Novogodišnji govor direktora KMG-a slušaocima i pratiocima u inostranstvu

0
Foto: CRI

Direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung 1. januara 2021. godine, održao je novogodišnji govor slušaocima i pratiocima u inostranstvu putem Kineskog međunarodnog radija i interneta.

Njegov govor prenosimo u celosti.

Dragi prijatelji,

Po kineskom lunarnom kalendaru 2021. je godina Bika. Želim vam srećnu Novu godinu iz Pekinga!

Protekla 2020. godina donela je previše poteškoća svetu. Nenadano novi koronavirus pogodio je ljudsko društvo. Pod ličnom komandom predsednika Si Đinpinga, Kina je velikim naporima postigla važne rezultate u prevenciji i kontroli epidemije. Kina je jedina velika svetska ekonomija koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast.

Pandemija kovida 19 i dalje traje u mnogim zemljama sveta. Nadamo se da su svi bezbedni i zdravi. Kao medijskim radnicima, dužnost nam je da prijavimo činjenice i prenesemo istinu. Na početku izbijanja kovida 19, više od 2.000 mojih kolega odmah je otišlo na prvu liniju, gde se vodila kineska prevencija i suzbijanje epidemije. Oni su blagovremeno i objektivno pokazivali svetu stvarnost kineske borbe protiv epidemije.

Snimili smo i proizveli program „Globalna soba za konsultacije o epidemiji“, pozivajući medicinske stručnjake iz mnogih zemalja da učestvuju, deleći antiepidemijsku praksu kineskih medicinskih stručnjaka i razjašnjavajući razne glasine o epidemiji činjenicama i naukom.

U mukama i nevoljama 2020. takođe smo pokazali toplinu i nežnost i zaista možemo ceniti pravo značenje zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva.

Posle ove epidemije duboko shvatamo da čovečanstvo može prevladati globalne izazove samo zajedničkom borbom!

Kovid 19 blokirao je našu direktnu komunikaciju, licem u lice, ali nam je približio srca. Tokom godinu dana sam razmenio skoro 300 pisama sa rukovodiocima Sveruske državne televizije, Novina ruskih, BBC-ja, CNN-a, Associated Press-a, Reuters-a, AFP-a, Japan Association-a, Italian Broadcasting Corporation-a, European Broadcasting Union-a i drugim međunarodnim kolegama iz medija i ambasadorima različitih zemalja u Kini. Namera je bila da prenesemo pozdrave, zagovaramo odgovornost i produbimo konsenzus. Kineska medijska grupa je imala saradnju sa više od 100 medijskih organizacija iz mnogih zemalja Evrope i Latinske Amerike putem „foruma u oblaku“ u borbi protiv epidemije i uspostavila institucionalizovanu saradnju sa brojnim medijima kako bismo zajednički pružili pomoć pogođenima epidemijom.

Pored pandemije, siromaštvo je bolest celog čovečanstva. Predsednik Si Đinping je kazao da čovečanstvo od davnina želi da izađe iz siromaštva i da je to želja svih prosperitetnih društava.

U proteklih godinu dana, Kina je uglavnom eliminisala siromaštvo. Za poslednjih osam godina, oko 100 miliona stanovnika je izvučeno iz siromaštva, pa je Kina ostvarila čudo u eliminisanju siromaštva, u svetskim okvirima.

Mi smo zabeležili ovu važnu istorijsku prekretnicu. Snimili smo dokumentarac „Kina je iskorenila siromaštvo“, koji smo radili sa SAD-om. Uradili smo i nekoliko emisija kao što je specijalna emisija „Globalna akciona inicijativa 2020. godine—Iskorenjivanje siromaštva“. Nadamo se da će to biti primer zemljama koje se trenutno bore da eliminišu siromaštvo.

Radi što boljeg kvaliteta izveštaja, kombinovali smo različite medije i tehnologije. Uz tehnologije “5G+4K/8K+VI” uradili smo dosta živog programa.

Uveren sam da je istina životna supstanca jednog medija. Nažalost, pojedini mediji u svojim izveštajima vezanim za Kinu pokazali su da gaje predrasude i iznose neistine. Prema tome smo pravovremeno reagovali i pokazali pravu istinu. Stavovi mogu da budu različiti, ali istina je samo jedna. U Novoj 2021. godini, svi koji se bave medijima imaju odgovornost da izbegavaju neistine o međunarodnoj zajednici.

U Novoj godini, Kineska medijska grupa će imati svoju odgovornost, kao vodeći međunarodni mediji, da iznosi istinu, proširi glas pravde i kulturne lepote celom svetu.

Godine 2021. obeležava se stota godišnjica osnivanja Komunističke partije Kine. Pre sto godina, brojala je samo 13 članova, a danas Partija broji 90 miliona. Partija je uspešno predvodila Kinu u ostvarenju mirnog razvoja. Koja je tajna uspeha Komunističke partije Kine? Mi ćemo ove godine govoriti i izveštavati o tome i doneti mnogo zanimljivih reportaža o Kini i o svetu.

Želim Vam srećnu Novu godinu Bika, veliki pozdrav!