Nuklearni sporazum u krizi: Iran se delimično povlači, Tramp šalje nosače aviona na Bliski Istok, Pompeo u poseti Bagdadu

0
Foto: Tanjug-AP

Iran je odustao od „nekih obaveza” iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, godinu dana nakon što su to učinile Sjedinjene Američke Države.

Predsednik Hasan Ruhani je danas obavestio o tome ostale velike sile koje i dalje veruju u sporazum, piše BBC.

On, međutim, nije rekao koje će tačno obaveze Iran prestati da ispunjava.

Cilj sporazuma je da obuzda iranske nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcije, ali su tenzije između Irana i Amerike porasle od kada je Vašington izašao iz sporazuma.

Iransku ekonomiju od tada su pogodile američke sankcije u oblastima naftne industrije i finansija.

Ovaj važan nuklearni sporazum koji su dogovorili Iran i pet stalnih članica Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija – SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija – plus Nemačka (P5 + 1) – doživeo je preokret kada je predsednik Tramp najavio povlačenje SAD pre godinu dana.

Vrednost iranske valute od tada je pala na rekordno nizak nivo, godišnja stopa inflacije povećana je četvorostruko, a stala su i strana ulaganja.

Bez obzira na to, Iran se držao obaveza iz sporazuma, navode inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju – organizacije zadužene za praćenje iranske nuklearne aktivnosti.

Evropske potpisnice sporazuma, koje se protive uvođenju sankcija, pokušavaju da pronađu načine da ga spasu. Jedan od pokušaja je i uspostavljanje posebnog sistema plaćanja kako bi se pomoglo međunarodnim kompanijama koje žele da nastave trgovinu sa Iranom da zaobiđu sankcije.

Ali, one su upozorile Iran da mora da nastavi sa primenom svih delova sporazuma, naročito onih koji se odnose na nuklearnu aktivnost.

Međutim, prema sporazumu – poznatom kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan – Iran je saopštio da će svako ponovno uvođenje sankcija tretirati kao „osnov za prestanak izvršavanja svojih obaveza… u celosti ili delomično”.

Tenzije između SAD i Irana postoje od iranske Islamske revolucije 1979. godine, u kojoj je sa vlasti zbačen prozapadni šah i uspostavljen je radikalni antiamerički režim.

Predsednik Tramp ima posebno težak odnos sa Iranom otkad je preuzeo dužnost 2016. godine.

Njegova administracija želi ponovo da pregovara o nuklearnom sporazumu i proširi njegov obim, kako bi obuzdala iranski program balističkih raketa i „maligne” aktivnosti na Bliskom istoku.

SAD su nedavno izvršile dodatni pritisak na Iran, povlačenjem dva značajna poteza u aprilu.

Ovaj potez Irana tumači se kao kontramera Teherana zbog prošlogodišnjeg izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma. U isto vreme, Trampova administracija je preusmerila nosač aviona “Abraham Linkoln” na Bliski istok, jer se očekivalo da će Iran odustati od dogovorenih obaveza da zamrzne svoj nuklearni program.

Sjedinjene Američke Države ponovo su uvele deo sankcija Iranu 7. avgusta prošle godine. Dodatne američke sankcije, koje su pokrile izvoz nafte, stupile su na snagu 5. novembra. Vašington je odobrio privremeno izuzeće od naftnih sankcija za Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Tursku

Ranije ove nedelje, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da su SAD rasporedile nosač aviona na Bliski istok nakon niza „zabrinjavajućih indikacija i upozorenja” iz Irana.

Kao odgovor na sankcije SAD, Iran je ponovio pretnje da će blokirati strateški Ormuski moreuz, prolaz za svetski izvoz nafte. Međutim, to ranije nije učinjeno i stručnjaci smatraju da je taj potez malo verovatan.

U jeku tenzija sa Iranom, američki državni sekretar Majk Pompeo boravi u iznenadnoj poseti Bagdadu, piše BBC.

Razlog Pompeove posete je da pokaže podršku iračkoj vladi u vreme kada SAD prikupljaju obaveštajne podatke da bi dokazale da Iran predstvalja pretnju po njihove interese na Bliskom istoku.

Pompeo se sastao sa iračkim predsednikom i premijerom, kao i drugim zvaničnicima, s kojima je razgovarao o bezbednosti Amerikanaca u Iraku i preneo američku zabrinutost usled porasta iranskih aktivnosti.

Poseta je usledila dva dana nakon što je savetnik američkog predsedniku za nacionalnu bezbednost Džon Bolton saopštio da SAD šalju grupu nosača aviona i bombardere na Bliski istok, kako bi uputile jasnu poruku Iranu da ce na bilo koji napad na americke interese ili saveznike “odgovoriti neumoljivom silom”.