Nulti dan vanrednog stanja, Njujork u totalnoj blokadi, nova debata Bajdena i Sandersa: Vaš brifing za ponedeljak

0

U SRBIJI JE PROGLAŠENO VANREDNO STANJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti prethodne večeri, nakon niza sastanaka koje je imao tokom dana zbog suzbijanja širenja koronovirusa, rekao da je na osnovu Ustava RS, doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja.

“Obaveštavamo vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije koja stupa na snagu u ovom trenutku”, rekao je Vučić.

“Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, kojeg nša zemlja mora da pobedi. To je borba za one koji su stvarali ovu zemlju naše roditelje, naše starije ali i za budućnost naše Srbije”, rekao je Vučić.

On je rekao da se od danas zatvaraju škole, vrtići, fakulteti…

U SRBIJI POTVRĐENO 55 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA – U Republici Srbiji je do 8 časova 16. marta 2020. godine registrovano ukupno 55 potvrđenih slučajeva COVID 19, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 16.03.2020. godine testirani su uzorci 18 osoba od kojih je 7 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus.

Tri osobe se nalaze u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 8 časova 16. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 301 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

VANREDNO STANJE I U BEOGRADU – Gradski štab za vanredne situacije grada Beograda doneo je na sednici prethodne večeri Odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji grada Beograda u skladu sa Zakonom o odbrani, odlukom o proglašenju vanrednog stanja Predsednika Republike, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije.

Kako je saošteno iz Gradske uprave, Gradski štab za vanredne situacije doneo je više naredbi koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19 na teritoriji grada Beograda.

Mere koje će biti primenjene možete pročitati OVDE.

NJUJORK U TOTALNOJ BLOKADI – Najvažniji grad na svetu, Njujork, od utorka uveče će zvanično biti pod uslovima vanrednog stanja.

Škole, fakulteti, kafići, restorani, noćni klubovi, ništa neće raditi.

U Njujorku trenutno ima više od 700 potvrđenih slučajeva i gradski zvaničnici odlučili su se za radikalne korake.

Javni školski sistem Njujorka sa 1,1 miliona učenika, biće zaustavljen ove nedelje, što je najagresivniji i najspremniji napor da se uspori širenje koronavirusa.

Gradonačelnik je takođe u nedelju uveče najavio da će narediti da se zatvore svi kafići i restorani, ograničavajući ih na dostavu hrane. Javne škole u ​​Long Ajlendu i okrugu Vestčester takođe će se zatvoriti ove nedelje, rekao je u nedelju vladin Andrju Kuomo.

TRAMP POKUŠAO DA KUPI NEMAČKU KOMPANIJU KOJA PROIZVODI VAKCINE – Administracija Donalda Trumpa ponudila je “ogromnu sumu novca” kako bi dobila ekskluzivni pristup vakcini protiv koronavirusa koju je razvila nemačka kompanija, objavio je u nedelju Die Velt, a prenosi Politiko.

Prema tom članku, Tramp je pokušavao da kompaniju CureVac sa sedištem u Tibingenu – koja takođe ima svoje poslovnice u Frankfurtu i Bostonu – preseli u Sjedinjene Države (ili makar njeno istraživačko krilo) i razvije vakcinu “samo za SAD.”

Glasnogovornik nemačkog ministarstva zdravlja naveden kao jedan od izvora u tom članku potvrđuje takav američki pristup i tvrdi da je Berlin “veoma zainteresovan da osigura da se vakcine i aktivne supstance protiv novog koronavirusa razvijaju i u Nemačkoj i Evropi”.

NOVA DEBATA BAJDENA I SANDERSA – U doba koronavirusa, glavna tema širom sveta je zdravlje. Da je širenje novog virusa opasno složili su se i preostali kandidati za demokratsku nominaciju za predsedničke izbore tokom debate organizovane bez publike. I to jedna od retkih stvari oko kojih su se složili.

Sanders i Bajden imaju potpuno drugačije viđenje toga kako bi trebalo da izgleda idealan američki zdravstveni sistem, ali su saglasni u tome da ovaj ne valja.

Bajden je zato govorio o borbi sa koronavirusom “kao o ratu”, dok je Sanders isticao nedostatke sistema i otišao toliko daleko da je opšte izbore u novembru nazvao većim od njih dvojice zajedno.

“Džo, ako me pobediš, imaćeš moju podršku”, poručio je Sanders.

VUČIĆ I MERKEL NA VIDEO SASTANKU – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće danas “video sastanak” s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi B92.

Vučić i Merkle će razgovarati putem video konferencijske veze, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Ranije je najavljeno da će glavne teme razgovora biti nastavak dijaloga s Prištinom i, naročito, novonastala situacija posle izbijanja epidemije korona virusa.

NASTAVLJA SE SUĐENJE ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA – Drugo ročište optuženima za umešanost u ubistvo lidera gradjanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića, zakazano je za danas u 9.30 u usnovnom sudu u Prištini.

Zbog korona virusa moguće je da sudjenje danas bude zatvoreno za javnost, jer je na Kosovu proglašeno vanredno stanje u javnom zdravstvu, i donete su dodatne preventivne mere kako bi se izbegla pojava bolesti.

Na prvom ročištu, 11. februara, svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

ŠPANSKI KRALJ SE ODREKAO NASLEDSTVA – Španska kraljevska porodica saopštila je danas da se kralj Felipe VI odrekao nasledstva od svog oca Huana Karlosa I, zbog navodnih finansijskih nepravilnosti u koje je bivši kralj umešan.

U izjavi se navodi da Felipe, pored odricanja od nasleđa, ocu oduzima i godišnju apanažu.

Švajcarski tužioci trenutno vode istragu o ofšor računu koji je navodno koristio Huan Karlos.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: