na pozorišnim repertoarima („Sumnjivo lice“, „Gospodja ministarka“, „Narodni poslanik“, „Protekcija“, „Ožalošćena porodica“, „Pokojnik“).