Novo otkriće na putu ka pronalasku leka: Šiljci koronavirusa jači su četiri puta od onih na srodnom Sarsu, vakcina će sprečiti vezivanje za ljudske ćelije

0

Novo istraživanje osvetlilo je ključni biološki mehanizam koji je možda pomogao koronavirusu da inficira ljude i brzo se širi svetom.

Detaljna analiza strukture virusa pokazuje da se njegovi „šiljci“ koje koristi za uspostavljanje infekcija oko četiri puta jači od onih na srodnom korovirusu SARS, koji je ubio mnogo ljudi u epidemiji 2002. godine, piše Gardijan.

Nalaz sugerira da čestice koronavirusa koje se udišu kroz nos ili usta imaju velike šanse da se vežu za ćelije u gornjim disajnim putevima, što znači da je relativno malo potrebno da bi infekcija uspela da se zaustavi.

Naučnici sa Univerziteta u Minesoti koristili su rendgensku kristalografiju da bi napravili 3D mapu atomskog skala proteina šiljka i njegovog odgovarajućeg partnera na ljudskim ćelijama, poznatog kao ACE-2 receptor.

Kada virus naiđe na ljudsku ćeliju, proteini šiljaka na njegovoj površini se pridržavaju ACE-2 receptora, ako ih ćelija poseduje i omogućavaju virusu da dobije pristup i razmnožava se.

“3D struktura pokazuje da je u poređenju sa virusom koji je izazvao epidemiju SARSA novi koronavirus razvio nove strategije za vezivanje na svoj ljudski receptor, što je rezultiralo čvršćim vezivanjem”, rekao je dr Fang Li, koji je predvodio američki tim istraživača.

“Čvrsto vezivanje za ljudski receptor može pomoći virusu da inficira ljudske ćelije i širi se među ljudima.”

Mapu virusa naučnici će sada koristiti za traženje potencijalnih lekova koji mogu da neutrališu virus pre nego što se razmnožavanje dogodi i infekcija zahvati ćelije.

“Ako se novi lek može vezati za ta mesta virusa jače i češće od receptora, blokiraće virus iz ćelija, što ga čini potencijalno efikasnim lečenjem virusnih infekcija”, rekao je Li.

Pišući u časopisu Nature, istraživači opisuju kako su nastavili upoređivati strukturu pandemijskog koronavirusa sa srodnim sojevima koji se nalaze kod slepih miševa i pangolina.

Otkrili su da se oba životinjska soja mogu vezati za isti humani ACE-2 receptor, podržavajući prethodni rad koji sugeriše da je ljudski koronavirus potekao direktno od slepih miševa ili preko pangolina koji su sami bili zaraženi šišmišima.

Pre nego što su zarazili ljude, životinjski sojevi su pokupili ključne mutacije koje su omogućile da se virus lakše širi kod ljudi.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus